ANNONSE

HUS & HAGE

Slik oppbevarer du maling

Tekst: Robert Walmann


Publisert: 14.09.2016

HOLDER VARMEN: Restene fra maleprosjekter kan leve videre 
i tette spann om de lagres frostfritt.


Sommerens utskeielser på vegg, tak og gulv resulterer ofte i halvtomme malingsspann. Hvordan skal vi lagre restene? Ekspertene har svaret.

– Maling må lagres i helt tette bokser, spann eller glass. Hvis ikke tørker den ut. Et smart tips er å helle malingen over i syltetøyglass med lokk. Husk å merke tydelig med fargekode, type maling og når du brukte den sist, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

Må ha plussgrader

Nielsen har lagret malingsspann i sin egen bod i opptil to år. Holdbarheten avhenger også av temperaturen i rommet.

– Sørg for at rommet har plussgrader. En kjellerbod eller oppvarmet garasje er bra. En uåpnet boks fra butikk vil jeg tro holder i mange år, så lenge den står i stabile temperaturer, sier han.

– Vanntynnbare malinger blir ødelagt av kulde, tilføyer Truls Rosenvinge hos Flügger.

Ekstra spann

Jan Frode Maurice er ansvarlig for blandesystemene til Nordsjö. Han har nettopp lagret malingrester fra sommerens maleprosjekt på hytta.

– Gjør som meg. Gå til din malerhandler og spør etter ekstra bokser. Så heller du over malingrestene og sørger for at boksen er helt tett. Den holder minst i ett år, sier han.

Farlig avfall

Har du ikke lagringsplass, må du kvitte deg med malingen på en annen måte.

– Er det flytende maling igjen i malingsspannet, må du levere til din nærmeste miljøstasjon. Da er det farlig avfall, sier Maurice.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no