ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Forskjellen på influensa og forkjølelse

Tekst: Merethe Johannessen

Foto: Colourbox


Publisert: 26.10.2016

Er det influensa, eller er det forkjølelse?

Vi opplever oftere å bli forkjølet eller få influensa om vinteren, men i følge Harvards Healthbeat, er det ikke fordi du har glemt lua eller fordi det er kaldere ute. Årsaken er at vi oppholder oss mer inne, og dermed lettere smitter hverandre.

Influensa er verre enn forkjølelse

Mange synes det er vanskelig å skille mellom forkjølelse og influensa, og ofte er nok det vi tror er influensa en vanlig forkjølelse.

Både influensa og forkjølelse er forårsaket av virus, men det er forskjellige virus som står bak. I følge amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, og U.S Food and Drug Administration, kan følgende si noe om hva som er hva:

Generelt er influensa verre og mer langvarig enn forkjølelse, og symptomer som feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense.

Ved forkjølelse er det vanligere å være snørrete, tett i nesen, eller sår i halsen.

Forkjølelse gir generelt ikke alvorlige helseproblemer som lungebetennelse, bakterieinfeksjoner eller sykehusinnleggelse.

Hoste kan være et symptom på både influensa og forkjølelse

Typisk for influensa er høy feber og høy grad av sykdomsfølelse i nærmere én uke. Ofte trenger man ytterligere en uke på å komme til hektene igjen.

Når bør du kontakte lege?

Kontakt lege dersom:

• Symptomene blir verre eller varer veldig lenge.

• Om du etter å ha blitt litt bedre, blir syk igjen.

• Om du får problemer med magen, kaster opp, høy feber (40ºC), skjelvinger, brystsmerter eller hoster opp tykt, gulgrønt slim.

Vask hendene ofte og hold avstand

• Har du først blitt syk, kan du unngå å smitte dine nærmeste ved å være nøye med hygienen:

• Hold for munnen når du hoster eller nyser

• Kast brukte papirlommetørklær straks du har snytt deg

• Vaske hendene ofte - etter at du har snytt deg, hostet, nyst, eller tatt på øynene dine

• Hold avstand - ikke kyss, klem eller stå så nært andre at spytt kan komme på dem når du snakker.

• Sørg for at de overflatene og gjenstandene i huset du ofte berører (inkludert barnas leker), blir jevnlig vasket.

• Har du linser, må du huske å kaste disse når du blir syk, og bruke briller til du har blitt helt frisk igjen. Dette er for å redusere risikoen for infeksjoner. Ellers bør du spise vanlig sunn mat og få i deg masse væske. Du trenger verken mer eller mindre mat enn du ­pleier å spise.

Ikke berør øyne, nese og munn

For å unngå å bli smittet av forkjølelse og influensa, har U.S Food and Drug Administration samlet følgende tips:

Unngå forkjølelse:

• Vask hendene ofte. Du kan lett bli smittet når du håndhilser eller tar på andre, tar på dørhåndtak, handlevogner, osv.

• Unngå mennesker som er forkjølet - hvis du kan.

• Vask overflater og gjenstander du berører ofte med bakteriedrepende midler.

• Smitte kommer lettest inn gjennom nese, munn eller øyne. Derfor bør du i størst mulig grad unngå å ta på disse.

Influensavaksine kan redusere risikoen for å få influensa. Det er best å ta vaksinen i oktober-november, ettersom de fleste som får influensa, får det tidlig på etterjulsvinteren. Vaksinen kan ikke forårsake influensa, men du kan føle deg litt redusert de første dagene etter at du har fått vaksinen. Du kan ta influensavaksinen selv om du er for­kjølet, så lenge du ikke er veldig syk og ikke har feber.

Så lenge varer en luftveisinfeksjon hos barn

Hvor lenge varer egentlig forkjølese og andre luftveisinfeksjoner hos barn?


En studie publisert i British Medical Journal (BMJ) har undersøkt hvor lang tid man må vente før barn blir friske.

Luftveisinfeksjoner er vanlig blant barn, og i de fleste tilfellene går det over av seg selv og risikoen for komplikasjoner er liten.

Anbefalt behandling av slike infeksjoner er derfor god omsorg og behandling av symptomer. Likevel er det svært mange som oppsøker fastlegen når barnet får luftveinsinfeksjon, og antibiotika blir ofte brukt i mange land, selv om dokumentasjon av effekten er begrenset.


Varer lenger enn forventet

Forfatterne bak studien skriver at i Storbritannia og i USA står slike infeksjoner for over en tredjedel av barns besøk hos primærhelsetjenesten. De skriver også at en av de vanligste spørsmålene foreldre har til legen er: Hvor lenge vil infeksjonen vare?

I studien har de gjennomført en systematisk gjennomgang av litteratur som omhandler symptomvarighet av de mest vanlige luftveisinfeksjonene (øreverk, sår hals, hoste og forkjølelse) hos barn presenterer for primærhelsetjenesten.

Forskerne fant ut at noen luftveisinfeksjoner varer lenger enn det som er blitt beskrevert av helsemyndighetene både i England og USA.

I 90 prosent av tilfellene ble barna friske av ørebetennelse etter sju til åtte dager, sår hals mellom to til sju dager, falsk krupp etter to dager, bronkitt etter 21 dager, akutt hoste etter 25 dager og forkjølelse etter 15 dager.


Begrense antibiotikabruk

Forskerne skriver at deres gjennomgang gir informasjon som kan brukes både av klinikere og foreldre som skal gi omsorg for barn med luftveisinfeksjoner, men de mener dette også kan komme til nytte i helsepolitikken og når retningslinjer skal utformes.

Funnene kan informere foreldrene og være til hjelp når de skal ta en beslutning om å oppsøke lege, slik helsetjenestene blir brukt på en riktig og hensiktsmessig måte.

Å gi riktig informasjon om hvor lenge en infeksjon vil kunne vare, kan bidra til å berolige foreldrene slik at de søker hjelp først når det er hensiktsmessig. I tillegg er det nyttig informasjon som kan være med på å begrense bruken av antibiotika. Det er normalt at noen luftveisinfeksjoner varer lenge - og ifølge denne studien lenger enn tidligere antatt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no