ANNONSE

HUS & HAGE

Sjøsetter boligdrømmen

Tekst og foto: Axel Sandberg


Publisert: 26.10.2016

TOK STEGET: Melina Larsen og Philip Otter Nord velger eventyr og det «frie» liv fremfor rådyr leilighet. 


De har hoppet av boligkarusellen og kastet loss. Båtlivet kan utmerket godt leves hver dag året rundt, bare man vet hva man går til.

Med en blanding av eventyrlyst og edruelig planlegging kan det å bo i båt være et godt alternativ til det rådyre boligmarkedet. Philip Otter Nord er i hvert fall ikke i tvil, etter at han og kjæresten Melina Larsen stupte ut i det i sommer.

Deres litt utradisjonelle valg handler dels om å utforske en ny livsstil og dels om å ta en pause fra det spinnville leiemarkedet på land. Ingen av dem har nevneverdig erfaring med seilbåt. Philip vokste riktignok opp på en øy og har vært i Kystvakten, mens Melina er gårdsjente fra Tinn Austbygd i Telemark, og hadde knapt vært på seilbåt før.

– Så det var en skikkelig ilddåp da vi tidligere i sommer opplevde tilnærmet storm på vei til Strømstad, forteller de.

Nå planlegger de hvordan de skal utstyre båten med tanke på overvintring i La-Sa-marinaen ved Skøyen i Oslo, der de har adresse sammen med 10-15 andre.

– Vi har strøm, gass og tilgang på vann, mobilt internett som fungerer veldig bra, og hjelpsomme naboer, så dette skal nok gå bra, sier de.

Brukte tid

Det var Philip som først lanserte ideen om å bo i båt, og de sier overgangen fra vann til land har vært en prosess og en tilvenning.

– Vi brukte mye tid på å finne riktig båt til riktig pris. Selv om det dukker opp en og annen overraskelse, så regner vi med å komme godt ut av dette økonomisk. Og ved å kjøpe en litt eldre båt og legge noe arbeid i den, så vil den heller ikke tape seg i verdi med det første. Vi kan eventuelt selge dersom dette ikke passer for oss eller vi trenger en båt med bedre plass, forklarer Philip.

Hittil har plassbegrensningene i den 36 fot lange og fire meter brede seilbåten ikke vært noe problem. Og livet foregår etter hvert for det meste slik det gjorde før innflyttingen: Han studerer ved universitetet, mens Melina er i full jobb.

Det var ikke noe godt alternativ å flytte ut av byen, og de føler de har hatt flaks med marinaen – der det er tilgang til vaskemaskin og tørketrommel, og det er kort vei til sentrum med både bil og sykkel.

– Og så har vi rimelig flott utsikt til både Bygdøy og Fornebu, da, legger de til.

Godt miljø

Ikke minst synes de båtmiljøet blant de 10-15 «fastboende» er godt, og får støtte fra nabo Aagot Benterud. Hun har bodd i marinaen over flere sesonger, og ser ingen grunn til å flytte med det første.

– Vi som bor i båt, er egentlig litt avhengig av hverandre. Det er jo mye å sette seg inn i, som hvordan å best vinterisolere, hvilken luftavfukter fungerer best, ulike typer teknisk vedlikehold og reparasjoner. Det skaper også et samhold, mener Benterud.

Hennes nærmeste nabo, Randy Nielsen, er marinaens vaktmester og primus motor når det gjelder å holde marinaen velfungerende. Hun flyttet hit i 2012, og har sett båtboere av alle slag.

– Noen er mer ute etter en båt som fungerer som hybel, og har kanskje valgt motorbåt. Andre bor alene på en betraktelig mindre seilbåt enn vår. Det finnes ikke riktig og galt, sånn sett, det er bare et spørsmål om hva man er ute etter, mener Randy.

– Aldri angret

Selv har hun og samboeren en velutstyrt moderne seilbåt på hele 49 fot, og har funnet en optimal kombinasjon av boligkomfort og den friheten man har til sjøs.

– Jeg har ikke angret et øyeblikk på at vi valgte denne boformen. Vi har god plass og alt vi trenger, samtidig som vi kan kaste loss på ti minutter, sier hun.

Randy advarer imidlertid folk mot å tro at det automatisk er så mye billigere å bo i båt. Båttilpasset kjøleskap eller komfyr kan koste tre ganger så mye eller mer enn på land. Septiktanker og rørsystemer må renses og skiftes. Motor og elektrisk anlegg må vedlikeholdes, for ikke å snakke om seil og utvendig vedlikehold.

– Alt som er båtrelatert, koster. Og husk at båten ligger døgnet rundt i saltvann. Saltkrystaller kommer inn og forringer ting, som etter hvert må skiftes ut. Jeg tror nok ikke at vi nødvendigvis sparer penger på å bo på denne måten, men vi får utrolig mye valuta for pengene målt i livskvalitet, understreker hun.

Fakta: Bo i båt

• Det kan være økonomisk gunstig å bo i båt, men man må ta høyde for de mange kostnadene som oppstår i et hjem som ligger i saltvann.

• Det er få ting som er standardvare i en båt. Vær forberedt på å måtte betale mye for spesialtilpasset utstyr.

• Sjekk nøye hvilke båthavner som tillater leietakere å bo i båten, og hva marinaene har av infrastruktur – som vann, strøm, toalett, dusj, vaskemaskin og tørketrommel.

• Det er ingen dokumentavgift, merverdiavgift eller andre avgifter ved kjøp/salg av bruktbåt innenlands.

• Folkeregisteret godtar ofte ikke registrering av båt eller båthavn som fast bosted. Det kan innebære at man blir regnet som «uten fast bosted», hvilket kan skape problemer knyttet til lån, forsikring, mobilabonnement osv.

(Kilder: Båtwiki, Båtplassen.no, Baatboerne.blogg.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no