ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Verdensdagen for selvmords­forebygging 10. september

Markeringen i Rogaland i år blir en gratiskonsert på uteamfiet ved Stavanger konserthus tirsdag 6. september.

Verdensdagen er en internasjonal dag som markeres over hele verden.

Verdensdagen ble innstiftet av IASP (International Association for Suicide Prevention) og støttes av Verdens Helseorganisasjon.

Åpenhet: Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.

Selvmord er et stort samfunnsproblem, samtidig som det er et vanskelig tema for mange å snakke om. Desto viktigere er det å være åpen om det. Mennesker som sliter med livet trenger å få vite at andre er oppmerksomme på dem, de trenger å føle at noen står sammen med dem, de trenger å vite at deres nærmeste ikke får et bedre liv uten dem, og mange trenger å høre andres språk for det som er vondt. LEVE sitter på en erfaringskompetanse som kan bidra til alle disse områdene, som favner både omsorg for dem som har mistet og forebygger overfor dem som sliter og tenker på å ta sitt liv. Derfor har LEVE valgt å ha Åpenhet som overordnet tema for Verdensdagen for selvmordsforebygging 2016. Årets globale motto fra IASP er: Vis at du ser - Vis at du lytter - Vis at du bryr deg.

Årets markering er en gratiskonsert på uteamfiet ved Stavanger konserthus tirsdag 6. september kl.18:00. Hilde Selvikvåg, Hanne Vasshus og Elle Melle er blant artistene som skal spille under markeringen. Marit H. Marvik, konsulent i Velg å leve, sier hun er veldig glad for at lokale artister stiller opp og støtter en god sak. -Vi har fått med mange svært dyktige artister som de fleste i Rogaland kjenner til. At de vil bli med og dele denne kvelden med oss setter vi utrolig stor pris på. Jeg håper og tror at det blir en fin kveld for å dele både glede og latter og sorg og tårer. Det er mye følelser til stede for dem som har mistet noen, og det er viktig å huske at denne kvelden er vi alle sammen.

Sybille Greiner har i mange år hatt en drøm om å markere antall årlige selvmord på en måte som fikk samfunnet til å våkne. -Kunne det tenkes at vi ville få mer fokus på temaet om vi fikk tent ett lys for hvert selvmord på samme måte som antall drepte i trafikken. Da Verdensdagen for selvmordsforebygging ble markert i 2014 i Byparken, Stavanger, ble lystenningen for første gang gjennomført. Dette resulterte i at flere mennesker tok kontakt for å få mer informasjon om forebygging, og noen tok kontakt for å få hjelp, til seg selv og sine pårørende. Etterlatte tok kontakt for å finne tilknytning til andre med samme opplevelser og samtidig ble det større åpning inn til det faglige miljøet.

-Min ambisjon er å få til et tettere samarbeid med det faglige miljøet for å forbedre hjelpe-apparatet. Ekspertisen sitter både hos den skolerte aktøren, men de som kjenner best hvor skoen trykker er de med erfaring, forteller Sybille som selv er etterlatt. Som leder for Erfaringsrådet ved Jæren Distriktspsykiatriske Senter på Bryne har hun lang erfaring med nettopp et slikt samarbeid. - Jeg er opptatt av at forebyggingen i hverdagen kommer bedre fram, der vi som enkeltindivider og medmennesker kan med små grep gjøre en stor forskjell i menneskers liv og faktisk forhindre at et menneske bare ser døden som eneste utvei. Samarbeidet med Velg å leve er selve symbolet for samarbeid og åpenhet, der vi sammen står sterkere når vi står alene. Sybille Greiner skal holde appell under markeringen 6. september.

I Norge er LEVE (landsforening for etterlatte ved selvmord) nasjonal koordinator og arrangør, for markeringer sentralt og i fylkeslag. LEVE Rogaland har i flere år markert verdensdagen, og for nå andre året på rad i samarbeid med Velg å leve (selvmordsforebygging i Rogaland).

Kveldens konferansierer er Uppstad & Waade. Artistene som bidrar på konserten er Hanne Vasshus, Lady luck, Hilde Selvikvåg, Audun Skanke og Elle Melle.

Det blir holdt appell av Sybille Greier - leder LEVE Rogaland, Jan Olav Johannessen - forskningssjef og prosjekt leder for Velg å leve SUS og Fredrik Walby - spesialpsykolog NSSF.

Takk til alle sponsorer: Hove West, Rogaland Avis, Nordsjø Media, Musegatens blomster og Lokalavisen.

Støtt opp om Verdensdagen - støtt det selvmordsforebyggende arbeidet i Norge.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no