ANNONSE

KULTUR

Bli kommando­pappa!

Tekst: Svein Kåre Gunnarson


Publisert: 26.10.2016

Denne boken er en uunnværlig treningshåndbok for ferske kommandopappa-rekrutter. Den er skrevet av Neil Sinclair, eksmilitær og trebarnsfar, og på disse sidene vil han lære deg hvordan du kan:

• forberede menig Babys ­ankomst

• sikre næringsrike måltider for enheten

• håndtere fiendtligheter i ­rekkene

• holde pågangsmotet oppe og underholde troppene

og mye, mye mer.

La treningen begynne!

Slik reklamerer vaskeseddelen bak på boken Kommandopappa for innholdet – men hvem er nå disse kommandopappaene? Selv om forsiden hinter om at dette er for alle menn – i alle fall de som er eller skal bli pappa – så tyr vi til innsiden for å skikkelig få en innføring i hva denne kunsten innebærer.

Forfatteren Neil Sinclair satte selv sin militære karriere på vent for å bli heltidspappa, men fant ut det var én ting han savnet: En instruksjonsbok. Selv med erfaring som kommandosoldat, var det få øyeblikk i livet som hadde vært mer skremmende enn reisen hjem fra sykehuset med sin førstefødte. Mer og mer kjente han savnet etter en grunnleggende håndbok – sånn som de fikk utdelt i førstegangstjenesten. Å finne en sånn bok derimot, det var ikke lett.

Han skriver selv i introduksjonen:

– Jeg gjorde forsøk på å oppspore en slik håndbok, men bøkene myntet på ferske fedre var enten av det humoristiske slaget (og tro meg, kompis – hvis oppdragerstilen din oppfattes som ren underholdning, har du bommet totalt) eller enda verre: bøker så teoritunge at det var umulig å hente ut noen praktisk informasjon. Etter den n-te våkenatten med en vrælende menig Baby i armene, tjener en 700 siders avhandling om følelser ingen hensikt.

Jeg innså at det jeg trengte, var en lett tilgjengelig og grunnleggende treningshåndbok for foreldre, og da spesielt fedre.

Mine herrer: Dette er nettopp en sånn bok.

Følelser er viktige. Men knappe sekunder etter at den lille soldaten har sett verdens lys, vet du nøyaktig hva du føler. Jeg følte kjærlighet, frykt, forvirring, frustrasjon og ærefrykt, og det bare i løpet av den første timen. Denne boken har til hensikt å hjelpe deg til å forstå hva du må gjøre.

God tips

Det er da også det denne boken er full av: Gode tips til hva du må gjøre, hvordan du kan gjøre det, og ikke minst tips til hvordan du kan – etter hvert som barna blir eldre – få samarbeidet til å fungere, som for eksempel hvordan få barna til å rydde. Her får du enkle steg-for-steg-råd om hvordan du holder den lille – menig Baby, hvordan skifte bleie, vaske og alt det uerfarne pappaer trenger vite. Søvn og nattoppdrag har sitt eget kapittel, ernæring og matvaner likeså, og etablering av rutiner er også viktig. Både for baby og pappa – og resten av familien.

Militær sjargong

Livet for den lille foregår ikke bare innendørs, så det som har med transport utendørs blir diskutert, og etter hvert livet ellers. Her er det en grundig innføring i alt det en pappa trenger å vite for å kunne ta godt vare på og oppdra barnet.

At forfatteren har bakgrunn fra militæret blir vi hele tiden minnet på, med sin godt forklarte, militære sjargong. Om enn med litt andre definisjoner enn det soldater flest kjenner til; «uforvarende skudd» er ikke mer alvorlig enn menig Babys evne til å tisse eller bæsje akkurat i det bleien fjernes…

Snart farsdag

Alt i alt er dette en seriøs og grundig bok, skrevet med en lun humor. En flott bok for pappaer med barn fra nyfødt til tre år. Med farsdagen nært forestående er det kanskje sjanse for at mamma kjøper boken også, pent innpakket? Eller en vordende mammas hint om en positiv prøve …

En leseprøve finnes også på nett: https://is.gd/pappa


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no