ANNONSE

HUS & HAGE

Når naturen kaller

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no 
Foto: Borge, INTAG, Tarkett, Golvabia


Publisert: 02.04.2016

MATERIALER: Vi blir mer og mer opptatte av materialvalg. Det skal være naturlig og ­bærekraftig. Kanskje er det en av grunnene til at vi ser en økning i populariteten til 70-­tallets korkgulv.


I årevis har det blåst rundt oss. Teknologien har utviklet seg i rekordfart, og vi har beveget oss fremover i et slående tempo. Nå blir det stille etter stormen. Vi er slitne og vil tilbake til det enkle og ekte. Vi vil tilbake til naturen.

Enhver kraft har en motkraft. Lenge har pendelen svingt fremover med en voldsom fart. Stor utvikling på mange fronter, hyppige utskiftninger og «bruk og kast». Nå er vi slitne. Vi har et behov for å gå tilbake til det mest elementære – til ­naturen.

– Det handler om hvordan vi lever i dag og hva vi beveger oss mot. Når det skjer så mye rundt oss har vi behov for å skape vår egen lille «cocoon», et sted der vi kan lande litt. Da er det mange som vil søke tilbake til naturen, sier Camilla ­Jacobsen hos INTAG.

Naturen inn i stua

Trær, dyr, planter og naturfarger har vært til stede i trendbilde lenge. Det vi ser nå er at det ikke lenger holder å etter­ligne elementene. Nå skal vi ta med selve ­naturen inn. Vi vil ha grønne planter i hvert hjørne og i hver vinduskarm. Vi vil ha møbler laget av naturens egne materialer, og vi ­liker tanken på håndverkeren som sitter i skogen og syr tekstiler for hånd.

– Vi ser klart en økning av tekstiler og tapeter laget av naturmaterialer. Det skal være lin og ull, og alt skal være av høy kvalitet, forteller Jacobsen.

Farvel til «bruk og kast»

Naturens økende popularitet, både som interiørinnslag og i materialer, går hånd i hånd med et ønske om bedre kvalitet, ekte håndverk og økende miljø­bevissthet. Nå stiller vi høyere krav og investerer gjerne litt mer i gode produkter.

– Det er uten tvil et økende fokus på kvalitet. Vi ser at flere ønsker seg bort fra bruk og kast-samfunnet – vi er litt ferdig med det. Nå vil vi ha gode produkter, som kan holde en stund, sier hun.

Forteller en historie

Det er ikke lenger bare det ferdige ­produktet som betyr noe. Historien bak er vel så viktig.

– Nå skal vi fortelle en historie med produktene. Flere og flere er opptatt av hvilke materialer som brukes og hvordan produktene lages – hvor de kommer fra og hva som er historien bak, sier ­Jacobsen.

Naturlige gulv

Behovet for det naturlige og det ekte er lett å identifisere blant interiørnyheter og rundt om på ulike messer. Tekstilene skal være av naturmaterialer og malingen mer miljøvennlig. Tapetene oser av natur og økt fokus på historier. Gulvene skal være så naturlig som mulig.

Tregulvene er som alltid populære i norske hjem, nå med økt fokus på å fremheve ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner. De skal vise mer av sin naturlige skjønnhet og struktur. At korkgulv er på vei oppover, viser også hvor opptatte vi har blitt av materialer, for kork er bærekraftig og naturlig – alt vi ønsker oss.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no