ANNONSE

Leserbrev

10 % fraværs­grense!

Hilsen ei frustrert mor, 
og kanskje flere med meg (?)Publisert: 14.09.2016

Jeg blir helt målløs…. Hvordan er det mulig å overhodet komme på at dette kan være en god idé? De må ha sykemelding for ikke å få ugyldig fravær.

Situasjon:

Elev i 2. videregående, studie­retning Helse og oppvekst. Eleven føler seg uvel på morgenen, men kaver seg opp og ut, for på skolen må hun…hun kan jo ikke få fravær. Eleven svetter i klasserommet og kjenner magen gjør opprør, hun reiser seg og forlater plassen….. kaster opp…Pliktoppfyllende kommer hun tilbake – for hun kan jo ikke gå hjem, kan jo ikke ha fravær….

Kan jo gå til legen sier du? Skal hun sette seg på bussen og håpe på ledig time?

Skoledagen er over og eleven kan puste lettet ut, hun klarte det! De andre elevene har hele dagen vær utsatt for smitte, men det kan hun ikke ta hensyn til, hun kan jo ikke ha fravær.

Morgenen etter er ikke bedre, forskjellen er at i dag klarer hun ikke gå på skolen, hun finner frem bøtta og legger seg vannrett under dyna, og der blir hun, hele dagen!

Så – var det det med sykemelding da, det må hun jo ha! Ringer legen og ber om sykemelding, for denne ene dagen. Det skal hun få, men hun må jo ha legetime...Når da??? I skoletiden dagen etter? Mer fravær? Hun kan jo ikke gå når hun er syk, ikke med omgangssyke! Hva med de andre pasientene på vente­rommet… ?

I tillegg bruker hun legens verdifulle tid på å få en sykemelding, for 1 dag!! Hun opptar legetimen som kanskje kunne vært tildelt andre syke som trenger det mer! Barn med ørebetennelse, ungdom med alvorlige halsbetennelser eller eldre med meget høy feber. Neida – de må vente, for eleven må ha sykemelding, hvis ikke kan hun miste retten til karakteren som skal få henne ut i arbeidslivet, kanskje sykepleier, en dag……..

Elevene blir presset til å gå syke på skolen grunnet dette reglementet. De er pliktoppfyllende og redde for å miste grunnlaget for å få karakter. Denne eleven er som innledningsvis skrevet student for Helse og oppvekst. Hvilke signaler gir dette? De skal overse smittefare og kave seg opp, uten tanke for dem rundt? Hva med når de har praksis, ute i arbeidslivet, i barnehage eller aldershjem….

Jeg vil nødig at disse diaré­elevene skal smitte min datter som er medelev, kose med mitt lille barn i barnehagen eller skal pleie min gamle mor på sykehjem!

Og – fra sykdom til kjøreopplæring: Kjøretimer er ikke gyldig fravær... Det betyr at alle videregående elever som skal ta sertifikat, må kjøre etter skoletid. Hvor mange elever har kjøreopplæring? Jeg vet ikke antallet, men har vanskeligheter med å se at alle skal kjøre mellom kl 14-16. Sjåførlærere har vel også arbeidstid? Skal de ta alle kjøretimene mandag til fredag mellom kl 14 og 16 ? Da er det lite å gjøre på formiddagen i den bransjen, føler med sjåførlærerne (!) – og elevene vil bruke meget lang tid på å få tatt lappen, for det er kø og ventetid! Når de skal ut i arbeidslivet, er det mange arbeidsplasser som stiller førerkort som et kriterie, men et fåtall vil vel klare å ta lappen innen de er ferdig med studiene?

Dette kan ikke være en smart ny lov for å forberede dem på arbeidslivet, for slik er det ikke i arbeidslivet – der har vi egenmeldinger!

Dette kan ikke være en smart ny lov for å hindre fravær?

Dette kan ikke være gjennomtenkt, kan det det?


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no