ANNONSE

SPORT & FRITID

Endrestø – Vistnes­tangen

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Fotturer i Rogaland», Dreyer Bok


Publisert: 02.04.2016

Fra parkeringsplassen ved Hålandsvatnet følger en gangstien sørover til gangbroen over Kvernevikveien. På ­andre siden av Kvernevikveien tar en til venstre og følger turveien ned til Endrestø og videre langs sjøen til Goavika småbåthavn.

Fra havna følger en turveien videre langs Klubben til Viste Strandhotell. Her er det mulig å ta et sjøbad på returen dersom temperaturen føles behagelig. Viste Strandhotell ble åpnet i 1934, da som Viste Sjøbad. Denne turen går gjennom Jærstrendene landskapsvern­område. Visteholmen ser en utenfor badestranda. Turveien fortsetter utover langs nordsiden av Visteviga over Hammaren og ned til en liten småbåthavn. Der tar en opp første vei til høyre etter havna og kommer opp til Goaveien. Følg veien vel 50 meter til høyre. Så er en ved Svartahålå på Viste, også kalt Vistehålå. Arkeologiske utgravninger viste rester av en boplass og skjelettet til en 15 år gammel gutt som levde her for ca. 7.500 år siden. Den gangen sto vannet ca. 10 meter høyere enn i dag slik at det bare var 30-40 meter ned til stranda. Følg samme vei ned til Visteviga igjen. Turveien har en forlatt, og kjerreveien blir snart en god sti der den slynger seg litt innenfor vannkanten mellom hytter og naust. Ved Raustein går stien i kanten av dyrket mark, og her ligger to gamle naust. Etter å ha gått litt videre til Breiviga kan en følge kjerreveien opp til Vistnestunet. Etter omtrent 300 meter er en fremme ved det godt bevarte gårdstunet, med gårdsmiljø fra slutten av 1800-tallet. Vistnestunet var i bruk til begynnelsen av 1970 tallet og ble gitt i gave til Randaberg bygdemuseum. I dag er det Jærmuseet som tar seg av driften. En godt bevart vindmaskin som drev treskeverket på låven, er en av attraksjonene. På turen nedover kjerreveien igjen tar en til høyre mot skogen. Her er det gapahuk og toalett. Fra en benk i en kanonstilling på andre siden av skogen er det flott utsikt utover Visteviga. På andre siden av Visteviga skimtes bebyggelsen i bydelen Kvernevik og Smiodden med monumentet «Brutt lenke», som er det vestligste punkt i Stavanger kommune. Som ellers langs kysten er det også her rester etter tyskernes okkupasjon av Norge. Etter å ha flyttet seg litt vestover ser en Vistnestangen på andre siden av Vistnesvågen. I vågen finnes naust fra forskjellige tidsepoker, og etter å ha gått opp skifertrappa, er en ute ved lykta på Vistnestangen i Håsteinfjorden. Håstein er den høyeste av øyene ute i havgapet. Her ute har det vært fyrlykt siden 1890. Fyret er blitt modernisert opp gjennom årene – blant annet har det gått over fra parafin- til strømdrift. Returen følger samme rute.

Hvordan komme dit:

Kjør til Kvernevik og fortsett over til Randaberg kommune. Omkring 160 meter etter gangbroen tar en av til høyre og inn på parkeringsplassen.

Totalt: ca. 10 km og tar ca. 3 timer.

Vanskelighetsgrad: 2,5 støvel.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no