ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

er familien rammet av rusproblematikk?


Lokal brukerstyrt organisasjon

Tekst og foto: Sofie Korshavn Moen


Publisert: 13.08.2016

Leder Trine Karlsen og brukeransvarlig for mor/barn-gruppen 
Tale Slyngstad.

Hverdagen er forskjellig for alle mennesker. Vi har alle våre hemmeligheter, hemmeligheter som kan bli så store at de kan ta over mye av hverdagen og det kan bli vanskelig å leve livet slik man innerst inne drømmer om at ting skal være. En av organisasjonene som jobber for å støtte og hjelpe mennesker som er på sitt mest sårbare er organisasjonen A-larm, som er en organisasjon innen rusfeltet.

A-larm er en landsdekkende bruker- og pårørende organisasjon innen rusomsorgen. Organisasjonen ble stiftet i 1995 og er den eldste brukerorganisasjonen i Norge. A-larm er en av fem brukerorganisasjoner innen rusomsorg i Norge og den eneste som også samtidig skal ivareta interesse til pårørende. Organisasjonen er et supplement til det offentlige og har tilbud for hele familien som er rørt av rusavhengighet. A-larm jobber for åpenhet om rus og behandling og drives med selvhjelpsideologien som grunnstamme. Organisasjonen fokuserer på å kombinere fag og erfaringskompetanse for å bedre være til støtte for dem som trenger det.

Hos A-larm finner man forskjellige tilbud som pårørendetjeneste, likemannstjenester, lavterskeltilbud, kurstilbud og ettervernstilbud. Alle tjenestene er like på de forskjellige lokaliseringene. De er tilgjengelige for samtaler på telefon og på de forskjellige lokaliseringene rundt i landet.

Her i Rogaland finner vi A-larm sentralt i Stavanger, Hillevåg. Organisasjonen åpnet for første gang i Stavanger i 2012 og gjenåpnet våren 2016 etter en pause, og har flyttet inn i nytt og hjemmekoselig lokale. Per dags dato er det 2 fulltids ansatte ved A-larm Stavanger, leder Trine Karlsen og brukeransvarlig for mor/barn-gruppen Tale Slyngstad. Trine Karlsen forteller at de etter gjenåpningen har flere tilbud og aktiviteter å tilby. Hun forteller at A-larm er åpent man-tors med forskjellige aktiviteter hver dag og alle er velkomne. A-larm har hjemmeside og facebookside hvor man finner informasjon. Hjemmesiden er: www.A-larm.no og facebooksiden heter A-larm Stavanger.

- man trenger ingen henvisning fra, man må være rusfri og ha et ønske om en varig endring i livet sitt.

Hva slags tilbud stiller A-larm i Stavanger med?

Gjennom A-larm kan brukere som har vært rusfrie over en lengre periode få likemannskurs, slik at de kan bruke egne erfaringer til å hjelpe andre. En likemann er en støttespiller som skal være tilgjengelig på telefon 24 timer i døgnet.

– Vi har et tilbud som vi kaller Kaffepraten, som er en enkel selvhjelpsgruppe. Kaffepraten er åpen for alle aldersgrupper og vi setter oss ned sammen og prater om hvordan livet er, om utfordringer i hverdagen og ellers det som måtte komme opp.

Tale Slyngstad, som er brukeransvarlig for mor/barn gruppen, forteller at denne gruppen er et samlingssted for barn, mødre og fedre.

Mødre og fedre får en ny start med nye venner både for store og små.

Her kommer det mødre som alle har samme ting til felles, en bakgrunn innen rus som de har sluttet med i begynnelsen av svangerskapet eller som er under LAR-behandling. Formålet med gruppen er å være et trygt sted hvor mødre og barn kan snakke sammen uten å føle seg annerledes og å kunne bygge mer selvtillit som foreldre. Det holdes forskjellige foredrag ang førstehjelp for baby/barn, sunn barnemat og om økonomi.

Mor/barn gruppen kaller seg for Styrke mødre sammen, og samarbeider med forsterket helsestasjon i Stavanger kommune. Dette betyr at også en helsesøster er tilgjengelig, og man kan stille alle slags spørsmål uten å møte fordommer.

A-larm har også en Recovery og Empowerment gruppe som kalles SNU-gruppen. Her er tema som å hvordan og hvor man henter kraft til å ta fatt på en ny, rusfri hverdag sentralt. SNU- gruppen driftes av folk med egenerfaring.

Hver torsdag arrangerer A-larm en aktivitetskarusell. Dette betyr nettverksbygging igjennom forskjellige aktiviteter, enten på huset eller utendørs. Som alle tjenester og aktiviteter er også aktivitetskarusellen gratis.

En typisk dag på senteret starter gjerne med et måltid sammen før aktivitetene settes i gang. Dette gir oss alle en god start på dagen og et fellesskap gjennom samtaler på tykt og tynt. Vi har et ønske om et åpent hus, et levende hus, hvor folk kan føle seg som en del av et fellesskap og danne et rusfritt nettverk. Alle har sine erfaringer og alle kan lære av hverandre, avslutter Karlsen.

Rusavhengighet

Rusavhengighet beskriver en tilstand der en person opplever å ha sterk trang til å stadig oppsøke rus som en del av livet sitt. Å være rusmiddelavhengig er en tilstand der et menneske må ha stadig tilgang til et rusmiddel for å fungere.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no