ANNONSE

Kunstens verden

Jacob van Ruisdael

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 02.04.2016

Landskap med fossefall, 1668


Jacob Izaackszoon van Ruisdael (ca 1628 – 14. mars 1682) var en nederlandsk landskaps- og marinemaler, som ettertiden har oppvurdert til å være en høyst sentral kunstner innenfor landskapsmaleriet.

Om barndommen og oppveksten til Jacob van Ruisdael er lite kjent. Han var elev av onkelen Salomon van Ruysdael (med y) og Cornelius Vroom, og arbeidet i sin første periode helt i deres stil. Naturutsnittet er lite og motivet fylt av frisk og sterk naturopplevelse.

Han ble medlem av malerlauget i Amsterdam i 1658 og fikk borgerskap til byen i 1659. Etter at han flyttet dit, ble han malerisk og motivmessig friere. Påvirket av Allart Everdingens nordiske landskaper søkte han etter sterkere effekt, med mer vekt på stemningen.

Stemninger i landskapet

Ruisdael blir i dag regnet som en av de fineste landskapsskildrerne noen gang. Hans poetiske stemninger og plastiske fremstilling av landskap fremstår som i en egen klasse. Den samtidige landsmannen, Meindert Hobbema, lå på omtrent samme nivå, men var mer avgrenset når det gjaldt elementer i bildene

Han komponerte gjerne sine landskaper med motiver fra forskjellige steder, anvendt i samme bilde. Høyest når han i sine enklere, mer virkelighetsbundne bilder, som f.eks. Møllen ved Wijk.

Reiste i naturen

Motivene henet Ruisdael fra de nærmeste områdene rundt seg, og fra en reise som gikk til det tyske grevskapet Bentheim. Han så da eikeskog og små fossefall, noe som kom med i maleriene hans som små, men viktige elementer. Signaturen hans finnes på ca. 450 bilder. Noen av disse kan være av kunstnerkollegaen Hobbema, da det er funnet en del av senere påførte (”justerte”) signaturer. Bildene til Ruisdael omfatter også marinemotiv og byprospekter.

I år 1681 ble han sendt tilbake til Haarlem, da han var for fattig til at byen Amsterdam ville påta seg å forsørge ham. Året etter døde han på fattighuset i Haarlem.

Representert i Oslo

Ruisdael laget også flere utmerkede raderinger. Disse må sannsynligvis ha solgt dårlig, da mange av dem finnes i kun ett eneste eksemplar. Maleriet Landskap er i samlingene til Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.

Neste gang: Jan Steen


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no