ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


På tide å selge 
Viking Stadion?

Kjell Jonevret & Co. har det ikke lett for tiden. Vikings økonomiske situasjon gjør at det å være trener for klubben vår, må fremstå som nærmest en umulig ­oppgave. I alle fall så lenge målet fremdeles er å være en etablert klubb blant topp tre i Norge. Når alle spillere til enhver tid er til salgs, vet du faktisk ikke hvilke spillere du kan bygge laget rundt, og hvem som fremdeles er med deg til neste kamp. Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette gjør noe med alle som er involvert. Også spillerne.

«Gammel moro»

Det er ikke noe spesielt konstruktivt å se på hva som har skjedd i tidligere år, men enkelt sagt har Viking de siste 8 år omsatt for 100 millioner per år, og har hatt et gjennomsnittlig årlig underskudd på ca 10.9 millioner. Hvert eneste år. Eiernes ansvar er til enhver tid å velge de styremedlemmene som er best ­skikket til å styre selskapet på best mulig måte. Jeg skulle likt å vært flue på veggen i Vikings styrerom den siste 10-års perioden. Å dvele med gammel moro egner seg best i historiebøkene. Virkeligheten er nå. Og det haster.

Hvor mye tid har vi?

Jeg aner ikke om selve arenaen er en «hellig ku» for dagens eiere og nåværende styre. Det som er helt opplagt er at det nå er nødvendig med et større grep. Det kan virke som om klubben nå tenker at det skal gå seg til og at en over en periode på noen år skal greie å kutte nok kostnader, for deretter å bygge stein for stein. Det er ikke sikkert at Viking har tid til det. Forskjellen mellom himmel og helvete er ofte svært liten, og et eventuelt nedrykk vil medføre dramatiske inntektsreduksjoner. Da faller stadionanlegget dramatisk i verdi.

Det store grepet

Viking har en del alternativer. Gjelden i selskapet er omtrent på nivå med bokførte verdier. Aksjonærene blir nødt til å tilføre driften vesentlig mer egen­kapital. For meg synes det opplagt at nøkkelen her er å gjøre noe med Viking Stadion. Jeg vet ikke hva anlegget er verdt i dag, men et sted mellom 100 og 150 millioner er vel ikke utenkelig. Ved å eie eiendommen slik som i dag, får driftsselskapet både regningen for renter, drift og avdrag. I tillegg skrives anlegget årlig ned med ca 10 millioner som også blir en regnskapsmessig kostnad. Viking må kvitte seg med stadion så raskt som mulig. Ved å selge den helt eller delvis, vil det slå veldig positivt ut regnskapsmessig, og dersom det er mulig å få til en verdi på 150 millioner, vil driften bli tilført 50–60 millioner i egenkapital. Jeg er helt sikker på at det finnes venner av klubben som kan tenke seg å bidra med å gjøre denne eiendomsinvesteringen til fornuftige vilkår for Viking. Som også inkluderer en rett til å kjøpe anlegget tilbake i fremtiden på akseptable vilkår.

Lett å se lyset

Det er når det er mørkest, det er fint å se lyset i tunnelen. Dette er en enkel ­oppskrift, som burde være på plass i løpet av et par måneder. Da vil ­klubben kunne gå til ny sesong med mye penger på bok, og optimisme, glede og ­entusiasme. Det er ikke viktig for Viking å eie sin egen stadion. Hvor mange av de store ­norske bedriftene og kjedene er det som eier sine egne lokaler? Nesten ingen. Det har sine grunner. Det finnes andre muligheter, men dette er i alle fall en opplagt vei. Viking er viktig for regionen vår. Vi trenger et sterkt Vikinglag. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no