ANNONSE

HUS & HAGE

Hvordan male fliser?

Tekst: Chera Westman

Foto: Ifi


Publisert: 14.09.2016

Først må de vaskes grundig.


Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte en å rive og flislegge på ny. Behandlingen må imidlertid anes som en midlertidig løsning, for det er ingen garantier for at det vil vare over tid.

Behandling av fugene

Hvis du maler flisene, og fugene i den samme slengen, vil du få en rutete flate, uten skiller. Noen mener at dette ser rart ut, og blir negativt overrasket. Andre synes det ser helt fint ut.

Et alternativ er da å maskere over fugene, og kun male flisene. Dette kan dog være en stor jobb, hvis flisene er små og fugene mange. Fordelen er da at du beholder et fravikende utseende på fugene og et «flisutseende» på flaten. Fugene kan siden freshes opp med en spesiell fugepenn, som gir grå eller hvit farge.

Det er også mulig å skrape vekk den gamle fugemassen med et spesialverktøy, og legge på ny fugemasse i en farge som står til malingen. Dette gjøres før malingen påføres, og fugene må maskeres.

Viktig rens

En viktig forutsetning er at flisene (og fugene, hvis de skal males) er grundig rengjort. Fugene på badet er ofte fulle av kalk og såperester etter mange års bruk. For å få malingen til å sitte må gulvet være gullende rent, og du kan slite litt med å få rengjort disse fugene skikkelig fordi de er så porøse.

Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort fra både fliser og fuger. De fleste rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-­verdi. Det kan da være en fordel å vaske og skylle to ganger, en vask med rengjøringsmiddel og en med et surt rengjørings­middel.

Vanlig 32 prosent eddik kan blandes i forholdet en del eddik til fire deler vann, for å bli en passende blanding. Eventuelt kan man først vaske med klorin, og deretter med et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt (gulvrens, malervask, husvask, forvask etc. fra samme malingprodusent som har laget malingen du skal bruke). Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann.

Puss for vedheft

Når fliser og fuger er helt rene, bør flisene slipes med et slipepapir eller en slipepad, slik at flaten mattes ned. Det kan være litt vanskelig å matte ned flisene, men det avhenger av type. På store flater anbefales det å bruke slipebrett på forlengerskaft.

Egnet maling

Når flisene er ferdig pusset, og alt støv er fjernet, er underlaget klart for overmaling. Bruk gjerne en sterk gulvmaling eller en spraymaling. Påfør 2-3 strøk. Gulvmaling har god vedheft og trenger normalt ikke grunning for å feste til fliser. Til enkelte spraymalinger anbefales først å påføre en grunning fra samme produktserie.

Det er viktig å overholde anbefalt tørketid før neste strøk, og før flaten tas i bruk. Tørketiden vil variere fra produkt til produkt. Les derfor grundig gjennom brukerveiledningen på emballasjen og i produktbladet før du setter i gang.

Ved spraymaling er det også viktig å ventilere rommet godt mens arbeidet pågår, og å bruke verneutstyr.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no