ANNONSE

REISE

Fasjonabel slumming i Paris

Tekst: Johan Öberg/TT


Publisert: 11.06.2016

GATEKUNST: På Rue Dénoyer i Belleville er det fritt fram for graffiti. FOTO: Johan Öberg/TT


Et besøk til et av de mest trendy og minst turistifiserte nabolagene i den franske hovedstaden er godt for humøret.

– Sammen med torsken og vårsalaten fikk du en rød Beaujolais. Nå kommer kalvekjøtt med grapefrukt, og til det skal man drikke champagne, forklarer den vennlige servitøren på Le ­Chateaubraind, kokken Inaki Aizpitartes' trendy restaurant. Med sine «dekonstruerte» gourmet­retter havnet han på 21. plass blant verdens beste restauranter i 2015.

Restauranten ligger i det 11. arrondissement (administrativ bydel) i den østlige delen av byen. Det er i 10., 11., 12., 19. og 20. arrondissement mye av det nye skjer, med alt fra hippe hoteller, spisesteder og klubber til unge gallerier, motedesignere og street art. Dette er den franske hovedstadens mest slitte indre byområder, tradisjonelt sett arbeiderklassens nabolag, som i dag består av en blanding innvandrere og alternativ kultur. Den relativt sett lave leien tiltrekker unge mennesker som ønsker å skape noe nytt og eget.

Trend-klubber

I sentrum av området Belleville finnes hele fire arrondisse­menter, og vi går dit via Place de la ­République, der Marianne­statuen fortsatt er samlingssted for å hedre ofrene etter terror­angrepene i fjor. Ellers merkes ikke så mye til angrepenes etterdønninger, bortsett fra ved inngangene til museer i nærheten av synagoger og jødiske skoler, der den synlige sikkerheten er betydelig skjerpet. Restaurantene som ble angrepet, har gjen­åpnet, men den legendariske rockeklubben Bataclan er fortsatt stengt i påvente av restaurering. Kulehullene i glassdørene vitner om udåden.

Blant de andre trendy rocke­klubbene i østre Paris er La Fleche d'or på Rue de Bagnolet, Noveau kasino på Rue Oberkampf og La Maroquiere på Rue Boyer, høyt oppe i åsene som gjør så mange av gatene i området så bratte. Vegg i vegg med sist­nevnte klubb ligger aktivitetshuset La Bellevilloise, der hammeren og sigden fra årene da huset var arbeiderkooperativ, fortatt pryder porten.

Edith Piaf

Hele veien fra T-banestasjonen Belleville og Ménilmontant – en strekning på rundt en kilomter – er det marked hver fredag formiddag.

– Her, madame, smak på våre fine appelsiner, høres det fra en av salgsbodene.

Andre selger ferske grønn­saker, sjømat, fisk, oster, hvite­varer og klær. Prisene er gode, og lokalbefolkningen strømmer på.

På Rue de Belle ble Edith Piaf født, og en leilighet hun bodde i, i Rue Crespin-du-Gast, er nå museum. Før var nabolaget fullt av bordeller. I dag er graffiti det mest «syndige» vi ser.

Grønne parker

Belleville rommer en park med samme navn og har fin utsikt over hele Paris, der Eiffeltårnet kjennes veldig langt unna. Enda vakrere er den store Parc des Buttes Chaumont i 19. arrondissement, et steinbrudd som ble en grønn, kupert park i 1800, hvis hengebroer, innsjøer og bratte skråninger byr på små eventyr.

Like nord for parken, i Parc de la Villette, finnes både et vitenskapsmuseum og et musikk­museum med blant annet en Stradivarius-fiolin og ­Django Reinhardts berømte ­gitar. Innen gangavstand er Rue d'Aubervilliers, der et likhus ble forvandlet til kulturhuset «104», som alltid byr på noe interessant enten det gjelder kunst eller mat.

Berømte graver

Snakker man først om likhus, så er Paris' kirkegårder attraksjoner i seg selv. Mest kjent er Pére-Lachais i det 20. arrondissement. De med interesse for rocke­historie kommer for å se graven til The Doors-sangeren Jim ­Morrison, mens homo­seksuelle kommer for å kysse graven til Oscar Wilde, og noen kvinner forsøker å bli gravide ved å gni på en bule i buksene til bronse­figuren som forestiller den ­drepte journalisten Victor Noir.

Rundt den moderne Bastille­operaen kryr det av små barer og rimelige restauranter som skaper en pulserende atmosfære i helgene. Ønsker du å oppdage nye designere eller morsomme vintage- eller platebutikker, er dette et godt sted å lete. Prøv Rue Keller og Rue de la Roquette.

Ukjent perle

Museene er ikke så mange i det østlige Paris. Men en ukjent perle er Palais de la Porte Dorée. Bygningen er en attraksjon i seg selv: Det finnes et akvarium i kjelleren og et høyst aktuelt innvandringsmuseum i andre etasje.

På vei mot sentrum igjen tar vi en spasertur langs Promenade Plantée, der en t-banelinje høyt over gaten ble gjort om til en lang, smal park – en modell for den mer kjente High Line i New York.

Når skumringen kommer, står vi i kø utenfor tapasrestauranten Clamato, på Rue de Charonne, som ikke tar reservasjoner. Men når lekre muslinger blir skylt ned med et glass Muscadet, er køen glemt.

Verdt å oppleve

• Fondation Louis Vuitton: I vår vises en spennende utstilling med ny kinesisk kunst, men Frank Gehrys unike nye bygning er også en attraksjon i seg selv. 
www.fondationlouisvuitton.fr
8 Avenue du Mahatma Gandhi

• Mama Shelter: Det Philippe Starck-designede hotellet i 20. arr er like ultrahipt nå som da det åpnet.
www.mamashelter.com
109 Rue de Bagnolet

• Pleine Mer: Østers eller røykt villaks? Det er det eneste valget du må ta på denne ekstremt prisgunstige lille restauranten eid av en østersdyrker.
22 Rue de Chabrol

• Le Troquet des Glaces: Hipp vinbar med lave priser nær trendy Canal Saint Martin.
46 Rue du Faubourg du Temple

• Vin og øl: Naturvin og lokalt håndverksøl blir det stadig mer av i Paris, både i butikk og på restaurant.

• Éclaire: På kafeer og bakerier tar de avlange, søte bakverkene éclaire over som mest populære godsak. Fylles også med andre ting enn det søte.


Reisefakta

• Valuta: 1 euro = 9,54 kroner

• Prisnivå: Noe rimeligere enn Sverige. Reiser med kollektivtransport, samt vin på restaurant, er klart billigere i Paris.

• Sesong: Året rundt, men våren er ekstra romantisk. I juli-august holder mange av de gode spisestedene stengt.

• Reise dit: Rikelig med flyavganger med flere selskaper. Kampanjepriser er vanlig. * Reise rundt: Metroen og pendeltogene, RER, får man lett god oversikt over. Buss er også enkelt, takket være bra holdeplasskart. Enkeltreiser fra 18 kroner. Kjøp en carnet med 10 billetter, som kan brukes av flere, da blir billettprisen 14 kroner.

• Les mer: en.parisinfo.com, www.timeout.com/paris/en


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no