ANNONSE

REISE

Nyttårsaften i utlandet

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 19.12.2015

SYDNEY: Byen med det beste fyrverkeriet. Og ikke minst: Det er sommer der når det er vinter hos oss. FOTO: / © Topic Photo Agency/Corbis


Noen steder er det ekstra spennende å feire det nye året. Her er reiseekspertenes anbefalinger.

Hvis du vurderer å feire det nye året utenfor landets grenser, er det lurt å starte planleggingen nå. Men hvor skal du dra? Her er tipsene fra dem som har reist verden rundt.

Hvis fyrverkeri er viktig for din feiring, er det tre byer Helge Baardseth, bereist redaktør for reisemagasinet Vagabond, vil anbefale. Byen med verdens største fyrverkeri, Sydney, troner på første­plass.

– Sydney, Dubai og London er tre byer som skiller seg klart ut når det gjelder fyrverkeriet på nyttårsaften. Selv ville jeg byttet Dubai med New York og Times Square. Der er det løssluppen fest nyttårsaften!

Så altså: Sydney, New York og London.

– Noen vil være uenige med meg og si at Hongkong har bedre fyrverkeri enn London, sier han.

Samoa har også noe eget ved seg nyttårsaften.

– Det er det første stedet hvor det er mulig å feire det nye året, tipser han.

Rislykter i Thailand

Torild Moland, redaktør for ­Magasinet Reiselyst, er på sin side ingen stor fan av fyrverkeri.

– Tusen brennende lykter på himmelen er mye mer romantisk, mener hun.

Et av de koseligste nyttårs­minnene hennes er fra Thailand, der hun oppholdt seg med hele fami­lien for noen år siden. De fikk være med når rislykter – små «luftballonger» laget av rispapir med en flamme inni – ble sendt opp fra en strand utenfor Pak Meng i Trang-provinsen, en times tid sør for Krabi. Rislykter, også kalt skylanterner, er et fenomen i flere asiatiske land.

– Men tradisjonen med å sende brennende lyslykter opp i luften på spesielle festivaler, og etter hvert også nyttårsaften, står spesielt sterkt i Thailand, forteller hun.

Dessuten har handlingen en dypere mening:

– Thailenderne mener det betyr lykke å sende opp en brennende rislykt, og ser på det som en symbolsk handling for at problemer og bekymringer flyter av gårde. Det er en tanke jeg liker godt – da kan det nye året bare komme!

Mette Solberg Fjeldheim driver reisemagasinet reiselykke.com, og er enig med Moland om at Thailand og skylanterner er et godt nyttårsalternativ.

– Min personlige favoritt er å møte det nye året et sted i varmen med tærne i sanden. For eksempel Thailand, sier hun.

Full oversikt

Å komme seg opp i høyden i en av de mange bygningene i Hongkong for å få med deg fyr­verkeriet, er en god idé for en storbyopplevelse, synes Fjeldheim. Et år feiret hun også i ­Milano, noe hun vil anbefale deg som kun har noen dager.

– Her finnes det mange muligheter for gode matopplevelser, og byen er mindre folksom i høy­tiden, da mange av innbyggerne reiser vekk. Mange av dem som blir igjen, samles ute i gatene og på piazzaer som Piazza Duomo for å se rakettene. Pass på å få servert et lite fat linser og contechino (pølse) før nyttår; denne tradisjonelle retten kalt «cenone di San Silvestro» skal bringe lykke i det kommende året.

Kjærestetur

For kjæresteturen på nyttårs­aften mener Moland at en rimelig storby kan gjøre susen.

– Som Krakow, Vilnius eller Tallinn. Mange storbyer har gratiskonserter på rådhusplasser eller store torg midt i sentrum, som samler masse folk og gir god stemning.

Mest kjent i så måte er ­Times Square i New York, hvor en million mennesker samles, ­Copacabana i Rio med verdens største nyttårsparty og Sydney med verdens største fyrverkeri.

– Men med tanke på dagens valutasituasjon ville jeg heller valgt en billig storby østover hvor man virkelig kan nyte livet, gå ut, spise og kose seg uten å bruke opp hele neste års reisebudsjett, råder Moland.

Selv medgir hun at hun er mer tradisjonell på nyttårsaften enn jobben skulle tilsi. I år ser det ut til at feiringen legges til Vestlia på Geilo.

– Jeg er ikke sånn som fester hele natta, så for meg er det en stor glede å kunne starte det nye året med en skikkelig skitur, gjerne om morgenen før frokost. Så er det bare verdens beste luksus å kunne nyte en lang, bortelaget frokost, før noen timer i skibakken med ­familien og helst en tur i badebassenget etter lunsj. Det må være verdens beste kickstart på 2016, sier hun.

Topp tre

Helge Baardseth: Sydney, New York og London

Torild Moland: Thailand, en rimelig storby i Øst-Europa og hotellferie på fjellet

Mette Solberg Fjeldheim: Thailand – eller annen varm sandstrand, Hongkong og Milano


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no