ANNONSE

HUS & HAGE

Heng rett

Tekst: Anna Bratt


Publisert: 19.12.2015

SJEKK AVSTANDEN: Uansett hvordan du vil arrangere bildene, er det lurt å være nøye med målene. Samme avstand mellom rammene gir likevekt, tipser stylisten Jenny Martinsson. (FOTO: Christine Olsson / TT)


En bildevegg kan skape liv i et rom. Men det krever litt planlegging å skape en fin helhet.

Det hender kanskje at du ser gjennom samlingen din av innrammede plakater og foto­grafier. Kanskje har du også noen gra­fiske trykk, en akvarell, et olje­maleri og noen morsomme barne­tegninger du vil henge opp. Alt er fint hver for seg. Men uansett hvordan du arrangerer elementene, ser det merkelig og uryddig ut.

Heldigvis finnes det noen ­reg­ler å forholde seg til for dem som ikke har erfaring med bilde­oppheng. Det kan være lurt å sjekke tipsene selv om du har en naturlig følelse for hva som blir en fin bildevegg.

Hulter til bulter

En vanlig feil er å plassere innrammede verk for høyt på ­veggen.

– Må du stå på en krakk for å henge opp rammen, er det som regel for høyt. Unntaket er når du har et møbel under rammen. Hvis ikke, skal bildet henges i øye­høyde, fastslår interiør­designer Kristina Lifors.

Før du slår spikeren i ­veggen, bør du imidlertid tenke på ­hvilken stil du vil ha på din bilde­vegg. Det finnes ulike «stil­skoler».

– Noen synes det er best når alt er symmetrisk, og at det matcher i farger og rammer. Andre liker såkalt gallerivegg, der rammene henger hulter til bulter, altså at det ikke matcher, sier Lifors.

Selv eksperimenterer hun gjerne med asymmetri i sine arrange­menter. Nylig innredet hun en leilighet der hun samlet fine ­menyer fra restauranter i Stockholm og New York. ­Motivene danderte hun rundt om på en svartmalt vegg, over en plassbygd sofa i kjøkkenet.

– Jeg rammet menyene inn i svarte og brune trerammer i ­ulike størrelser og tykkelser. Det ble originalt og innbydende. Rammene ble hengt opp uten rette linjer, noe som gjorde det levende. Det ble vellykket, mener hun.

Mål ekstra nøye

Et godt tips er at man først legger motivene utover på gulvet, og sorterer dem der til man er fornøyd. Det kan være lurt å ta et bilde med mobilen av hvordan du vil ha det før du begynner å henge opp.

Er du usikker på om det egentlig blir bra, er symmetri et sikkert valg.

– Det kan aldri bli feil – så ­lenge rammene henger på linje med hverandre, samtidig som det er like bredt mellomrom ­mellom hver ramme, sier ­Kristina Lifors.

Uansett hvilken stil du velger, er det viktig å måle riktig. Det ­gjelder enten man vil henge bildene med like eller ulike mellom­rom. Selv i sistnevnte tilfelle skal man måle nøye, slik at det ikke blir for mye luft mellom noen og for tett mellom andre, under­streker hun.

En tommelfingerregel er å ­doble rammenes bredde, og bruke dette som fast avstandsmål mellom rammene. Velger du dette som norm, skal altså av­standen være fire centimeter dersom rammen er to centimeter bred.

Møbelmatch

Rammene skal ikke bare henge bra i forhold til hverandre. De skal også fungere i rommet som helhet, og passe med møblene og møbleringen.

– Om jeg henger et bilde over et møbel, mener jeg det bør være litt luft mellom møbelet og ­rammen. Min erfaring er at en avstand på rundt 30 centimeter er passe, forteller Lifors.

Over konsollbord og kommoder er det finest om møbelet er bredere enn rammen, mener hun. Hvis ikke, kan det hele virke «topptungt». Og man bør ­sen­trere bildene hvis man ­henger flere stykker over et veggmøbel.

– Står det for eksempel en stor lampe på en kommode, kan man inkludere den. Da lar man lampen og bildene lage en samlet ­enhet, påpeker hun.

Opphengs­alternativer

• Heng etter midtlinjen, slik at midten på rammene havner i samme høyde. Det er bra om rammene har ulike størrelser.

• Heng etter grunnlinjen, det vil si at rammenes nederste kant er i samme høyde. Fungerer bra for store bilder.

• Plasser bildene i ulike høyder. Det blir ofte best med det største bildet øverst.

• Følg overkanten på alle rammene. Det er uvanlig, men effektfullt om du skal henge opp mange bilder. Passer også om bildene skal henge høyt, eksempelvis over en bokhylle eller over TV-en.

• Kvadratisk eller ­rektangulær gruppering. Prøv å holde yttersidene rette, altså at rammenes yttersider lager et kvadrat eller et rektangel.

• Uregelmessig gruppering. Gjør som du vil. Men hold samme avstand mellom rammene, og bruk gjerne samme modell og farge på dem. Det gir et mer ­enhetlig inntrykk.

Kilde: www.alldo.se


Istedenfor 
på veggen

• Heng et bilde utenpå en bokhylle, istedenfor å vise fram bokrygger akkurat der bildet henger. ­Eventuelt kan du sette et lite bilde i en tykk ramme i hyllen, foran alle bøkene.

• Plasser store bilder langs gulvet, litt foran og litt bak hverandre. Det gir stor frihet til å variere og stokke om på hvilke bilder som vises best.

• Skru opp en bildelist over sofaen eller kjøkken­bordet. Sett bildene på listen, og flytt om når og hvordan du vil.

• Glem rammer. Kjøp heller en vaier med små klyper til å henge bildene i.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no