ANNONSE

Du store verden

Aconcagua

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 09.11.2016

Aconcagua, med en høyde på 6961 moh., er et fjell i Argentina, i området Mendoza nær grensen mot Chile. Dette er det høyeste fjellet både i Andesfjellene og i Amerika – og det høyeste fjellet utenfor Asia. Ingen annen fjelltopp, bortsett fra Mount Everest, er lenger borte fra en høyere fjelltopp. Det har blitt hevdet, bl.a. fra argentinsk hold at Aconcagua er over 7000 meter høy, men et team av forskere målte i 2012 toppen til 6960,8 meter over gjennomsnitt­lig havnivå.

Fjellet har en kompleks geologisk opp­bygning, og til tross for at mange av bergartene er av vulkansk opprinnelse, er det den generelle oppfatningen at Aconcagua ikke er en erodert, sovende vulkan som man kanskje kunne tro. Dermed er det Ojos del Salado i samme fjellkjede som er verdens høyeste vulkan.

Toppen ligger 15 kilometer øst for Andesfjellenes hovedrygg, på argentinsk område. Dette er den tørre siden av ­Andes, så til tross for høyden er det ikke mye snø og is på Aconcagua.

Mellom flere isbreer

Aconcagua er avgrenset av dalene Valle de las Vacas i nord og øst, og Valle de los Horcones Inferior i vest og sør. ­Fjellet og området rundt er en del av naturparken Parque provincial ­Aconcagua. Fjellet har en rekke isbreer, den største er Ventisquero Horcones ­Inferior, som er ca. 10 km lang. To andre store isbre-systemer er Ventisquero de las Vacas Sur og Glaciar Este / ­Ventisquero Relinchos på ca 5 km lengde. Den mest kjente er den nord-østlige, Polskebreen, som inngår i den vanligste ruten til en oppstigning.

Aconcagua inngår i The Seven ­Summits, som er det høyeste fjellet på hvert av jordens kontinenter.

Bestigninger

Navnets opprinnelse er ikke entydig. det blir diskutert om det kommer fra det araucanske ordet «Aconca-Hue», eller om det stammer fra quechua og «Ackon Cahuak», som betyr «vaktpost av sten».

Aconcagua ble første gang besteget 14. februar 1897 av sveitseren Matthias Zurbriggen. Fjellet ble første gang vinterbesteget av nordmennene Eilert Sundt, Thorleif Bache og Monrad Aas i 1915. I 2002 ble Tormod Granheim og Tomas Olsson de første skandinaver som kjørte ski fra toppen av fjellet, via den 55° bratte Polskebreen.

I dag er Aconcagua et populært fjell å bestige. Mellom 6000 og 7000 fjell­klatrere fra hele verden forsøker å nå toppen hvert år.

Neste gang: Operaen i København


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no