ANNONSE

KULTUR

Fantasi og ­vanskelige tema

Tekst: Svein Kåre GunnarsonPublisert: 14.09.2016

To rogalandsforfattere er aktuelle med barnebøker i høst. Mens Marja T. Mathisen fokuserer på fantasien, skriver Ida Kinden Jonassen om vanskelige tema.

Marja T. Mathisen fra Sandnes startet forfatterkarrieren med diktbøkene Pronomen og Kofferten, før hun kom ut med barneboka Tenketanker. Med sin fjerde bok, Marius og månefamilien, er det igjen barna hun skriver for. Hvordan synes hun det er?

– Jeg liker å skrive barnebøker. Etter den forrige boka mi fikk jeg mange tilbakemeldinger om at barna likte fortellingen, og de ville ha mer av Amalia, som jenta heter der. Men så kom jeg på historien om Marius. Jeg sto og tittet på månen, og plutselig så jeg folk der. Det bor jo folk på månen; og det er månefamilien jeg skriver om i boka.

Å kunne fantasere

Mathisen har en klar moral i bøkene sine.

– Den forrige barneboken handler om å være snill med hverandre, mens i Marius-boka er det fantasien som er viktig. Jeg portretterer fantasien, og vektlegger at den oppleves virkelig for dette barnet. Moren til Marius avfeier det hele som en drøm, mens han selv mener at han ikke har drømt, men faktisk opplevd tingene han fantaserer om. Han hadde vært på månen. Jeg mener det er viktig å poengtere at barn har en iboende fantasi i seg, og den må få lov å komme frem. Dette er budskapet jeg vil bringe til de voksne mellom linjene.

Flere bøker

Forfatteren utelukker ikke at det kan bli flere bøker om Marius.

– Jeg har jo på en måte fått "blod på tann". Jeg ønsker inderlig at foreldre skal lese for barna sine, det er veldig viktig for meg. Høytlesning bidrar til bedre ordforståelse hos barna. Samtidig oppnår vi at barn og voksne gjør noe gøy sammen, i stedet for å sitte hver for seg.

– Når jeg skriver, så skriver jeg med enkle ord, kanskje litt gammeldags også, men slik at ungene forstår alt uten at de trenger å bli forklart meningen bak. Jeg håper at Marius og månefamilien blir mottatt med glede, av barn og foreldre, avslutter Marja T. Mathisen.

Et annet nattlig eventyr

Ida Kinden Jonassen (24) fra Kvernevik er også ute med ei barnebok. Den har fått tittelen Brune auge. Temaet i boken er annerledes enn de fleste; å vokse opp med en bror for lite. Her er det Dina som skulle hatt en storebror, men hun har aldri møtt ham. Ikke alt er like lett å forstå, men en natt får hun besøk av en underlig skapning. Hvordan ble denne boka til? lurer jeg.

–Jeg er mamma til ei jente på tre og et halvt år, og englemamma til en gutt som skulle ha vært fem år. Spør du meg om jeg har barn, da svarer jeg ja. Spør du meg hvor mange, hva skal jeg svare da?

Det skulle ha vært én mer

– Brune auge begynte jeg å skrive da jeg fikk datteren min i 2013. Hun er blant de barna som vokser opp i et litt annerledes hjem, der det skulle ha vært en til. Etter hvert som jeg skrev, fant jeg ut at dette kunne bli noe mer enn en historie bare for min datter, og jeg var heldig som fikk med meg søskenbarnet mitt i prosjektet, som illustratør.

– Boka er laget for barn i same alder som hovedkarakteren Dina, som er sju år gammel. Ettersom jeg begynte på dette prosjektet for min egen datter handler det om det å vokse opp med et søsken du aldri får bli kjent med. Men boka kan også passe for de som har mistet yngre søsken. Videre kan den være god for barn og voksne som kjenner andre som er i en slik situasjon, eller som bare har lyst på en litt annerledes historie.

Ikke ei trist bok

– Dette er ikke en historie som forteller om hva som hender når et barn dør, men en historie om et fantastisk eventyr som Dina får være med på. Tanken er å ufarliggjøre temaet barnedød. Brune auge er ikke en trist historie, men en historie bygd på søskenkjærlighet, humor og spenning, forteller forfatteren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no