ANNONSE

REISE

Opplev Newcastle med direktefly fra Stavanger

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Tove Richter


Publisert: 28.09.2016

Området ved elven Tyne viser Newcastle på sitt flotteste, med blanding av ny og gammel arkitektur.


Fakta:

bmi 
regional

Hva: 

Legg juleshoppingen til opplevelsesbyen Newcastle.


Aktuell med: 

Direkteflygniger mellom Stavanger og Necastle 6 dager i uken.


HVOR: 

Stavanger – Newcastle


Web: 

www.newcastlegateshead.com
www.bmiregional.com

På denne tiden av året er det mange i vår region som tar en tur til britiske byer som London eller Aberdeen. Vi var på tur til Newcastle og likte det vi fikk se.

Når du først sier Newcastle, er det lett å tenke på gammel tradisjonell engelsk tungindustri, med kullproduksjon som kanskje den viktigste næringen. Men det kan du bare glemme. Vi må bare si det med én gang. Newcastle er blitt en fantastisk spennende by, med glimrende kunstgallerier, flott arkitektur, supre konsertarenaer, strålende teaterbygg, og et shopping eldorado som du knapt finner noe annet sted. Når du i tillegg tar med spennende barer, britiske brune puber, hundrevis av gode restauranter og et natteliv som er viden kjent i hele Storbritannia samt flere kasino, da forstår du at dette er plassen som fortjener besøk fra mange rogalendinger. Flyselskapet bmi regional flyr direkte Stavanger-Newcastle seks dager i uken. Turen tar kun litt over en time.

To byer - stolt befolkning

NewcastleGateshead er egentlig to byer med beliggenhet på hver sin side av elven Tyne. I år 2000 ble byene slått sammen til én turistdestinasjon, og millioner av pund er investert i nyskapning, renovering, infrastruktur og kultur. Sammenslåingen og storsatsingen på NewcastleGateshead som én destinasjon har skapt ny giv til byen og resultatet så langt er en eneste lang suksesshistorie. Vår guide opplyser at engelskmenn fra hele landet har NewcastleGateshead som sin favorittby for weekend besøk, og at byen er kåret til verdens 7.beste utelivsby. Med universitetenes ca 50.000 studenter fra 150 forskjellige land føler du den ungdommelige kraften pulsere i byen. Med et innbyggertall på under 300.000 «Geordies» påvirker de mange studentene byen på en spennende måte. Dette kombinert med en fascinerende blanding av gammel og ny arkitektur, med middelalderbygninger, gregorianske hus og nyskapende, arkitektoniske perler i skjønn forening, vil garantert gi deg en god opplevelse.

Interessant byvandring

Etter mange år med ekstrem oppussing har NewcastleGateshead slått ut i full blomst og er i ferd med å seile opp som en av Storbritannias mest trendy byer. På vår byvandring tar vår lokale guide Gwen Keating oss med i byens innerste kroker. Det slår oss hvor kompakt byen er. Du finner alt midt i sentrum. Ikke bare har Newcastle en rekke severdigheter, museer, kulturliv ,shoppingmuligheter og et pulserende uteliv. En spasertur på kryss og tvers i byen og ut til elva Tyne viser oss den flotte arkitekturen og utsmykningen fra flere epoker og gjør en vanlig gåtur til en opplevelse. Byens vakre bygninger klarer å sjarmere alle og de kan nesten virke som de hvisker sine fortellinger og byens historie til alle som er interesserte.

Shoppingeldorado og 
lavere priser

Hvis du liker shopping, vil du ­elske NewcastleGateshead! Byen er den ultimate shoppingdestinasjon, mer kompakt og lettere overkommelig enn London, og med et prisnivå som ligger vesentlig lavere. Med et lavt pund etter britenes Brexit, kan en tur til NewcastleGateshead virkelig svare seg! Fryd deg i britiske- og internasjonale kjeder, vintagebutikker, designerboutiques,  antikvitets- og bokhandlere, små butikker med all verdens dubbeditter. Eller gå på jakt i byens forskjellige markeder hvor du kan finne kostbare «skatter» og kuriositeter til en rimelig penge. Du finner alt i sentrum hvor de store kjøpesentrene ligger tett som hagl. Like utenfor sentrum ligger intu Metrocentre som med sine nærmere 400 butikker er et av Europas største shoppingsenter.

Newcastle svar på «Oxford Street» og «Notting Hill» er Northumberland Street og Jesmond. I Jesmond finner du det aller siste på motefronten, lekre designer butikker, antikvitetsforretninger, gode restauranter og trendy caféer som serverer fristende retter fra alle verdenshjørner. 

Matens vidunderlige verden

Alt ligger til rette for den gode matopplevelse i NewcastleGateshead. Her kan du velge og vrake blant restauranter og caféer som serverer mat fra alle verdenshjørner. Nye restauranter med spennende konsepter dukker stadig opp på kartet og til og med den lokale befolkningen med sin sterke tro på tradisjon, har latt seg overtale til den nye kulinariske verden.

Kulturbyen

Å gå rundt i Newcastle er som å gå rundt i et stort kulturhus. Utsmykkede metrostasjoner, gallerier overalt, teater og opera. For ikke å snakke om den fantastiske, nye Gateshead Millennium Bridge, der den buer seg som et gigantisk øyelokk over Tyne.

Går du over broen kommer du til Gateshead Quays, der en gammel kornsilo er forvandlet til kultur- og teaterhuset BALTIC Centre for Conteporary Art. Her er butikker i første etasje, restaurant på toppen og mellom de to «ytterpunktene»: etasje på etasje med gallerier og atelierer.

Søndagsmarked

Er du i Newcastle på en søndag, er utendørsmarkedet Quayside Market under Tyne Bridge en artig opplevelse med flere hundre salgsboder og livlig stemning. Klær dominerer, og det er solid prutingsmonn på det meste. Langs elven finner du Newcastles svar på Aker Brygge. Gammel industri har måttet vike for trendy barer, restauranter og nattklubber på rekke og rad bortover kaia.

Enkelt og godt tilrettelagt

Newcastle er en fin by å være turist i. Kollektivtransporten er godt utbygd. Byen har blant annet en effektiv undergrunnsbane og et godt busstilbud med høy frekvens og lave priser. Metroen tar du fra flyplassen og inn til sentrum og koster bare noen få pund.

Fotball

Dersom noen vil ha deg med på en langhelg i Newcastle for å følge de svart- og hvitstripete som springer rundt på gresset på St. James Park, så er det vell verdt et besøk. Vi fikk en full omvisning på stadion som varte i 90 interessante minutter. Her får du mange gode historier, det var svært interessant å se forskjellen på garderobe standarden for hjemmelaget og bortelaget. Her skal bortelaget psykes ut. Fotball er en viktig del av britisk kultur, og for lokalbefolkningen er Newcastle United Football Club viktig. Med tilskuerkapasitet på 52.400 er det en stor andel av byens innbyggere som går på stadion. Vår guide har hatt sesongkort i over 50 år.

Verdt å få med seg i NewcastleGateshead:

Havneområdet og 
de berømte broene 

Newcastle Quayside og Gateshead Quay ligger på hver sin side av elven Tyne, trofast lenket til hverandre av syv godt gjenkjennelige broer. Den prisvinnende gang- og sykkelbroen Gateshead Millennium Bridge er siste tilskudd med sin særpregede harpeform. Når båter skal passere vipper den simpelthen elegant over på siden. Nevnes må også verdens første vei- og jernbanebro, High Level Bridge, et imponerende og slående vakkert skue.

Hadrian’s Wall

Newcastles historie går mer enn 2000 år tilbake i tid. Engelskmenn og skotter har utkjempet mangt et blodig slag, og her reiste romerne Hadrian’s Wall. Trolig ble den oppført for å markere romerrikets nordligste grense, men også for å beskytte seg mot barbarene på den andre siden. Rester etter den Unesco-listede Hadrian’s Wall kan du fremdeles se flere steder i regionen.

BALTIC Centre for Contemporary Art og Sage Gateshead

BALTIC var opprinnelig en gammel kornmølle. I dag fremstår den som et hypermoderne senter for samtidskunst. Utstillingene skiftes hyppig. Et spennende sted man ikke bør gå glipp av. Et steinkast unna BALTIC ligger konserthuset Sage Gateshead, byens nye storstue av glass og stål. Selve byggverket av arkitekt Norman Fosters, minner mest av alt om et romskip. The Sage Gateshead er en arena i verdensklasse og hyppig gjestet av internasjonale og nasjonale ­artister. 

Castle Keep – 
Det Nye Slottet

På denne høyden over elven Tyne bygde romerne festningen Pons Aelius for nærmere 2000 år siden. I 1080 reiste sønnen av William Erobreren det nye slottet på samme sted. Herav navnet New Castle. De eldste delene slik det fremstår i dag er fra 1168–1178.

Grey Street

Høyt til værs, på toppen av Grey Street, skimtes statuen av Earl Grey, Storbritannias tidligere statsminister. Grey har fått oppkalt både gaten og den verdensberømte teen etter seg. Grey Street har med sine flotte georgianske bygninger vunnet en rekke arkitektpriser og er dessuten kåret til Storbritannias vakreste gate. 

Grainger Market

I Grainger Town er det praktfulle jugendbygget Central Arcade vel verdt en titt. Her ligger også det tradisjonsrike Grainger Market, som har aner fra 1830-årene. Fortsatt kan du gjøre svært gode kjøp i verdens minste Marks & Spencer i Grainger Market.

The Old George

Dette er et av byens eldste vannhull. Gulvet er kanskje en anelse skjevt, taket med de flotte bjelkene er lavt og sjarmfaktoren høy. Her nøt Kong George 1. en pint under sitt besøk i 1645. Stolen han satt i står der fremdeles. En erketypisk, koselig engelsk pub, vel verdt et besøk.

Teater

Her står kulturopplevelsene i kø. Er du glad i teater bør du sjekke hva som skjer i Live Theatre, Northern Stage, Dance City- eller Theatre Royal, er et vakkert, verneverdig bygg som huser både Royal Shakespeare Company, Rambert Dance Company og Opera North. Ikke sjeldent kan du oppleve teateroppsetninger med velkjente skuespillere, danseoppsetninger og musikaler, direkte fra London West End.

www.newcastlegateshead.com
www.bmiregional.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no