ANNONSE

REISE

Kunstcruise på Themsen

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Marianne Wie


Publisert: 27.08.2016

LILLEBROR: Siden 2000 har Tate Modern breiet seg i en pensjonert kraftstasjon på Themsens søndre bredd.


Å forflytte seg mellom Londons to Tate-gallerier er ingen kunst – såfremt du velger vannveien.

– Neste stopp Millbank! bæljer en ung urbanmatros og haler de siste passasjerene om bord med landgangen.

Thames Clippers-gutta liker å seile presis. Bra er det, sett med kunstkjennerøyne. Takket være dem og fergene deres er det ­høyst gjennomførbart å besøke Tate Britain og Tate Modern i løpet av én og samme dag. Mens du risikerer å bli sittende grundig fast med bane og buss, tar det skarve 13 minutter fra den ene bryggekanten til den andre.

Altså blir det desto mer tid til å fordype seg i to av Londons mest berømte og velfylte gallerier.

Klassisk åpning

Ferden fra vest mot øst blir også en reise mellom gammelt og nytt. Originalen Tate Britain som åpnet i 1897, rommer klassisk britisk kunst fra cirka år 1500 og fremover, ispedd enkelte kontemporærhelter som Francis ­Bacon og David Hockney. I vinter arrangeres for sikkerhets skyld spesialutstillingen «Artist & Empire», viet til perioden da verden ble styrt fra Westminster.

Det er hovedsakelig på grunn av denne utstillingen at den amerikanske skribenten og fotografen Paul D'Orleans har inn­funnet seg.

– Jeg elsker dette stedet. Faktisk kom jeg direkte fra flyplassen, meddeler han mellom maleri­studiene sine.

– Vi har ikke noe sånt i USA. Det nærmeste vi kommer, er vel Whitney-kolleksjonen i New York eller National ­Gallery i Washington. Men miksen i «The Tate» er unik, rapporterer D'Orleans før han dobbelt­sjekker hornbrillefestet.

Nasjonalstoltheter

Bonusen med båtoverfarten er at nasjonalstolthetene straks melder seg tallrikt langs rekka. Der står Big Ben. Der balanserer Millenniumshjulet. Og der, som snytt ut av en Kinks-låt, henger Waterloo-brua og blinker i det vesle som finnes av vintersol.

Ifølge kaileder Lou-Andrew Rodriguez er det en salig blanding fastboende og tilreisende som fraktes opp og ned elva.

– Selv om det går mest i turister og museumsfolk, blir det en del pendlere til og fra businessområdet Canary Wharf morgen og kveld, forteller han.

– Det er ikke fritt for at det kan bli en smule trengsel iblant. Det fine er at stemningen ofte er bedre på vannet enn i trafikken ellers.

Kjæresteparet Heather Orr og Ryan Murray har bare én ting å utsette på cruiset, der de sitter akterut.

– Vi synes kanskje det blir litt i dyreste laget. Sju-pund-femti er ikke akkurat gi-bort-pris.

Tysk tendens

Tate Modern er, som navnet tilsier, den hippe, utadvendte lillebroren i institusjonen. Siden 2000 har den breiet seg i en pensjonert kraftstasjon på Themsens søndre bredd, spekket med pop art, abstrakt ekspresjonisme og det som enda gjevere er. Man går heller ikke av veien for å tøye begreper som installasjon og performance. I 2013 spilte det banebrytende elektronikabandet Kraftwerk en serie utsolgte konserter her.

I vår rykket et par andre tyskere inn med «levende kunst»-prosjektet sitt. Det er kalt «Playing Up» og inviterte barn og voksne til en real lekestue i begynnelsen av april.

– Alle har hørt om Tate hjemme i Hamburg. Hvis folk vet at du får komme hit med greiene dine, blir det et kvalitets­stempel, hevder initiativtaker Sibylle ­Peters.

– Ja, du skal se vi får et gjennombrudd som strekker seg helt til Norge, istemmer kompisen og kollegaen Hanno Krieg lattermildt.

Digger Turner

Tilbake i Tate Britain har finske Katriina Virtanen bevilget seg lunsjpause fra veldedighets­jobben like om hjørnet. Hun er en av dem som bidrar sterkt til at storebror registrerer over 5 millioner gjester i året.

– Jeg er særlig fan av den 
permanente Turner-samlingen, ­røper hun.

– Han pleide nemlig å for­evige Richmond Hill, i nærheten av der jeg bor. Du kan si terrenget er noe mindre pittoresk nå.

Skjønt, snart kaller Virtanens arbeidsplikter igjen. Det samme gjør våre venner asfaltmatrosene.

– Ingen skal av på Embankment, nei? Da blir det Bankside neste!

Tate-­institusjonen

• Består av fire gallerier: Tate Britain, Tate Liverpool, Tate ST Ives og Tate Modern

• Huser samlet nærmere 70.000 kunstverk, ifølge egne tall

• London-filialene registrerer over 9 millioner besøk årlig

• Mer informasjon på tate.org.uk

• For fergerutetider og -billetter: thamesclippers.com/sight­seeing-leisure/tate-to-tate

• Andre aktuelle nettsider: visitlondon.com, londononline.co.uk, londonguiden.no


Reisefakta

• Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen. Ryanair er tidvis enda rimeligere over Stansted.

• Overnatting: Kjeder som Travelodge og Comfort Inn reklamerer med kurante vinterferietilbud, høy pundkurs til tross. Tate Britain ligger nær Victoria-området, hvor det vrimler av småhoteller.


Andre ­Themsen-båter

Mulighetene er mange til å komme seg en tur på Themsen, enten du foretrekker speedbåt, vittig vertskap eller et godt måltid om bord. Oppdatert online-oversikt finner du på nettstedet Transport for London. Adressen er tfl.gov.uk/modes/river/about-river-tours.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no