ANNONSE

REISE

Bestemor på dypt vann

Tekst og foto: Heidi Røsok-Dahl


Publisert: 13.08.2016

AKTIV BESTEMOR: Ann McAvoy (67) er en ivrig dykker. Fra dykkeklubben hjemme i Irland går turen årlig til Lanzarote for å dykke. Her på vei ut i havet ved Playa Chica i Puerto del Carmen. 


Irske Ann McAvoy (67) elsker å dykke, og vender årlig tilbake til Lanzarote. Mann, barn og barnebarn må pent bli igjen hjemme.

Glem bamseklubb og all inclu­sive. Den nordøstligste kanariøya har mye mer å by på.

– Det er aldri for sent. Mitt første dykk gjennomførte jeg da jeg var 55 år. Nå er jeg 67, og hvert år reiser jeg hit til Lanzarote for å dykke. Det der er ikke mannen min altså, sier irske Ann McAvoy og peker mot en tynnhåret, eldre mann som er i ferd med å koble sammen dykkerutstyret.

Nei, det er 74 år gamle Albert Kerr, familievenn og i sin tid hennes dykkerinstruktør da hun ble sertifisert hjemme i Irland. Ann og Albert reiser ofte på ­turer hvor dykking er eneste aktivitet. Begge ektefellene er hjemme i Irland.

– They don't mind, sier Ann.

Store stimer

Nå vi reiser på disse turene, er det bare dykking som står i hodet på oss. Vi er ikke sosiale i det hele tatt, vi dykker, spiser og ­sover, sier de og ler.

Ann spytter i maska, og stavrer deretter sakte i pingvingange nedover stranden med svømmeføttene på. Den mørke vulkan­stranda Playa Chica ligger i Puerto del Carmen, selve hovedpulsåra på Lanzarotes turistifiserte østkyst. Men nettopp her finner du ifølge Kerr og McAvoy noen av de beste dykkene på den karrige vulkanøya.

– Det er sånne utrolige mengder fisk. En stor gruppe bor rett her ute. På forrige dykk så vi blekksprut og mange store stimer. Kanskje ser vi en sjøhest i dag hvis vi er skikkelig heldige, sier hun.

Lanzarote er en gjenganger for dem fordi alt er så lett tilgjengelig. For to dykkere litt oppi årene frister nærhet til flyplass, dykker­firma på stranda, hotellet like ved. Alt unntatt blybelte og lufttank har irene med seg hjemme­fra.

– Det er god sikt og flust av fisk rett utenfor Playa Chica, forteller Kerr, som har over 5300 dykk på samvittigheten, et kunstig kne og et dykkeinstruktør-sertifikat.

Spektakulære strender

Strandliv er en naturlig avveksling fra dykking. Ikke langt fra Playa Blanca på sørsiden av ­Lanzarote ligger et av øyas lande­merker: Papagayo-stranden.

– Kjenn, så finkornet sand! Det er som å komme til Karibia, utbryter Monica Ayan fra fast­landet i Spania, nærmere bestemt Cádiz i Andalucía.

Papagayo kan nås med bil på en svært humpete vei, eller med båttaxi (men du må vasse i land), men er et spesielt yndet mål for syklende turister. Her finnes ingen strandselgere, kiosker eller dunkende musikk fra strand­barer.

– Stranda har alt. Den ligger passelig til for seg selv, men er like­vel mulig å nå for de fleste, sier Javier Alzas.

Fire år i den grå London-metro­polen har påført Andalucia-­paret 
et intenst savn etter sol og skyfri himmel. Etter noen timer på stranda tar de ­lunsjen på El ­Chiringuito. En bratt trapp opp fra stranda fører deg til en av øyas beste utsikter akkompagnert av hvitvinsdampede blåskjell, fritert blekksprut eller bare noe godt å drikke etter et for­friskende bad.

Sykkeløya

Mange tenker nok at Lanzarote er selve definisjonen på charterferie. Hotellkomplekser på rekke og rad, kafeteriaer med tysk bratwurst eller english breakfast, rundturer i turistbuss med ull og gratis vin, all inclusive og underholdningsprogram på hotellet om kvelden. Men øya har et vell av muligheter for aktive turister. Dykking, sykling, kiting, windsurfing eller havfiske er noen av mulighetene.

– Sykkel er absolutt den beste måten å reise på. Nå bor vi i en fin leilighet i vesle Haría, langt fra turistmaskinene, forteller Bram Ubels fra Nederland. Han er hobbyfuglekikker med kikkerten rundt halsen og en diger telelinse i sykkelveska på sykkelferie med moren Frederieke Ubels.

Mor og sønn Ubels har tatt med syklene på fergen over til en annen perle: Øya La Graciosa. De vet at på den vesle naboøya er sykkel det foretrukne framkomstmiddelet. Bilene er få. Planen er å hoppe fra kanariøy til kanariøy, bruke Airbnb til overnatting og bo hjemme hos folk.

– Hvis jeg er heldig, får jeg noen blinkskudd av sjeldne ­fugler på kjøpet, sier Bram Ubels.

Motvind

I El Golfo på sør-vestkysten av vulkanøya sitter et belgisk par med samme mål og mening for Lanzarote-ferien. Enorme bølger slår inn mot restauranten som ligger nesten nede i vann­kanten. Friterte blekksprut­ringer med rynkete kanaripoteter (­papas ­arrugadas) skal gi energi til hjemturen til Haría. Totalt skal de sykle ti mil denne dagen.

– Det er en lang dagsetappe. Men alt er så tilrettelagt her, så det skal nok gå fint, sier Michiel Heughebaert.

Det er andre gang de legger sykkelferien sin til Lanzarote. Gode forhold for syklister, lite trafikk, tilgang på utleie av kvalitetssykler og spektakulært landskap er noen av grunnene.

– Bare det ikke blir motvind. Da blir det tøft hjemover, sier kjæresten Liesbet Van Haute.

Reisefakta

Befolkning: I overkant av 140.000 fastboende på Lanzarote. I tillegg mange turister som bor der deler av året.

Språk: Spansk. På grunn av turismen er også engelsk og tysk utbredt i turistområdene.

Valuta: Euro.

Prisnivå: En leiebil kan du få fra rundt 120 euro i uka for de minste bilene. En øl fra 2 euro. Full frokost koster 2-4 euro. Middag på et enkelt sted 8-10 euro for én person. Mat og drikke er vesentlig billigere enn i Norge. Stor prisforskjell fra de mer eksklusive resortene (Costa Teguise) til en landsby litt unna kysten.

Reise dit: Fra Gardermoen med Norwegian. Eller Charter med blant andre Star Tour. Hvis du kan reise på ukurante datoer, kan du gjøre et kupp. I jule- og vinterferien stiger flyprisene voldsomt.

Hotell: Mange fine hoteller å velge blant. Flamingo Beach på Playa Blanca er perfekt for barn, med bamseklubb og oppvarmet barnebasseng. Stort norsk miljø i Puerto del Carmen. Mer eksklusivt på Costa Teguise. Sykkelentusiaster velger ofte Haría, et rolig, lite sted med to restauranter.

Oppleve: Grotter med albinokrabber i Jameos del Agua. Vulkansk landskap i nasjonalparken Timanfaya. Kiting og Windsurfing nord på øya. Fantastisk utsikt fra Mirador del Rio. Vakre strender over hele øya. I tillegg finnes dyrepark, vannland og en rekke turoperatører som arrangerer alt fra vinsmaking i La Geria til øya-rund-turer og turer med ubåt eller katamaran.

Les mer: turismolanzarote.com

http://www.holaislascanarias.com/Lanzarote

http://lanzarote-cycling.com/


Sykkel og mat

Hit kan du sykle til den gode maten:

• El Golfo: Dette vakre stedet på sør-vestkysten har mange gode fiskerestauranter. Prøv for eksempel La Lapa eller Bogavante.

• Yaiza: En sykkeltur til Timanfaya nasjonalpark kan kombineres med lunsj i den rolige landsbyen Yaiza. 7 Hojas eller Bodega de Santiago har god, lokal mat.

• Las Salinas: På Mirador de las Salinas har du utsikt over saltutvinningen mens du setter til livs dagens fangst. Fint å ha som mål for en sykkeltur. Kan kombineres med Playa Blanca eller El Golfo.

• El Chiringuito på Papagayo-stranden kan friste med hvitvinsdampede blåskjell, gode burgere og spektakulær utsikt.

• På El Girasol på naboøya La Graciosa kan du nyte maten før eller etter en sykkeltur på øya. Gode tapas. Ta med sykkelen på ferja fra Orzola på Lanzarote.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no