ANNONSE

Du store verden

Burj Khalifa

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 28.09.2016

Dubai er et emirat i den føderale republikken De forente arabiske emirater. Storbyen Dubai er den største byen i emiratet. Dubai har størst ­befolkning av alle emiratene, men er etter areal det nest største etter Abu Dhabi som ­omfatter republikkens hovedstad og hovedsete for dens oljeindustri.

Dubai har et areal på 4114 km² og har 2.400.000 innbyggere, hvorav mer enn 50 % er indere og ­pakistanere, mens bare 15–17 % er innfødte emiratarabere.

Dubai er et innholdsrikt emirat som ligger ved Persiabukta, med både sandørken, halvørken, landbruksareal og oaser. Dubai har store hoteller (blant annet Burj al Arab), verdens største kunstige slalåmbakke (Ski Dubai), verdens største samling ­kunstige øyer (The World), en av verdens største fornøyelsesparker (Dubailand) og verdens høyeste skyskraper (Burj Khalifa). Dubai har også en norsk sjømannskirke.

Dubai er ikke et «oljeparadis» – kun 3 % av landets inntekter kommer fra oljevirksomhet. Handel og turisme er langt viktigere for statskassen.

Store byggverk

Skyskraper var opprinnelig navnet på en høy mast, eller et seil, på et seilskip. Uttrykket er nå nesten utelukkende brukt om spesielt høye bygninger, per definisjon høyere enn 500 fot eller ca. 150 meter.

Blant de største eldre byggverk er Kheopspyramiden i Egypt (2600–2500 f.Kr.), som er 146 m høy, og den kinesiske mur (fullført under Ming-dynastiet 1368–1644), som opprinnelig var 2500–3000 km lang.

På 1800-tallet var det uvanlig med mer enn seks etasjer; det ble for slitsomt for folk å gå trappene og vanntrykket i vannrørene nådde bare 15 meter opp i bygget. Utviklingen innenfor stål, armeringsjern, heiser og vannpumper gjorde skyskraperne mulige. Den første virkelige skyskraperen kom i Chicago, Home Insurance Building, og var 10 etasjer høy.

Virkelige skyskrapere

Etter hvert ble mange skyskrapere oppført på Manhattan, New York City, der fjellgrunnen tillater de tyngste konstruksjoner. Særlig kjent er Empire State Building, bygd i 1931, som lenge var verdens høyeste bygning.

I moderne tid har nye materialer og avansert teknologi muliggjort byggverk som både rager atskillig høyere og spenner videre enn det som tidligere var mulig.

Inntil 4. januar 2010 var Taipei 101 
i Taipei offisielt regnet som ­verdens høyeste skyskraper, med sine 508 meter. Denne datoen ble Burj Khalifa i Dubai offisielt innviet, og overtok ledelsen med sine 828 meter. ­Forskjellen mellom de to byggene er altså på høyde med Eiffeltårnet.

Bygningen er tegnet av arkitektfirmaet Skidmore, Owings & ­Merrill i Chicago, som har tegnet høye bygninger siden 1936. Skyskraperen er bygd i stål, betong, aluminium og glass. Den inneholder hotell, forretninger, kinoer, nattklubber, kontorer og private luksusleiligheter. Bygningen har 160 etasjer, og kostnaden for bygget er ca. 8 milliarder kroner.

Navn etter presidenten

Burj Khalifa er planlagt for 12.000 mennesker og har 54 heiser med hastighet på opp til 65 km i timen. Bygget inneholder bl.a. verdens første Armani-hotell, verdens ­høyest beliggende svømmebasseng (i 76. etasje), verdens høyest beliggende utsiktsplattform (i 124. etasje) 
hvorfra man kan se 10 mil – og ­verdens ­høyest beliggende moské 
(i 158. etasje). Byggetiden var på rundt fem år.

Bygningen ble først kalt Burj Dubai, men ble omdøpt til Burj Khalifa og dermed oppkalt etter emiren i nabostaten Abu Dhabi og president i De forente arabiske emirater, Sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahyan. I forbindelse med den økonomiske krisen i Dubai 2009/10 gav han emiratet en krisehjelp på 10 milliarder dollar.

Sjeiken tilhører Al-Nayhan-­dynastiet som har styrt Abu Dhabi siden tidlig på 1800-tallet. Han selv og hans familie regnes blant ­verdens aller rikeste. Han er ­interessert i idrett, ikke minst fotball, men også tradisjonell arabisk sport som kamelløp og hesteløp.

Så nå har du fått stikkord til ­smalltalk hvis du treffer ham.

Neste gang: Alcatraz


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no