ANNONSE

REISE

Majestetisk og magnetisk

Tekst og foto: Emil L. Mohr


Publisert: 12.10.2016

FJELLKAPELL: Chapel of the Holy Cross, reist på 50-tallet, er et mektig skue i bergveggen. 


Enten du kommer for å finne livsvisdom eller bare nyte utsikten: Red Rock-parken har vært en turistmagnet i 25 år.

En skjeggete cowboy skuer ut over Sedona-dalføret i Arizona. Når sola synker, og sandsteinen fra permtida står på sitt rødeste, ser han ut som om han har ridd rett ut av en John Ford-western. Men nei, Scott Farnell er kommet fra Michigan for å hente påfyll til praksisen som «life coach».

– Det skal være en helt spesiell energi akkurat her, rapporterer han, og greier ut om elektro­magnetiske felt og spirituelle kraftsentra som takket være New Age-folket er nesten like berømte som de karakteristiske fjell­formasjonene.

Noen mener området som sådan har en magisk dimensjon.

– Jeg kjenner ny innsikt sige på, humrer Farnell, som snart føler seg så inspirert at han går med på å lansere oppskriften for et lykkelig liv helt gratis.

Fest i høst

Uansett metafysisk overbevisning er det tydelig at dette majestetiske stykket USA har draget på tilreisende. Turiststatistikken vitner om at henimot 4 millioner mennesker melder seg hvert år for å klatre, meditere eller simpelt­hen nyte de klimaideelle omgivelsene.

I 1991 ble Red Rock State Park åpnet for offentligheten, etter en viss dragkamp med private eiendomsbaroner. At denne deltstatsnasjonalparken i år fyller 25, legger ikke akkurat noen demper på interessen fra publikum.

– Det offisielle jubileet er i oktober. Da blir det fest, lover Luci Gaudreau, en av guidene med ansvar for ukentlige fugleekspedisjoner og andre utflukter.

Enn så lenge er det tre gode grunner til å investere sju dollar i inngangsbillett, ifølge henne.

– Naturen, det sier seg selv. Videre er historien viktig, særlig på vegne av amerikansk urbefolkning som betrakter stedet som hellig. I tillegg har vi mange dyrearter å skilte med. Hvis du kikker kjapt bak deg nå, vil du få et glimt av en hjorteflokk.

Skyskraperkapell

Den som svinger av riksveien i den riktige rundkjøringen, vil få flere opplevelser til å bli religiøs av. Midt i bergveggen troner – ­eller henger – Chapel of the Holy Cross, det romersk-katolske og arkitektonisk premierte kapellet innviet på 50-tallet.

Lokalmyten forteller at primus motor Marguerite Brunswig Staude modellerte kapellet etter Manhattan-skyskraperen Empire State Building. Først forsøkte hun å få det reist i ungarske Budapest, men måtte gi tapt som følge av krigen. Altså endte det mellom to digre rustne knauser i Sydvesten.

Douglas Edwards (83) er voksen nok til å huske affæren. Han har peilet seg inn gamle tomter for å besøke familie i Tucson-traktene.

– Jeg har pensjonert meg fra Washington, DC. Du kan tro det var deilig å komme seg bort fra kulda og alt valgpreiket, knegger han. – Vet du, jeg fikk tilbud om å jobbe i Oslo en gang i ungdommen, tilføyer eks-militaristen Edwards.

– Det var etter Korea. Jeg kjenner at jeg angrer litt på at jeg ikke slo til.

Fjellvettregler

Apropos forspilte sjanser hevder vår mann Farnell å ha livs­visdommen klar ytterst på ­pynten.

– Finn deg en partner som skjønner greia di, erklærer han med et kjærlig grep rundt yogainstruktør-forloveden Melissa Harris.

– Og ikke vær for opptatt av målene du har satt deg. Fokuser heller på hvordan du beveger deg dit.

Det skader åpenbart ikke at ruta går via Red Rock.

Red Rock State Park

• Nasjonalpark ved Sedona, Arizona

• Ervervet av staten i 1986, innviet i 1991

• Holder åpent fra 08 til 17 året rundt

• Arrangerer daglige guidede turer

• 7 dollar i inngangsbillett for voksne (gratis for småbarn)

• Mer info på azstateparks.com/parks/rero/


Arizona, naturligvis

Arizona er viden kjent for naturperlene sine. Ifølge nettstedet attractionsofamerica.com er dette de ti beste grunnene til å besøke delstaten:

1. Grand Canyon

2. Sedona

3. Monument Valley Navajo Tribal Park

4. Hoover Dam

5. Phoenix Zoo

6. Havasu Falls

7. Saguaro National Park

8. Canyon de Chelly National Monument

9. Arizona Science Center

10. Arizona-Sonora Desert Museum


Reisefakta

• Fly: Rutekombinasjonsmulighetene er mange mellom Oslo og delstadshovedstaden Phoenix. Hvis du er villig til å mellomlande i både København og Chicago, skilter SAS med billetter (tur/retur) til 6000 kroner på forsommeren.

• Overnatting: I turistsesongen blir det kamp om plassen – og desto høyere priser – i selve Sedona. Et alternativ er å ­spandere en times kjøring til Flagstaff, hvor tilbudsmotellene ligger tett i tett langs historiske Route 66.

• Transport: Sedona og Red Rock State Park ligger to timer nord for Phoenix langs Interstate 17. Ta Exit 298 og følg State Route 179 de siste kilometerne. Leiebil med forsikring starter typisk på 2000 kroner per uke.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no