ANNONSE

Du store verden

Hollywoodskiltet

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 02.04.2016

Hollywoodskiltet er et skilt i ­Hollywood, Los Angeles, ­California, laget av 9 meter brede og 15 meter høye bokstaver, og er et registrert varemerke som ikke kan brukes uten tillatelse fra ­Hollywood Chamber of ­Commerce.

Skiltet ble satt opp i 1923 på­ ­toppen av Mount Lee i Griffith Park. Det ble opprinnelig ­plassert der for å promotere et nytt ­byggefelt i utvikling i skråningen ovenfor Hollywood. Fra skiltet kan man nyte en fantastisk utsikt over ­Los Angeles.

Skiltet formet opprinnelig ordet HOLLYWOODLAND og var dekket med lyspærer. Det ble offisielt avduket den 13. juli 1923. Man antok at skiltet skulle stå i omtrent ett og et halvt år. I 1932 tok skuespillerinnen Peg Entwistle livet sitt da hun hoppet i døden fra bokstaven H. Syv år senere, i 1939, avtok det offisielle vedlikeholdet av skiltet.

Restaurering

I 1949 bestemte Hollywood Chamber of Commerce at de siste fire bokstavene skulle fjernes, og at de resterende bokstavene skulle repareres. Men siden byen bestemte at all belysning på skiltet ville bli på Hollywood Chamber of Commerces bekostning, bestemte de seg for ikke å bytte ut lyspærene.

I 1978 bestemte den samme gruppen seg for å skifte ut det forfalne skiltet igjen. 27.000 dollar i donasjoner ble samlet inn, og pengene ble brukt til å kjøpe nye bokstaver, alle laget av australsk stål, garantert å vare i mange år. Den nye versjonen av skiltet ble avduket i en direktesending i forbindelse med Hollywoods 75-års jubileum, den 14. november 1978, foran et TV-publikum på 60 millioner personer. Fra og med november 2005 ble skiltet igjen reparert ved at arbeidere strippet bokstavene ned til sitt metallunderlag, for deretter å male dem hvite igjen.

Bidrag til populærkulturen

Skiltet opptrer ofte i introduksjonsscener i filmer som har handling i eller rundt Hollywood. Den animerte TV-serien Simpsons parodierer skiltet med sitt eget gigantiske sett hvite bokstaver som staver SPRINGFIELD, i skråningen over den fiktive byen i serien.

I filmen The Day After Tomorrow blir skiltet ødelagt av en tornardo. I filmen Shrek 2 er det et skilt som ligner Hollywoodskiltet, som det står FAR FAR AWAY på. I filmen Super Babies 2 er det en udødelig baby som har et hemmelig hovedkvarter inne i bokstaven H i skiltet.

Endring av skiltet

Det er ulovlig og svært farlig å endre på skiltet. Selv om byen tidligere har tillatt endringer i enkelte tilfeller, vanligvis til reklamer for filmer eller produkter, er dagens regler at skiltet ikke skal endres, mye på grunn av at naboene klager, samt at ulykker har hendt. Det har imidlertid vært rettet stor oppmerksomhet mot de tidligere endringene av skiltet. Noen av de mest berømte endringene er:

• 1. januar 2000 ble skiltet opplyst av en mengde fargede lyspærer for å markere overgangen til år 2000.

• Skiltet ble til HOLYWOOD i ­september 1987 – for Pave Johannes Paul IIs ankomst.

• Skiltet ble til FOX i april 1987 – som reklame for TV-kanalen.

• Skiltet ble til HOLLYWOOD II i april 1986 – for å markere en revitalisering av området.

• Skiltet ble til HOLLYWEED i januar 1976 – som henvisning til en ny ­marihuanalov i staten.

• Skiltet ble til PEROTWOOD i løpet av 1992 – til presidentvalget, som støtte til kandidat Ross Perot.

• Til filmen Cool World i 1992 ble en gigantisk tegneseriefigur (spilt av, og modellert etter, Kim Basinger) installert sittende på skiltet. Dette ble designet som et publisitetsstunt for filmen, og figuren ble sittende over lang tid.

Imitasjoner – også i Oltedal

Flere byer og steder rundt om i verden har laget sine egne skilter som med vilje skal ligne på Hollywoodskiltet – for eksempel

Brasov, Romania

Machynlleth, Wales

Mosgiel, New Zealand

Dingle, Irland

Reykjanesbær, Island

Oltedal, Norge

Lyngdal, Norge.

Neste gang: Ayutthaya


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no