ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Ut i åpent farvann

Tekst: Kjersti Busterud Foto: Audun Braastad / NTB scanpixPublisert: 14.09.2016

FORFRISKENDE: Ann Johnsen er aktiv i Lambertseter Svømmeklubb, 
og synes fjorden er en fin avveksling fra bassenget.


Norske strender kan by på mer enn bading. Utesvømming gir både trim og fine naturopplevelser.

– Det er fin trening å svømme innendørs, men jeg skal innrømme at det er godt med en avveksling fra klorlukt og telling av fliser i bassengbunnen, sier Ann Johnsen, mens hun drar på seg drakten som skal beskytte mot naturens lavere badetemperaturer.

– Disse svømmedraktene er en relativt ny oppdagelse for oss gamle svømmere, forteller Annette Moldrup Pedersen.

– De gjør det mulig å være lenger ute i vannet uten å bli kald. Dessuten gir de oppdrift. Det gjør det enklere å svømme, særlig for dem som ikke har så god teknikk, sier hun.

Både Johnsen og Pedersen er blant svømmerne som de siste årene har kastet seg på open water-bølgen. Pål Fritsvold i Nordstrand IFs triathlongruppe derimot, har holdt på helt siden begynnelsen av 1990-tallet.

– Tidligere kom barn bort og lurte på hva jeg skulle når jeg tok på våtdrakten. Nå er svømmere ute blitt et vanlig syn, sier han, og forteller om en sport som inkluderer utøvere på de fleste nivåer.

– De siste to årene har vi arrangert "Ulvøya rundt". Der deltar alt fra elitesvømmere til dem som svømmer bryst og skravler underveis.

Økt interesse

For tre år siden opprettet Norges Svømmeforbund et eget open water-utvalg, og i vår startet de med Wet Card, et ferdighetsmerke for utøvere av open water.

– Open water har økt i populært de siste årene, særlig blant voksne, forteller utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, Cathrine Aa Dalen. Årsakene til den økte populariteten er flere.

– Svømming som mosjonsaktivitet generelt har vokst. I tillegg har triathloninteressen gjort at flere trener svømming ute. Samtidig har utstyret blitt lettere tilgjengelig, forklarer hun.

For selv om man i teorien knapt trenger badetøy, er det i praksis en fordel med både våtdrakt, badehette og svømmebriller.

– Du bør ha en signalfarget badehette, særlig hvis det er båter i nærheten, sier Aa Dalen. En svømmebøye kan også være en fordel, både for å synes, for å ha noe å oppbevare verdisaker i og for å ha noe å holde fast i hvis man tar en stopp.

Sikkerhet først

Open water-sesongen i Norge er kort, og enda kortere blir den om du ikke har våtdrakt.

– Våtdrakten gjør at du kan være lenger i vannet uten å bli nedkjølt, sier Aa Dalen.

Drakten har som nevnt også den fordelen at den gir oppdrift.

– Det er enklere å svømme med våtdrakt, så den kan være til hjelp for nybegynnere, forteller hun.

Nybegynnere kan dessuten glede seg over at de billigste våtdraktene gjerne også er dem som gir mest oppdrift, fordi materialet er tykkere. Bare pass på at du kjøper en våtdrakt beregnet på svømming.

Er det ekstra kaldt, finnes også sokker, hansker og hetter beregnet på svømming. Det aller viktigste er å tenke på sikkerheten.

– Selv om du har svømt mye inne, er det noe helt annet å svømme utendørs. Du må blant annet forholde deg til ulike temperaturforhold, strøm, bølger og båter i vannet, sier hun.

Norges Svømmeforbund har laget ni vettregler for open water. Regel nummer én er å aldri svømme alene, en god unnskyldning for å få med seg flere ut på svømmetur. Aa Dalen håper flere vil prøve seg på svømming utendørs.

– Vårt hovedfokus er på bredde og folkehelse. Det er dessverre mangel på svømmehaller i ­Norge, og da er det et fint alternativ å svømme ute, sier hun, og lokker med fine natur­opplevelser.

– Det er en helt egen opplevelse å svømme i solnedgangen.

Kommende konkurranser

• Stavanger Open Water: Arrangeres søndag 21. august på Stokkavannet.

• TriQuart: Har egen Open water-konkurranse fredag 29. juli på Gillsvannet i Kristiansand.

• Oslo Open Water: Arrangeres lørdag 20. august på Tjuvholmen.

• Ulvøen Rundt: Arrangeres onsdag 24. august på Ulvøya i Oslo.

• Bergen Open Water: Arrangeres onsdag 24. august i ­Storavatnet.

• GlommaDyppen: Arrangeres søndag 28. august i Glomma ­mellom Sørumsand og Fetsund.


Open water vettregler

Norges Svømmeforbund har laget egne sikkerhetsregler for utøvere av open water. Mer utfyllende beskrivelse av reglene finner du på ­forbundets hjemmesider.

1. Svøm aldri alene: Sørg for at du har med en svømmekamerat eller en observatør på land eller i følgebåt.

2. Svøm langs land: Skulle noe inntreffe, er det alltid gunstig å ha kort vei til land. Ha en plan for hva som skal gjøres ved behov for redning.

3. Kjenn din begrensning: Jobb deg gradvis opp til å mestre ulike distanser og vind-, bølge- og strøm­forhold.

4. Meld fra hvor du ­svømmer: Informer på forhånd din vakt på land eller i båt, eller bli enige med dine medsvømmere om hvor dere svømmer, hvor dere tar opptellingspauser, og hvor nær hverandre dere skal holde dere mens dere svømmer.

5. Vis respekt for vær, ­temperatur, strøm og andre forhold: Vær ­bevisst at forholdene på din vante treningsplass ­varierer. Skal du ut i ukjent farvann, så undersøk forholdene på forhånd. Temperatur er viktig å ha respekt for. Gå i land når du kjenner du begynner å bli kald. Unngå å svømme ute ved lyn og torden.

6. Lytt til erfarne svømmere.

7. Lytt til kroppen, ta hensyn til dagsform.

8. Ikke svøm i farvann med ferdsel av motoriserte båter.

9. Vær så synlig som mulig: Husk sterkt signalfarget badehette.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no