ANNONSE

MAT & DRIKKE

Kickstart med kylling

KOMBINASJONER: Varmt/kaldt, søtt/salt, mykt/sprøtt. Det er hemmeligheten bak denne og mange andre gode retter. FOTO: Carl Martin Nordby


Vil du bråvekke hjernens smakssenter? Rull kylling i cornflakes og server med papayasalat.

Ukas corny kvalitetskylling, servert med moden mango, crispy grønn papaya og en smaksbombe av en dressing, kickstarter smaksreseptorene i munnen – og får smakssenteret i hjernen til å juble.

Hvorfor det er så godt? Svaret ligger i alle kombinasjonene: Retten inneholder både noe varmt og kaldt, søtt og salt, mykt og sprøtt, og er att på til litt spicy. Dermed er vi så nær vi kan komme fasiten til gastronomisk velbehag.

Den grønne papayaen i salaten er hard, og den smaker ikke søtt, men veldig nøytralt. Derfor har jeg gitt den selskap av søt mango og superaromatiske blader fra søt thaibasilikum (sweet basil).

Søt thaibasilikum og grønn papaya har jeg kun sett solgt i asiatiske butikker – berik livet med en handletur til en av dem! Alle ingrediensene i dagens rett, kanskje bortsett fra cornflakes, handles billig samme sted.

Dressingen røres sammen på 15 sekunder. Basert på ordinær soyasaus krydres den med sterk rød chili, brunt sukker, limesaft. limeskall og fish sauce «nam pla». Sistnevnte er en fermentert ansjosvæske som lukter omtrent like godt som det høres ut ... men fortvil ikke, i riktig mengde fungerer den som tidenes smaksforsterker og er et absolutt must i retten! Denne sausen er faktisk den «hemmelige» ingrediensen i nesten alle sauser fra Thailand, Kambodsja, Laos og Vietnam.

Corny kylling med grønn papayasalat

Ingredienser (4 personer)

Kylling:

2-3 store kyllingbryst

100 g mel

2 egg

150 g knust cornflakes

1 dl solsikkeolje til steking

5 fedd hvitløk

Papaya- og mangosalat:

1 moden mango

1/2 grønn papaya

1 neve brekkbønner

10 stilker koriander

4 kvister søt thaibasilikum (sweet basil)

1/2 rød chili

1/2 fedd hvitløk

6 ss soyasaus

2 ss fish sauce

1 ss brunt sukker

1 lime


Framgangsmåte

Del opp kyllingbrystet i lange strimler på ca. 1,5 cm. Salt strimlene lett før du ruller dem i mel, dypper dem i sammenpisket egg og til slutt ruller dem rundt i godt knust cornflakes. Varm opp en stekepanne med 1 dl solsikkeolje og 5 fedd hvitløk i oljen.

Stek kyllingen gyllen og sprø på hver side. Nå er den muligens litt rå inni. Legg all kyllingen over på et stekebrett som settes i ovnen på 200 grader eller 180 grader varmluft. Rundt-6-7 minutter kan være passe, men dette varierer. Bruk steketermometer hvis du er i tvil. Termometeret må vise ca. 70 grader før du serverer.

Papaya- og mangosalat: Skrell mangoen og den grønne papayaen. Papayaen må rives opp i strimler på en mandolin for et fint resultat, eventuelt kan du bruke rivjern eller en skarp kniv. Mangoen deles i to ved at man skjærer av mangokjøttet fra steinen. Del kjøttet opp i store biter og vend dette sammen med papaya, renset og skylt søt thaibasilikum, korianderblader og rå brekkbønner som er skåret i 1 cm biter.

Dressing: Knus en halv chili og et halvt hvitløksfedd sammen med brunt sukker i en morter. Del opp en lime, press ut saften og ha oppi selve limen også. Skallet setter også god smak på sausen! Hell over soyasaus og fish sauce. Bland godt til sukkeret løses opp og hell dressingen, minus de store limebitene, over frukt og grønnsaker rett før servering.


Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved ­Kulinarisk ­Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». 
(FOTO: Carl Martin Nordby)


Frukt­fokus

Chile ble ved starten av 1990-tallet ­internasjonalt kjent for druetypiske viner som ga mye for pengene. Er kjøpene fortsatt like gode?

Ukens rett har et artig smaksbilde som er sødmefullt, eksotisk og mildt. Umiddelbart slår det meg at en velkomponert, chilensk vin kan gjøre susen her.

Central Valley er Chiles historisk viktigste region og fremdeles landets vinsentrum. Området ligger omtrent 500 meter over havet og har et eventyrlig klima. Her skinner solen støtt, luftfuktigheten er lav, og høyden over havet sikrer kjølige netter som bremser modningen av druene. Legg til kjølige luftstrømmer fra Stillehavet og rikelig med smeltevann fra Andesfjellene, så har du oppskriften på perfekte forhold for vinproduksjon. Regionen inneholder flere kjente underområder som Maipo Valley, Cachapoal Valley, Curicó Valley og Maule Valley. I 1995 innførte landet en vinlov basert på regioner, som til forveksling ligner vinloven i USA. Den store regionen gir produsentene en mulighet til å blande druer fra et vidt spekter av mikroklimaer, noe som igjen gjør det mulig å holde en veldig konsistent vinstil fra år til år.

Santa Rita 120 Chardonnay 2013 (varenr. 753401, kr 107,90, basiskategori 6) er et skoleeksempel på hva vinmakere fra Chile kan oppnå av kvalitet til en utrolig konkurransedyktig pris. Vinen har en behagelig duft av epler, sitron, appelsin, mango og papaya. I munnen er den meget fruktfokusert med den samme fruktpaletten i smaken, lett druetypisk fedme og akkurat nok syre til å balansere det hele. Hvis en skulle innvende noe, så er det at vinen er ganske kort i smakskurven. Men kombinasjonen av mat og vin er svært behagelig, fordi vinens egen­skaper matcher retten på alle måter.

Og kvaliteten i forhold til prisen? Chile leverer fortsatt, det er sikkert!


Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved ­Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Viner importert ­gjennom ­Terroir Wines, som han er ­medeier i, vil ikke bli ­omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no