ANNONSE

MAT & DRIKKE

Svinebundet

JULA I BOKS: Sauerkraut er bra boksemat til ribba.


Vi som er svinebundet, lar aldri gris vike for sau. Men sier gjerne ja takk til begge deler.

Pinnekjøtt eller ribbe? Diskusjonene går høyt rundt jul. Men hvem har sagt at man må velge? Hos oss har vi landet på Ole Brumm-løsningen med begge ­deler. Én kveld med ribbe, én med pinnekjøtt. Det betyr to julaftener og dobbelt så mye kos. Alle er fornøyde, og jeg kan lene meg tilbake og la salig­heten komme.

Jeg elsker hele greia med jul: Advents­tiden med julekalender og barnas forventninger. Kakebaking og klemen­tiner. Julebord og andre festligheter. Men skulle jeg gitt meg over til all kosen, ville det blitt vanskelig å få gjort et skikkelig dagsverk i desember. Derfor har jeg prioritert å jobbe hardt fram til julaften, for så å unne meg en god og rolig jul.

Uansett om du tenker som meg eller ikke, innfinner julaften seg. Og da er det noe deilig, norsk og bondsk over å hedre den feite ribbbesida til grisen.

Det finnes selvfølgelig mange ­retter som er langt mer ekstravagante og luksuriøse, men for å slippe stress – og maksi­mere kos – er tradisjonsretten ribbe er godt valg. Hvis du vil, kan du gjøre ­nesten alt ferdig i forveien. Ja, både ­sausen, til­behøret og selve ribba kan faktisk lages dagen før. Den som er flink til å plan­legge, får en ekstra god jul.

Juleribbe med tysk surkål

Ingredienser 

2 kg tynnribbe med rutet svor

1 ss knust fennikelfrø

1 løk

2 fedd hvitløk

salt og pepper

---

1 stor boks sauerkraut

50 g smør

5 einerbær

1 finsnittet sjalottløk

½ skivet eple

---

20 små poteter

en kvast rosmarin

salt og pepper

3 ss olivenolje

persille eller gressløk

Framgangsmåte:

Ribbe: Bland sammen krydderne og gni inn ribba. Den kan godt ligge over natta. Sett ovnen på 230 grader. Rull sammen litt aluminiumsfolie og legg i bunnen av en langpanne, og legg ribba over slik at folien kommer på midten og sørger for en forhøyning. Da renner fettet vekk, og ribba blir lettere sprø.

Hell i 3-4 dl vann, legg i løk og hvitløk, og dekk med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen og la ribba steke i ca. 30-45 minutter.

Fjern deretter folien, skru ned varmen til 200 grader og stek videre ca. 1 ½ time. Du kan gjerne fylle på med vann underveis, slik at du får god saus (du trenger 4-5 dl væske). Ribba burde bli sprø nå. Den kan med fordel stå og kose seg i ovnen på 100 grader, med døra på gløtt, helt til gjestene kommer – den blir bare bedre. Sjyen fra stekingen siles/helles i en kjele. Dryss over to ss mel, la det synke til bunns, pisk sammen og kok opp. Smak til med 1 ss soyasaus.

Surkål: Kok opp alle ingrediensene til kålen i en kjele. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør: Små poteter med skall legges i en stekeform, rosmarin hakkes og legges over. Dryss med salt og pepper, hell over olivenolje. Stekes i ovnen sammen med ribba i ca. 25 minutter til de er gylne. Persille/gressløk hakkes og blandes inn.

Grove medisterkaker og julepølse til er heller ikke feil. Mer av alt! Da blir det definitivt jul og fest.


Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Lykke(h)jul

Snurr lykkehjulet, og se hva som skjer! Julas ribbe tåler både rødt, hvitt, skummende, musserende – og selvsagt en liten blank en. 


Når markedskreftene kjemper om oppmerksomheten før jul, kan det hele fortone seg som et gedigent sirkus. Som forbruker kan man fort bli forvirret og usikker på hva man faktisk bør velge – drikkevarene ikke unntatt.

For hva er egentlig best til ribba, når selv Vinmonopolet for noen år siden våget å foreslå hvitvin og musserende? Hva da med vår rotnorske øl- og akevitt-tradisjon?

Her er det helt i orden å skape sine egne tradisjoner ut fra egen smak. De tradisjonsbundne kan fremdeles kose seg med øl og akevitt, som sammen skaper perfekt harmoni og balanse i ribbemåltidet. Alkoholen renser munn og svelg for fett, samtidig som både alkohol og krydder gjør mye godt for de nødvendige prosessene i magen. Ølets rolle blir i denne sammenhengen å slukke tørst og friske opp i munnhulen. Her er kullsyren effektiv.

Husk at et kraftig poløl på 6 til 8 prosent fort kan bli litt mye i kombinasjon med mange akevitter små, så her må det balanseres. Er du mest opptatt av akevittens gleder til maten, velg et vanlig butikk­øl eller lettere. Foretrekker du å nippe forsiktig og sjelden til akevitten, bør du derimot velge et kraftig øl som gjør hele jobben med å rense og forfriske, og som står godt på egen hånd. Da er poløl nødvendig. Gode alternativer i årets utvalg er blant annet 5921302 Julebrygg, Ægir Bryggeri, Norge. Kr 68,90 / 50 cl / 7 % alkohol (Bestillingsutvalg) og 53438 Jacobsen Naked Christmas Ale, Carlsberg Breweries, Danmark. Kr 90,80 / 75cl / 7,5 % alkohol (Tilleggsutvalg).

Av akevitter til ribbe er jeg personlig veldig glad i 1101 Løitens Line, Arcus, Norge. Kr 334,90 (Basisutvalg). Jeg synes også årets juleakevitt, 123020 Gilde Juleakevitt 2010, Arcus, Norge. Kr 329,90 (Basisutvalg), er blitt veldig god – og er velegnet til oppgaven.

Ønsker du atspredelse og variasjon, eller rett og slett nye tradisjoner, er det mange muligheter. En rødvin bør være ung og saftig, med lite tannin, men med god friskhet. For meg er Pinot Noir et definitivt førstevalg. Et godt og rimelig eksempel kan være 80558 Bour­gogne Rouge 2008, Muzard, Bourgogne, ­Frankrike. Kr 155,- (Basisutvalg). Men også viner av Sangiovese eller Barbera kan fungere godt. Litt polerte ­viner av Nebbiolo kan også være nydelig om grisen er fet – men trives ikke med tyske surkål­varianter av typen Tom Victor lager denne uka.

Da passer det bedre med fyldige, syrlige og fruktige hvite viner av for eksempel Riesling eller tysk Weissburgunder (Pinot Blanc). Man kan også gå for Champagne eller andre friske, musserende viner, som har både rensende syre og den forfriskende effekten fra boblene.


Robert Lie er daglig leder ved restauranten 
Grefsenkollen. Han er vinkelner og har funnet 
fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap 
i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vin­ansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. (FOTO: Carl Martin Nordby)Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no