ANNONSE

KULTUR

Renberg 
i nytt lys

Tekst: Veronica Karlsen


Publisert: 28.09.2016

– Jeg visste ikke hvor jeg skulle da jeg satte meg ned og skrev «Du er så lys». Først ­etter å ha skrevet drøye 100 sider forsto jeg hvor dette bar, sier Tore Renberg til NTB. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Ofte tar vi feil når vi vurderer hverandre. I noen tilfeller kan det bli skjebnesvangert, sier forfatter Tore Renberg – aktuell med romanen 
«Du er så lys».

– Verden har forandret seg. Historikere vil sikkert si at 9/11 var starten. Nå ser vi fiender overalt, og ikke i form av styrende makter. Nei, fienden sitter på trikken, eller venter rundt hushjørnet. Det er ikke bra for oss å ha det slik, men det er jo også forståelig at vi er redde, sier Renberg. Han forteller NTB at det var dette, mistankekulturen, skulingen, som ble motoren i «Du er så lys».

– Verdier som raushet og åpenhet står på spill, og det er utrolig trist. Jeg tror dette tematiseres i romanen, skjønt på mikroplanet, sier mannen – som alltid skriver om de skjøre i verden. Han har berørt psykisk sykdom, dysfunksjonelle familier og samfunnets utskudd med tidligere romaner.

– For mange er det ikke så greit å være her på jorda. Mitt bidrag er å skrive om folk som ikke finner sin plass, forteller Renberg videre – men understreker at «Du er så lys» ikke bare er mørk. Romanen er også full av varme, humor og letthet.

– En av bokens hovedpersoner, Jørgen og kona hans Vibeke, de har det bra! Sammen med barna utgjør de en lykkelig familie, noe som er sjelden kost i mitt litterære univers, ler han.

Dramatisk start

Renberg forteller at dramathrilleren selv var gjenstand for litt drama i skapelsesprosessen. Ideen til «Du er så lys» slo nemlig ned som et lyn; Den lyste så sterkt at han bare måtte sette seg til tastaturet.

– Ideen var karakterbasert, jeg ville følge en slik person som bare kommer inn i et rom og fyller det med voldsom kraft. Vi kjenner alle en slik person, som feier inn og stjeler showet. Jeg tror mange av oss tenker: «Er du slik hele tiden? Hva skjuler du?», sier Renberg. Som i romanen lar den ruvende allmennlegen Steinar flytte inn i nabohuset til Jørgen og Vibeke.

Til å begynne med er alle begeistret over den nye som har kommet og livet litt opp i nordvestlandsbygda.

Men så starter det: En katt og mus-lek med leseren. For hvem er denne Steinar egentlig? Mistanker dukker opp og handlingen tar stadig nye dreininger.

– Med nye bekjentskaper er det jo slik at det tar en stund før du klarer å ta inn hele personen, sier forfatteren. Som også selv lenge lurte på hvor historien hans skulle ende.

Trendy nynorsk

Ganske snart ble det imidlertid klart for Renberg at fortellingen måtte skrives på nytt vis. Det var noe med dette universet som bare ropte på nynorsken.

– Spranget var faktisk ikke så stort, jeg har tross alt en dialekt som ligger tett opp til nynorsken, sier Stavanger-mannen. Som understreker at han slett ikke kommer til å skrive alle bøkene sine på nynorsk heretter.

– Men det er et nytt verktøy. Det er som om jeg har fått et nytt instrument, eller et nytt kamera. Det føles befriende.

Tore Renberg har figurert på forfatterhimmelen i over 20 år, og har stadig gått nye veier. Med boksingler, bokserie, manusskriving og bokturneer er han en forfatter som er vant til å fornye seg.

Timingen for nynorskbruken kunne kanskje ikke vært bedre. Nynorsk er smått trendy nå, med boklige suksesser fra forfattere som Olaug Nilssen, Frode Grytten, Edvard Hoem, Anna Kleiva, Ruth Lillegraven, Agnes Ravatn og Gunnhild Øyehaug.

– Tanken på at nynorsk er gammeldags er i seg selv umoderne. Bare tenk på Elena Ferrante-bøkene. Jeg har ikke hørt mye klaging på den nynorske oversettelsen, sier Renberg til NTB.

Tore Renbergs høstturné

I høst reiser forfatteren Tore Renberg på turné sammen med gitarist Alexander Flotve. Det blir musikalske innslag, opplesning og en titt inn i både gamle og nye bøker.

23. september: Stavanger, kafé Sting

24. september: Lyngdal kulturhus

29. september: Bergen, Chagall

30. september: Oslo, Pokalen

1. oktober: Fredrikstad, ­Litteraturhuset

8. oktober: Røros, Storstuggu

14. oktober: Hå gamle ­prestegård

19. oktober: Trondheim, Byscenen

21. oktober: Kopervik, ­Ovenpaa

22. oktober: Haugesund, Flytten

23. oktober: Hjelmeland, Spinneriet

27. oktober: Ålesund, Parken kulturhus

28. oktober: Vassenden, Jølstramuseet

29. oktober: Florø, Kysten i Florø

30. oktober: Hovedbygda, 
Ivar Aasen-tunet

4. november: Skudeneshavn, Silk

8. november: Stord, Falturiltu

9.-10. november: Litteratur­uka i Vestfold


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no