ANNONSE

KULTUR

Nissetegner på heltid

Tekst: Siri Marte Kværnes

FOTO: Anette Karlsen / NTB scanpixPublisert: 19.12.2015

MOTORISERT: «Nye tider, nye skikker» heter dette bildet. Motivet er hentet i Vågå. (FOTO: Fra boka «Nisser», Gyldendal Norsk Forlag AS 2012)


Kjell E. Midthuns nisser skaper mye begeistring. Selv håper illustratøren at han aldri blir helt fornøyd.

– Jeg tror dette kan bli bra. Du kjenner ganske fort om noe kommer til å fungere, sier Kjell E. Midthun.

Den kjente nissetegneren stryker hånden over en påbegynt akvarell som ligger i spenn over arbeidspulten. En hvit elg med en nisse på ryggen har tatt form. Landskapet er i ferd med å kles i snø, og snart skal himmelen fargelegges.

Tømmer og natur

Du har helt sikkert sett bildene hans før, på julekort, i bøker eller kalendere. I noen av motivene kryr det av små, godmodige nisser. Gjerne omkring gamle tømmerbygninger i snøkledde omgivelser – men også i bymiljøer. Andre nisser tusler alene mellom husene på tunet, kanskje ifølge med en rev eller under oppsyn av ei skjære. Eller de aker, kaster snøball eller kjører moped.

Med fotoapparat og skisseblokk reiser Midthun på leting etter nye motiver han kan fargelegge med nisser. For naturen, miljøene og husene vi ser, finnes også i virkeligheten. Ofte har reisene gått til fjellbygdene i Hedmark, slik som Sollia i ­Stor-Elvdal, og den siste tiden stadig oftere til Gudbrandsdalen.

– Jeg samler visuelle inntrykk og jobber videre med det hjemme. Jeg er på jakt etter stemninger, spesielt lys, vær eller husklynger. Og detaljene er viktige, forteller Midthun.

Inspirasjon

Nissetegneren synes det er vanskelig å si akkurat hvordan han har blitt så interessert i nisser.

– Noe handler nok om barndoms­erindringer av førjuls­forventninger og nisser. Den gang var Jesus, Santa Claus og fjøsnissen alle del av en slags hellig treenighet, smiler Midthun.

Også Theodor Kittelsen og Erik Werenskiolds eventyr­illustrasjoner bergtok den unge Midthun, som vokste opp på Hamar og Elverum før han flyttet nordover til hybelliv og skole­gang på Tynset og Røros. Og det er den norske fjøsnissen som boltrer seg i Midthuns eventyrlige verden.

– Siden jeg tegner detaljert og naturalistisk, blir nissene et slags skjæringspunkt mellom virkelighet og eventyr. Nissene har overlevd generasjoner og er blant de underjordiske som har stått menneskene nærmest. Det gjør dem kanskje lettest å tillegge menneskelige egenskaper, sier Midthun.

Heltid

Som ung aviskjører på Elverum var Midthun oppe før de fleste andre. Og de grytidlige mopedturene på vinterføre var også en spire til fantasier, forteller han:

– Hvis jeg så noen små spor i nysnøen, kunne det sette i gang noen tanker. Hvem har vært her? Men jeg tegnet ikke nisser på den tida.

Det var først på 1990-tallet at nissene begynte å bli en nærings­vei for illustratøren, som tidligere har jobbet som blant annet reklametegner. I 2000 ble nissene Midthuns hovedjobb, og i dag er han heltids nissetegner fra hjemme­kontoret på ­Nesodden.

Et godt utvalg av bildene er samlet i boka «Nisser», som ble utgitt i 2012 på forlaget Gyldendal. Her skriver kunsthistoriker Holger Koefoed om den norske nissen, og Odd Børretzen, Gro Dahle og Jørgen Norheim har bidratt med egne nissehistorier.

– Jeg må si at det er en veldig hyggelig jobb dette her, sier Midthun.

Veggen på kontoret er fylt med nisseverker, og noen fotografier på skrivepulten kan kanskje bli til neste års julekortmotiv?

– Drivkraften er at jeg aldri blir helt fornøyd, at jeg alltid håper å få det til bedre. Det er lov å være litt fornøyd en stund hvis jeg har gjort noe bra, men aldri bli tilfreds, forteller han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no