ANNONSE

Du store verden

Alcatraz

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 12.10.2016

Alcatraz er ei øy i San Francisco-bukta i California i USA, og her lå et meget berømt fengsel. Øya er 511 meter lang, 180 meter bred og den stiger til 40 meter over havet på det høyeste. Arealet er ca. 85 mål. På Alcatraz ligger også det eldste fyrtårnet på USAs vestkyst.

Øya Alcatraz ble oppdaget i 1775 av den spanske oppdagelsesreisende Juan ­Manuel de Ayalada mens han kartla kysten av Nord-Amerika. Han seilte inn i San Francisco-bukta og ga alle øyene han fant et eget navn. Navnet Alcatraz er egentlig avledet av Isla de los ­Alcatraces «Pelikanenes øy». Den gang hekket mange pelikaner på øya.

The Rock

I 1847 kjøpte den amerikanske militær­guvernøren John Charles Fremont i California, på vegne av USA, øya for 5000 dollar fra meksikanerne. I 1853 begynte US Army å bygge et fort på øya, for å beskytte den søkkrike gullgraverbyen San Francisco mot angrep, særlig fra Mexico.

Militæret tok øya i bruk som «Fort Alcatraz» i 1859. De brakte krigsfanger dit fra 1861 – her ble sørstatssoldater og mannskap fra et erobret handelsskip fra sørstatene internert under den amerikanske borgerkrigen.

Fortet på Alcatraz ble blant ­annet utstyrt med fire 16 tonn tunge kanoner som hadde en rekkevidde på fem kilo­meter. Alcatraz ble vestkystens symbol på USAs militære styrke og fikk tilnavnet The Rock, Klippen. Det ble imidlertid bare avfyrt ett eneste skudd fra fortet, mot et uidentifisert skip.

I 1903 var fortet så forfallent at det måtte stenges. Planleggingen av et nytt hus begynte i 1906, men det store jordskjelvet i San Francisco samme år førte til at byggingen dro ut i tid, og nytt fengsel stod ikke ferdig før i 1911.

De farligste fangene

Fortet ble nedlagt i 1933. Da ­begynte den endelige ombyggingen til en straffeanstalt, og den 1. januar 1934 ble Alcatraz omgjort til føderalt fengsel. Det som gjorde det særs velegnet var det iskalde vannet og de lumske strøm­forholdene. Dermed ble Alcatraz et ideelt sted for folk det var knyttet stor rømningsfare til.

Alcatraz var et høysikkerhetsfengsel – blant berømte innsatte var Al Capone (1934–39), Robert Stroud (1942–59), George «Machine Gun» Kelly (1934–51) og Alvin «Creepy» Karpis (1936–62).

Alcatraz ble raskt beryktet for elendige forhold og streng disiplin, som ble opprettholdt med røff fysisk behandling av de innsatte og lange perioder på isolat. I flere år var det forbudt for de innsatte å snakke, noe som gjorde at flere av dem mistet forstanden. Fengselet fikk så dårlig rykte på seg at klippen ble døpt «Djeveløya» på folkemunne. 21. mars 1963 ble fengselet stengt fordi det var for dyrt i drift og fangenes forhold tilfredsstilte ikke moderne krav.

I løpet av de 29 årene Alcatraz var i bruk, var det 36 rømningsforsøk. 15 av dem som prøvde å rømme ble drept under forsøket.

Frank Morris og 
Anglin-brødrene

Frem til 1963 var Alcatraz hjemmet til mordere, gangstere og utbryterkonger. Ikke én unnslapp den isolerte fengselsøya med livet i behold – det var i alle fall det som ble hevdet offisielt.

Idet lysene slukkes på cellene klokken 21 den 11. juni 1962, sniker Frank Morris og brødrene John og Clarence Anglin seg lydløst ut av de harde sengene sine. De løsner platene som de omhyggelig har malt og fått til å ligne veggen i de seks kvadratmeter store cellene. Platene skjuler hullene som de i månedsvis møysommelig har boret inn i den fuktige betongveggen. Verktøyet fangene har brukt, er skjeer som de har spisset og en hjemmelaget boremaskin bestående av en støvsugermotor og en skrutrekker. Larmen overdøvet de ved å spille på munnspill i tur og orden mens de andre arbeidet. Betongrestene etter arbeidet hadde de delt mellom seg og drysset ut i luftegården litt etter litt på sine daglige turer. For at vaktene ikke skal oppdage flukten før neste morgen, har mennene lagd hoder av pappmasjé og satt på ekte hår som de har skaffet seg fra fengselets frisør. Nå legger de hodene på hodeputen og stapper lakener og puter under teppene for at det skal se ut som det ligger noen og sover der. De hadde også lagd en falsk lufteventil av papp som de setter på plass i hullet etter seg.

Flåte av regnfrakker

De tre fangene åler seg så gjennom hullene og inn i en 90 cm bred gang for de ansatte som går bak cellene. Fra denne gangen kan de klatre opp til en smal ventilasjonssjakt som fører opp til taket. Her har de allerede lagt et sett med årer laget av kryssfiner, og en opp­blåsbar flåte som består av 50 sammenlimte regn­frakker som de har stjålet fra lageret. De vet at flere fanger er skutt eller har druknet under tidligere flukt­forsøk, så håpet er at flåten vil holde tett og bære dem sikkert og usett over de sterke strømmene i den kalde San Francisco-bukta.

Rester av flåten ble siden funnet på den nærliggende Angel Island, men det ble aldri funnet spor etter de tre rømlingene. Offisielt druknet de under flukten, men slektningene til Anglin-brødrene hevder at de har mottatt postkort fra dem fra Sør-Amerika. I så fall er de de eneste som har greid å rømme fra fengselet på Alcatraz.

Turistattraksjon

Øya ble okkupert 1969–1971 av aktivister fra American Indian Movement (AIM) som protest mot myndighetenes politikk overfor indianere.

Alcatraz er nå et fengselsmuseum som anløpes av passasjerbåt flere ganger om dagen.

Alcatraz på film

Her er en oversikt over filmer der handlingen helt eller delvis er lagt til øya.

• Hevneren fra Alcatraz, 1967

• Dirty Harry tar hevn, 1976

• Flukten fra Alcatraz, 1979

• Døden på Alcatraz, 1995

• The Rock, 1996

• Alcatraz (TV-serie), 2012

Neste gang: Vasamuseet, Stockholm


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no