ANNONSE

HUS & HAGE

Høst fra eget blomsterbed

Tekst: Kjersti Busterud 

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix


Publisert: 02.04.2016

BLOMSTERPLUKKING: I blomsteråkeren på Abildsø gård vokser 300 ulike sorter snittblomster. Siri Nordby og de andre kursdeltakerne på bukettkurs kan fritt høste de blomstene de ønsker.


Hageblomster trenger ikke bare være vakker pynt utendørs. De kan også dyrkes for å dekorere inne.

Utstyrt med saks og bøtte vandrer en gjeng damer målrettet ut i åkeren på Abildsø gård. Anemoner, akeleier, ranunkler, eplemynte, levkøy, busknellik, erteblomster og allium beundres, før saksa hentes fram og brått gjør uteblomst til bukettmateriale.

– Ingenting er finere enn å gå rundt med en bøtte og sanke. Det er inspirasjon i seg selv, sier kursholder Anja Bruland. Hun driver Blomsterhagen på Abildsø, et firma som dyrker snittblomster, både til bruk i egne buketter og for videresalg i blomsterbutikker. Bruland tilbyr også kurs i dyrking, bukettlaging og kransebinding.

For kursdeltakerne er det luksus å kunne plukke fritt fra et stort antall sorter.

– Jeg får definitivt lyst til å lage et felt med snittblomster hjemme, sier kursdeltaker Siri Nordby, med bøtta full av sesongens blomster. Hvis du vil ha en bugnende bukett, kan det nemlig være lurt å sette av et eget felt til plukking.

– En kursdeltaker fortalte at hun ivrig hadde gått ut i hagen hjemme for å høste. Og kommet inn med én blomst. Det kan sitte litt langt inne å plukke blomstene når de er på sitt vakreste, sier Bruland.

Ferskt bukettmateriale

Å dyrke blomster ment for plukking er ikke bare fremmed for hageeiere flest, det er også en tradisjon som i Norge har ligget brakk i flere årtier.

– Etter hvert som importen av blomster har økt, har den lokale produksjonen forsvunnet. Det er synd, både fordi blomster er ferskvare, og fordi det er mer miljøvennlig å produsere blomster lokalt, sier Bruland.

Aller ferskest blir selvfølgelig blomstene hvis du plukker dem rett utenfor stuedøren.

– Det er mange fantastisk vakre blomster du kan dyrke i hagen. Det er dessuten rimeligere enn å kjøpe dem i butikken, påpeker hun.

Har du ikke hage, kan du plukke ville blomster i stedet.

– Eventuelt kan du kombinere markblomster med blomster kjøpt i butikk. Det er mye hyggeligere å gi bort en bukett du har satt sammen selv enn å kjøpe en ferdig, mener hun.

Blomstene bør plukkes om morgenen, ideelt sett når duggen har tørket opp, men før solen har gjort dem mindre saftspente.

– Klipp eller skjær dem av med en ren saks eller kniv, og sett dem i rene bøtter med vann, gjerne med holdbarhetsmidler, anbefaler Bruland.

Helst skal de så stå kjølig noen timer før bruk.

Frodig og hjemmelaget

Når høstingen er unnagjort, kan du starte på buketten. På kurset lærer deltakerne en enkel spiralteknikk.

– Jeg er ikke utdannet blomsterdekoratør, og bruker ingen avanserte teknikker. Etter min mening trenger ikke blomstene plasseres helt kontrollert, det kan være like fint med en litt vilter bukett, sier hun.

Før du setter sammen buketten, bør du fjerne alle blader og knopper under bindestedet så det blir god plass i vasen. Så begynner du med det mange glemmer, nemlig det grønne.

– De grønne plantene fyller ut og skaper struktur i buketten, sier hun, og viser kursdeltakerne hvordan man enkelt kan lage en fin bukett av bringebærkvister og tulipaner.

– Velg for eksempel peppermynte, hareøre eller eplemynte, de er både voksevillige og dufter godt, sier hun.

Langt vaseliv

Av blomster er det bare å velge og vrake, men ikke alle sorter holder like lenge.

– Ulike sorter har forskjellig vaseliv. Vi som selger blomster profesjonelt, må ha sorter som varer en uke. Men plukker du til eget bruk, gjør det jo ingenting om buketten bare er fin et par dager, sier Bruland.

Mange markblomster har tynne stengler, og vil derfor ha et kort vaseliv. Erteblomster er et annet eksempel på en vakker, men kortvarig glede.

– Alle slags blomster kan brukes. Det eneste du bør være forsiktig med, er å kombinere narsisser med andre blomster. De utvikler et planteslim i vasen som gir dårlig holdbarhet for de andre blomstene, forteller hun.

Når du endelig er i mål med et frodig felt av snittblomster, er utfordringen å klare å begrense seg.

– Du gjør det vanskelig for deg selv hvis du skal lage en pen bukett av blomster i alle slags farger, minner Bruland om.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no