ANNONSE

SPORT & FRITID

Slik knipser du blinkskuddet

Tekst: Anna Bratt


Publisert: 27.08.2016

Det krever øvelse å fotografere slik at interiøret fremstår finet mulig. Fotograf Minna Mercke Schmidt deler sine beste triks. FOTO: Minna Mercke Schmidt


Interiørblogging har tatt av, og det ligger flust med inspirerende bilder på nettet. Her får du proffe råd som gir interiørbildene dine det lille ekstra.

Et vakkert blomsterarrangement, en hjemmesydd sofapute eller vågale fargekombinasjoner. I løpet av et knips og et klikk ligger bildet på Instagram klar til å "likes". Vi elsker ganske enkelt å vise fram hjemmene våre.

– Kanskje er det en blanding av alle årene med gjør-det-selv-interiørprogrammer på TV og den generelle trenden med å vise fram hva vi holder på med, sier svenske Minna Mercke Schmidt, fotograf og stylist, aktuell med boken "Styla och dekorera med kransar, buketter och arrangemang".

– Det er så fort gjort å knipse og dele, det ligger noe sosialt og verdifullt i det. Og teknologien gjør bildene mye bedre enn for ti år siden, mener Mercke Schmidt.

Bedre styling

Hun har jobbet med markeds­føring tidligere, og er selvlært både som stylist og fotograf. Det er en hobby som har utviklet seg til å bli et yrke. Underveis har hun sett hvordan trendene innen interiørfoto har vokst fram.

– Skulle man fotografere en blomsterkvast for 15 år siden, var motivet en duk og to tallerkener med bukett plassert i midten. Selv fagfolk tok bildene slik. Folk i dag er mye flinkere til å style, forklarer Mercke Schmidt.

Hun tror det enorme volumet med lett tilgjengelige interiørblogger bidrar til å øke nivået langt raskere enn før. Man be­høver ikke lenger kjøpe et glanset magasin for å hente inspirasjon, nå holder det å gå inn på ­Pinterest.

Eksperimenterer

Så hvordan får man egentlig til et vellykket bilde av en bukett på bordet sammen med tallerkener?

– Tenk først på fargene, stemningen og stilen du ønsker å formidle. Velg en bakgrunnsfarge ved hjelp av et stoff eller tapet. Prøv deg fram ved å ta noen bilder tett på, og trekk deg så litt tilbake, og sett kanskje ting sammen til en kollasj, foreslår hun.

Det krever øvelse å få til arrange­menter som føles naturlige. Lek og eksperimenter, så kommer det etter hvert. Forfatteren lar ofte tilfeldig gjenstander hun nettopp har brukt, figurere i bildene sine – en stilig saks, en løk, et hyssingsnøre.

– Gjentakelse fungerer ofte, for eksempel når man bruker naturlige materialer. Bruker jeg for eksem­pel kvister fra et epletre, kan jeg plassere noen små eplekart ved siden av, forklarer Mercke Schmidt.

Dagslys best

Et enkelt triks for å skape et ryddig inntrykk er å fotografere oven­ifra. Bakgrunnen kan vari­eres i det uendelige, enten det er et trebord, hvitt gulv, tøy eller ­rester fra en tapetrull.

– Man får en del gratis ved å arrangere gjenstander på et flatt underlag. Det er blant annet lett å kontrollere atmosfæren og ­gjøre endringer, mener hun.

Det aller viktigste er imidlertid lyset.

– Dagslys blir alltid best. "Studio­bilder" med blitz er liksom helt ut. Selv på store på­kostede interiørreportasjer jobber man helst med dagslys. Men unngå skarpt direktelys. Heng opp en transparent gardin eller et laken, slik at lyset sprer seg og blir mykere. Man kan også reflek­tere naturlig lys med for eksem­pel et stort hvitt ark, dersom man trenger å kaste litt lys inn i et mørkt hjørne.

Tweak med filter

Når bildene er tatt, er det på tide å redigere – noe Minna mener folk i større grad bør gjøre.

– Det kan virkelig løfte et bilde! Enkle verktøy som finnes i telefonen gjør det lett å eksperimentere med ulike filtre, samt beskjære bildene. Prøv forskjellige utsnitt og se hva som fungerer best, oppfordrer hun.

Selv har hun naturlig nok kostbart kamerautstyr, men hun kan også finne på å fotografere med mobilen.

– Mobiltelefon har sine begrensninger, men også fordeler. Den er enkel og rask, og kvaliteten er blitt veldig bra, mener hun.

Flere fototips

Bloggeren Clara Lidstrøm – aka “UnderbaraClara» – har 56.000 følgere på Instagram. Her er noen av hennes mobilkameratips.

• For å ta et lysere bilde, velg motiv og trykk på det mørkeste punktet på skjermen. Det pleier å lyse opp hele bildet.

• Ikke bruk blitz, det dreper naturlig lys.

• Ha sol i ryggen eller skrått fra siden, ikke direkte inn i linsen.

• Unngå fullt dagslys i sommer­halvåret, for det gir skarpe skygger og flate farger. Tidlig morgen og kveld er best, eller overskyet vær.

• Våg å gå nær på motivet. Fine detaljer eller stilleben gjør seg ekstra bra på Instagram der skjermen er så liten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no