ANNONSE

SPORT & FRITID

Svarta­knuten

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 19.12.2015

Utgangspunktet for denne turen er Storrsheia mellom Runaskaret og Vikeså. Fra parkeringsplassen på Syltre­holen følger en traktorveien til en møter veien fra Vikeså. En følger herfra skiltet til Svartaknuten.

Traktorveien går i lia ovenfor Storrsheia og har flott utsikt utover Storrsheivatnet med Slåttefjellet på andre siden og Europaveien. Det går etterhvert bratt oppover, og en følger skiltingen. Det flater ut, og like før det går bratt nedover, går en av veien. Ved grinda går merket sti noen få meter på høyre side av gjerdet før det går bratt oppover. Nå blir det etter hvert flott utsyn over Svelavatnet, Vikeså og Vikesdal. ­Merket sti svinger til venstre for den første fjellknausen, mens det går tydelig sti videre rett frem.

En kan nå se store deler av Vikesdal og Vikeså. Fra Svelavatnet strekker Sveadalen seg over til Laksesvela, som ligger øverst i Ognedalen. På andre siden ligger den mektige fjellryggen til Råsafjellet, mens Solbjørgnipa reiser seg lengre mot sørvest. Solbjørgnipa har sjøfolk brukt som landmerke langt tilbake i tid.

Stien passere de øverste trærne i Skogadalen og ­fortsetter over et myrlendt parti før det stiger igjen. Svarta­knuten ligger lengre bak toppen en nå ser og som stien går opp på venstre side av. En må over noen bergknauser, og så ligger Svartaknuten der. Det er merket en grei rute opp på østsiden av toppen. Toppen hvor det i sin tid har stått et trigonometrisk punkt, ligger på 499 m.o.h.

Utsikten fra den høyeste toppen langs Storrsheia er flott. I øst ser en nedover mot Storrsheia og Vikesdal. I den retningen har en også oversikt over mange av fjelltoppene i Bjerkreim kommune. Det store fjellmassivet lengst unna er Store Skykula. I sør ligger det svært gamle seilingsmerket Solbjørgnipa med sitt alpine utseende. Lengre sør ser en i retning Egersund, og litt vestover ligger Lakssvelafjellet med Bjerkreimsenderen på toppen av Urdalsnipa. Utsikten nordover er preget av lavere fjelltopper retning Ålgård.

En følger samme merkede rute ned igjen fra fjellet.

Hvordan komme dit:

E-39 retning Vikeså over Runaskaret og ned til Storrsheia. På nordsiden av den store rasteplassen ved Storrshei­vatnet tar en grusveien opp ( til høyre når en kommer nord fra) der granskogen begynner. Følg veien opp til drifts­bygningen hvor grunneier har skrevet “P-tursti og god tur”. Parker hensynsfullt på baksiden av bygningen. Her står også en informasjonstavle med kart over merkede ruter fra Syltreholen.

Totalt: ca. 5,6 km og tar 2–3 timer.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no