ANNONSE

UTDANNING & JOBB

Arbeids­trening og arbeids­glede

Tekst: Bente Østbø Maribu

Foto: PrivatPublisert: 14.09.2016

Martin, Ole, Anne Heidi og Ramona ønsker velkommen til butikken!


På Bergeland videregående, tilrettelagt undervisning og arbeidstrening, legges det stor vekt på å tilpasse opplæringen til hver enkelt elev. Skolen tilbyr spesialundervisning som legger til rette for fremtidig arbeid eller dagstilbud. I tillegg til undervisning samarbeider skolen med arbeidsmarkedsbedrifter og ordinære bedrifter om arbeidstrening. På toppen av det hele har elevene egen butikk i Breigaten 15, midt i Stavanger sentrum!

Butikken med 
det store hjertet

Dette er kanskje byens koseligste butikk. Dette er butikken med det store hjertet. Denne lille butikken blir nemlig drevet av elever i arbeidstrening ved Bergeland videregående skole. Butikken heter Godt Gjort og det er akkurat det dette er. Det er veldig godt gjort!

Utenfor butikken blir du møtt av et stort utvalg varer som er produsert av elever i godt samarbeid med engasjerte ansatte. Inne i butikken blir du møtt av elever som tydelig viser at de har lært kundebehandling. Og for et utvalg de har å velge i! Butikken bugner av små og store gaveideer. Alt fra marshmallows med sjokoladetrekk pent innpakket, til store rustikke betongfat til hagen.

I dag er det Anne Heidi, Tore og Mustafa som er på jobb i butikken. Når jeg spør Anne Heidi hvilke varer de produserer, ramser hun ivrig opp en lang liste. "Vi lager sjokolade i mange fasonger og smaker, kjeks med sjokolade, seigmenn med sjokolade, kransekakestenger, gode matoljer, kaffe og te". Alt blir pakket i flotte "gavepakker."

Mustafa er den som er en kløpper på såper og lager såper i mange lydelige dufter og fasonger. Skrubbesåpen med kaffe er veldig populær, kan de butikkansatte fortelle. Jeg er ganske sikker på at elevene på Godt Gjort har byens flotteste sitteunderlag. Disse blir heklet og deretter tovet. Her er det bare å sette fantasien i sving og lage motiver etter ønske. Sitteunderlag med det norske flagget er populært blant turister. Ellers er de laget etter kunders ønsker med for eksempel favorittfarger, navn eller favorittdyr. Disse er av god kvalitet og varmer garantert en kald rumpe på tur! "Det er veldig gøy å lage gavepakker og ekstra stas er det når vi får bestillinger til firmagaver. Da kan det være litt hektisk i perioder" kan en av elevene fortelle.

På Sørnestunet 
er det godt å være

Elevene produserer også varer utenfor butikken. På Sørnestunet lages de største produktene. Her frembringes varer i fantastiske omgivelser omringet av hester, hunder, kaniner og høner. Her er det flere jern i ilden på én gang. Det støpes flotte rabarbrafat, fugle­bad og rustikke hagebord på hjul. Her har elevene et eget stort drivhus der det blir plantet urter, blomster, bær, poteter og andre grønnsaker. Elevene har også et eget klasserom her på Sørnestunet. Her er det bare fantasien som setter grenser! Arbeidsmoral er en viktig ting å lære, og det får elevene her. Her må kaninene og hønene mates, hestene må fores… OG det må møkkes… Alt dette er elevene en del av, samtidig som de produserer varer til den lille butikken sin Godt Gjort i Breigaten.

På Bergeland videregående skole blir det også produsert varer til butikken, ved for eksempel lysstøping og maling.

Sesongvarer

I årets forskjellige sesonger er butikken full av sesongvarer. Til jul har butikken nisser og kranser, til påske er butikken farget gul av påskepynt og om sommeren bærer butikken preg av hage og grillsesong.

Elevene lærer kundebehandling

En del av undervisningen for elevene på Bergeland Videregående avd. Godt Gjort er selvfølgelig kundebehandling. Noen av elevene som har deler av sin skoledag i butikken, ser for seg et yrke innen butikk og salg, men for å lære kundebehandling trengs det kunder…

Etter å ha blitt vist rundt på de forskjellige avdelinger der elevene produserer varer, sitter jeg igjen med en følelse av at dette er en plass elever, med store og små utfordringer, får arbeidsglede og mestringsfølelse. Jeg blir ydmyk og imponert over hva disse elevene har fått til. Ja… Dette ER faktisk veldig GODT GJORT!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no