ANNONSE

REISE

Vi vil oppleve stadig mer

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 20.02.2016

LITT EKSOTISK: Reykjavik er en nokså nærliggende og trygg by som likevel oppleves som eksotisk av nordmenn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Verken svak krone eller økonomisk usikkerhet legger noen demper på nordmenns reiseplaner i 2016. «Oppdagelsesferie» er en sterk trend.

Karibia, Kanariøyene og Kroatia. Rent bortsett fra felles for­bokstav og mye sol, er det lite som til­synelatende forbinder disse «hot­te» destinasjonene.

– Den klare trenden er at vi ønsker opplevelser i tillegg til sol og varme. Vår årlige befolkningsundersøkelse viste i fjor for første gang at nordmenn rangerer opplevelser høyere enn sol og varme, sier informasjonsansvarlig i Ving Norge Elisabeth Larsen-Vonstett.

Hva som legges i «opplevelser», mener hun imidlertid kan være så mangt.

– Det kan være å reise til et nytt, eksotisk sted på den andre siden av kloden, eller bare det å ta lokalbussen inn til Palma. Vi vil fylle ferien med noe, dele ­bilder på Facebook, gjøre kule oppdagelser, sier hun.

Karibisk idyll

Cuba er en fulltreffer, i år som i fjor, mener flere reiselivseksperter. En tidsmaskin som ytre sett har stått stille siden handels­blokaden med USA isolerte det revolusjonære landet for 50 år siden. Med opphevelsen av blokaden tror mange den karibiske øynasjonen blir dramatisk endret på kort tid – og ikke nødvendigvis bare til det bedre, sett med turistøyne. Det haster med andre ord, dersom man vil oppleve det «ekte» Cuba.

Og Cuba-feberen sprer seg til hele Karibia.

– Direkteflyene våre til Cuba er smekkfulle allerede, og det samme begynner å skje med direkte­flyene til Jamaica. Vi ser også økende interesse for andre reisemål i området, for eksempel Aruba, legger Larsen-Vonstett til.

Konkurrenten Apollo er enig i at det «unike», opplevelses­baserte er blitt viktigere når nordmenn skal ut i verden.

– Ja, og Cuba kommer derfor til å trekke mange nordmenn i 2016. Men det gjelder også blant annet Sri Lanka og Tobago, nettopp fordi de tilfredsstiller dette ­ønsket om det unike, mener ­Beatriz Rivera, kommunikasjons­sjef i Apollo.

Familieidyll

Hun minner imidlertid om at det fortsatt er steder som Kreta, Rhodos og Kroatia som tiltrekker seg aller flest feriesugne nordmenn. Sistnevnte opplever en renessanse for tiden, fordi vi oppdager nye områder i landet.

– Vi begynner å få øynene opp for Makarska riviera, Padgora og Tucepi. Disse reisemålene er utmerkede både for barnefamilier, voksne og ungdommer, og salget går så det suser, legger Rivera til.

Kroatia er på fleres lepper.

– Jeg vil også trekke fram ­Makarska. Den lille byen ligger ca. 1,5 timer sør for Split, og er kjent for sine mange aktivitetsmuligheter som rafting, kanopadling, hiking, friklatring og sykling. Et perfekt eksempel på det som er i tiden – å kombinere sol, trening og morsomme aktiviteter for alle, sier Rolf Gjertviksten i analyseselskapet Apeland.

Stadig oppgang

At norsk økonomi bekymrer, gir tilsynelatende ikke negative utslag i reiselivsbransjen. Kanskje heller tvert imot.

– Fra jul og fram til nå har vi hatt en oppgang på 26 prosent i antall bestillinger og gjestene har betalt 6 prosent mer for reisene, sier Vings Elisabeth Larsen-Vonstett.

Men vi ønsker kanskje mer for pengene?

– Nordmenn er mer opptatt av mat og helse enn tidligere. Vi får stadig spørsmål om utvalget og kvaliteten. Vi ønsker ikke å ligge på latsiden, gode treningsmuligheter er et must for mange. Nå handler det like mye om hvordan man skal bo, som hvor man skal reise, sier Star Tours Nora ­Aspengren.

Nok en gammel slager som igjen er i fokus er Kanariøyene, men nå som sommerdestinasjon.

– Spesielt Gran Canaria er up and coming. Mens tempera­turene raskt passerer 40 grader i Middelhavet i juli/august, holder det seg rundt 30 på Kanariøyene. Så skal vi heller ikke glemme at øyene har vært gjennom en stor oppgradering det siste tiåret, der utvalget av gode hoteller og restauranter er bedre enn noensinne, sier Larsen-Vonstett.

Cruiser avgårde

Vi er blitt glad i cruise, og dette fenomenet viser ingen tegn på å avta. Karibia-trenden gjelder ikke minst til sjøs. Å kombinere fly til fjerne destinasjoner med ukecruise, er blitt en farsott blant nordmenn. Men også Middel­havet har mye å tilby på cruisefronten.

– Cruise fortsetter å vokse i 2016. Mange har oppdaget at de får mye for pengene ved å velge cruise. Til sommeren kommer det nye skipet Harmony of the Seas, blant verdens største cruise­skip, til Middelhavet, og salget har vært veldig bra, sier ­Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket.

Hun slår samtidig et slag for de nære destinasjoner.

– Manchester kom som en ­rakett høsten 2015. Det er dit man drar for å se fotball, men flere har oppdaget at byen har mer å by på. Jeg har også stor tro på trygge byer som ­Reykjavik, ­Genève, Helsinki og København. Dette ser vi allerede på våre statistikker, legger Wolff Andresen til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no