ANNONSE

SPORT & FRITID

Slik foreviger du babyen

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 09.11.2016

FOTOGRAFER: Monica og May-Lill Norseth har skrevet bok med oppskrifter på babyprops og tips til fotografering. (Foto: Fra boka «Babyprops»)


Babyfotografering er blitt en trend. Helst skal barna fotograferes som nyfødte – med hjemmelagde props.

– Babyprops er veldig stort i utlandet, særlig i USA og Australia, men interessen blir stadig større her også, sier May-Lill Norseth, som sammen med søsteren Monica Norseth har skrevet bok om babyprops.

Kjenner du ikke til det unorske ordet «props», kan det enkelt forklares som tilbehør.

– Props kan være klær som kyser, bleiebukser og bodyer, men også ulike rekvisitter som kurver, sinkbaljer og små senger, forteller May-Lill Norseth.

I boka kommer søstrene med oppskrifter på strikkede og heklede barne- og babyplagg. Her er lue med kaninører og heklede prinse- og prinsessekroner, men også plagg som egner seg til bruk etter at fotograferingen er over.

– Props blir ofte laget i garn som ikke er så brukervennlig. Vi har prøvd å lage plagg som kan brukes flere ganger, sier hun.

Nyfødte hos fotograf

Produksjonen av props startet for fire år siden, da May-Lill var gravid og begynte å strikke babytøy.

– Vi begynte å legge ut bilder på Instagram, fikk mange følgere, og solgte etter hvert plagg til både fotografer og privatpersoner, forteller hun. I tillegg til plagg er det også populært med såkalte «wraps» – tepper laget for å pakke babyen inn i når den skal fotograferes.

Også Norges Fotografforbund har merket at det er populært med forseggjorte bilder av de aller minste.

– Å bruke en profesjonell fotograf til baby- og barnefotografering har vært utbredt lenge, men nyfødtfotografering er noe som har tatt av de senere årene, sier daglig leder i Norges Fotografforbund, Terje Lie Olsen.

– Den aller siste trenden er at man engasjerer en fotograf til å følge fødselen. Noen foreldre vil ha full pakke, og får en fotograf til å ta bilder under graviditeten, under fødselen og til slutt bilder av den nyfødte. Mange i vår organisasjon har spesialisert seg på babyfotografering, og leverer høy kvalitet, sier han.

Premierte bilder

En av dem som har gjort seg bemerket med sine nyfødtfoto, er Miriam Skeide Brandstad. Hun ble kåret til Årets Fotograf 2016 av Norges Fotografforbund. Tre av de fire premierte bildene hennes var av nyfødte.

– Målet mitt med nyfødtfotografering er å få fram varheten og skjørheten babyer har den aller første tiden, å vise hvor små de er, forteller Brandstad, som har holdt på med nyfødtfotografering i rundt fem år.

– Stilen folk ønsker seg, har endret seg siden jeg startet opp. Før var det mer rekvisitter og staffasje, nå vil folk ha det enklere og mer naturlig, sier hun.

Nyfødtfotografering er uansett ingen enkel jobb.

– Jobben min handler mye om å få babyene rolige og plassere dem i riktig positur. Stort sett tar jeg bilder når babyene sover, sier hun. Og påpeker at man trenger både erfaring og god tid for å få til et virkelig bra resultat.

– Gjennomsnittlig bruker jeg tre timer på en nyfødtfotografering.

Ta bilder selv

I boka om babyprops gir Monica og May-Lill Nordseth også tips til hvordan man kan ta bilder selv.

– Finn et sted med mye lys, men helst uten direkte sollys. Fjern alt som heter rot i bakgrunnen, og knips mange bilder – da sitter man gjerne igjen med noen som er fine, sier May-Lill. Dagens mobilkameraer er gode, men skal du ta bilder som skal forstørres og henges opp på veggen, anbefaler hun å bruke et skikkelig kamera.

– Nyfødte bør helst fotograferes i løpet av de første to ukene. Da sover de mye og er lettere å plassere. Vil du vente lenger, kan det være lurt å vente helt til babyen er så stor at den kan sitte. Det gir flere fotomuligheter enn en baby som bare kan ligge på magen eller ryggen, sier hun.

Og minner om at fotografering av babyer i minimalt med innpakning har sine baksider.

– Fotograferer man uten bleie, må man regne med noen uhell.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no