ANNONSE

HUS & HAGE

en sjelden utfordring 
langt fra allfarvei


Et nytt Älvsbyhus på plass der ingen skulle tru...!

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 09.11.2016

Kjellfrid og Bjørnar valgte Älvsbyhus der ingen skulle tru at de to kunne bu.


Fakta:

Älvsbyhus

Hva:
Nordens største modulhusprodusent


Aktuell med:
Tilbyr ferdige eneboliger


Kontakt:
Gard Grubstad 908 57 640 

gard@procoinvestment.no


Web:
www.alvsbyhus.no

Lokalavisen har vært på tur – en langtur av de sjeldne. Første timen kjørte vi Stavanger – Egersund, og så bar det videre forbi Sokndal, Hauge i Dalane. Der forlot vi Riksvei 44 og tok av til venstre innover i landet på Fylkesvei 1 mot Moi. Vi fulgte elven oppover i skogsterrenget og følte at vi forlot all bebyggelse og sivilisasjon.

 

 

Etter et kvarters kjøring kom skiltet som sa at vi var i Omdal, og derfra kjørte vi forbi et par hus og inn på en smal gårdsvei, som etter hvert ble til en enda smalere grusvei – og nå var vi virke­lig ute i villmarken. Siste hinder var en port merket «Heste­slepp – kjøring og parkering på eget ansvar». Vi tok sjansen og kom oss videre, og der rundt en sving og ned bakken lå det røde ­Älvsbyhuset.

 

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Vi fikk høre at der nede bak oss ved Omdal-skiltet lå gården Lille-Omdal, mens vi nå hadde kommet oss opp til Store-­Omdal, der det ikke har bodd folk på rundt 35 år. Den 1500 mål store gården – med rundt 50 mål dyrket mark – var det Audun ­Omdal som ­arvet etter sin onkel og tante. Han tok over to nabobruk og skapte dermed én gård av tre. Han fikk en gang på 1990-­tallet smertelig oppleve at hele be­standen på 90 sauer ble rammet av skrapesyke. Dyrene ble avlivet og gravd ned, og alle bygninger som hadde hatt kontakt med sauene, måtte brennes ned. Da lå Stor-Omdal i ruiner, og gården lå brakk i fem år.

Audun satte sakte, men sikkert i gang igjen med gårdsdrift, og han lagde selv de siste kilo­meterne med privat vei. Han bodde på Moi, og under opp­holdene på gården sov han og familien i campingvogn. Yngste datter, Kjellfrid Omdal, var en ivrig «gårdsdreng» i hele oppveksten, sammen med tre eldre søsken.

 

Ny generasjon overtar

Kjellfrid giftet seg i 2014 med Bjørnar Skjærpe, som hun hadde kjent fra barndommen, og de fikk en gutt i 2015. Da hadde alle­rede bestefar Audun fått spørsmålet om datter og svigersønn skulle overta gården. Kjellfrid var klar på at gårdsdrift var det rette for henne og Bjørnar.

Audun Omdal ville helst at gården ble drevet videre av ­familien, så han var klar for å gi ansvaret til Kjellfrid og Bjørnar. Men hvor skulle de bo?

 

Bestemte seg for Älvsbyhus

En gang i 2013 – etter å ha studert diverse huskataloger og vurdert priser – var det unge paret interessert i å få kontakt med Gard Grubstad, som ­leder husprodusenten Älvsbyhus sin virksomhet her i Rogaland. Han inviterte dem til kontoret i ­Haugesund og videre til Sveio for å se visningshus. Her var det flere husmodeller som fristet pga. lys, luftig planløsning og praktisk innredning.

Så gikk man i tenkeboksen, og det gikk faktisk halvannet år før far og datter var så enige om overtakelse at behovet for nytt våningshus var 100 % reelt. – Da var veien kort tilbake til Gard, forteller Kjellfrid. – Han kom her ned til oss, og kontrakt ble skrevet i september 2015.

 

Älvsbyhus kjenner bondenes utfordringer

Når den norske bonde ønsker ny bolig på gården, må ­strenge direktiver følges. Plan- og bygnings­loven (PBL) har sine omfattende og til dels komplekse regler, og det å få tillatelse til å reise bolighus på landbruks-, natur. og friluftsområder (LNF) kan være en lang og kostbar prosess.

Husprodusenten Älvsbyhus har satt seg grundig inn i bondens situasjon og har fått god erfaring i å forenkle bygge­prosessen for norske bønder. Älvsbyhus har et klart mål om å være en aktiv, profesjonell og pålitelig samarbeidspartner alle som vil bygge nytt hus – inkludert bønder som ønsker ny bolig på sin eiendom.

 

Den magiske Älvsbyhus-dagen!

– Vi kjøpte gravemaskin og sto selv for utgraving av tomten i fjor høst, forteller Kjellfrid videre.

– Så måtte vi grave og borre etter vann, før Älvsbyhus satte opp grunnmuren i mars/april i år.

Den store dagen for oss var 4. mai. Kranbil og trailere hadde på en imponerende måte kommet seg opp til gården kvelden før, med nitid måling rundt enkelte krappe svinger. Og da morgenen kom, var det full action for å heise ele­mentene på plass. I løpet av én dag var veggene og tak oppe, og etter en ukes tid med tørt, fint vær, var huset komplett med parkett, listverk og tett tak. Imponerende, rett og slett!

 

Enestående god hjelp i hele prosessen

Kjellfrid og Bjørnar er fulle av lovord når det gjelder Gard Grubstad sitt engasjement i byggeprosjektet. De er begge to i full jobb, og da hjalp det godt at Gard tok seg av papirarbeidet og nødvendige godkjenninger.

– Han var alltid til stede for oss, sier Kjellfrid. – Vi kunne spørre om hva som helst, når som helst – også på julaften! En gang sto han på en stein for å få dekning, under et jaktlag i Finnmark, og svarte rolig på våre spørsmål.

Og vi vet at vi har fått mye hus for pengene. Rett under 2 millioner for grunnmur og hus lar seg høre – det skjer nok kun hos Älvsbyhus.

Vi flyttet inn i midten av juni, og nå ser vi frem til å drive gården som akkurat nå har sau, lam og vær i et antall av 75, foruten tre hester og de sedvanlige gårdsdyrene som hund, katt og kanin. Vi er fortsatt begge i full jobb, men får vi tilskudd til nytt sauehus, håper vi å øke antallet vinterfôrede dyr til 120, som gir et årsverk.

Lager Älvsbyhus sauehus?

Ny enebolig til kr 1.647.300?

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: ÄlvsbyhusPublisert: 09.11.2016

Er du på jakt etter ny bolig? Kan du få tak i en tomt? Da skal du ta deg tid til å lese denne artikkelen, og se hvilke muligheter som finnes.

 

– Vi bygger hus på en helt annen
måte, sier Gard Grubstad i ­Älvsbyhus til Lokalavisen.

– Det siste året har vi fått ­mange nye kunder fra Rogaland. Vår forretningsidé er å utvikle, selge og produsere attraktive, ferdig­monterte, trehus av høy kvalitet til markedets laveste pris. ­Nøkkelen er å tenke industrielt, og produsere boligene inne i våre fabrikker. Selve monteringen tar bare noen få uker. Vår måte å bygge på gir mange fordeler. Den ­tradisjonelle måten å bygge på i Norge er å bygge alt utendørs. Bit for bit i all slags vær. Her på Vestlandet vet vi hvor utsatt vi er med regn og nedbør. Vi bygger alt innendørs i en tørr og varm fabrikk med en effek­tiv og spesialisert produksjon. Vi utfører til og med elektro og rør­arbeid på fabrikken. ­Gjennom mer enn 50 år har vi levert over 40.000 boliger i de nordiske ­landene, sier Grubstad.

 

Rask montering

– Når modulene kommer til 
byggeplassen, tar det bare noen få 
timer før de er satt sammen og er i ly for vær og vind. Dette er en viktig årsak til den høye kvaliteten i husene våre. Älvsbyhus er et såkalt modulhus. Det bygges i store klosser med gulv, vegger og innertak. Alt som er mulig å fullføre på fabrikken, fullføres der. All el og VVS er for eksempel installert. På samme måte er bad og vaskerom helt ferdige med gulvbelegg, veggbekledning og sanitetsporselen. Det som gjenstår å gjøre når huset er på plass, er maling, tapetsering og gulv i resterende rom. Dette utføres også av Älvsbyhus og er inkludert i prisen, forteller han.

 

Mange varianter

Det finnes totalt 10 bolig­typer som varierer i størrelse – alle bygd etter nytt myndighetskrav TEK17. De ­minste har et areal på 84,8 BRA og koster bare 
kr 1.647.300. Det er inklusiv moms og ferdig montert. Det 
inkluderer til og med grunnmur, varmepumpe og hvitevarer fra kvalitets­leverandøren Bosch. Det største huset har et samlet areal på 197,1 BRA hvor 67,9 kvm er uinnredet 2. etasje. Prisen er kr 2.131.900. På alle hus har du muligheten til å gjøre en del forandringer.

 

Gunstig oppvarming

– Luftvarmepumpen er standard i husene våre, og leveres av kvalitets­leverandøren Nibe. Den har en stor og kraftig kompressor som kan dekke energi-
behovet i en bolig på opptil ca. 200 kvm. Varmepumpen gir huset 
varme, varmt vann og ventilasjon. Driften er svært øko­nomisk, og varmeeffekten er svært høy. Husene våre har derfor et svært lavt energiforbruk. Vi har lang tradisjon for å bygge hus for det nordlige klimaet med lange og kalde vintre. Alle hus som forlater våre monterings-
anlegg, er derfor godt forberedt på 
vinterkulden. Husene er godt 
isolerte, samtidig som de har god og velfungerende ventilasjon. Med varmepumpe og vannbårne 
radiatorer reduseres opp
varmingsutgiftene, samtidig som miljøet spares. Det er bra både for miljøet og for kjøperens lomme-
bok, sier Grubstad.

 

Bare én leverandør

– Det er enkelt og trygt å kjøpe et Älvsbyhus. Du trenger bare én avtale for hus og standard grunnmur. Både materiale og montering er inkludert i prisen. Vi har ansvaret for hele hus­byggingen, fra fundament til ferdig hus. Ettersom vi kontrollerer hele byggeprosessen, kan vi gi 12 mnd fastpris fra signering av bestillingsavtale. I tillegg kan vi 
allerede nå avtale leveringsuke for din bolig. Älvsbyhus er på­litelig, har god kvalitet og har ­solid økonomi, forteller Grubstad.

 

Gunstig betaling

– Med hus levert fra oss slipper du byggelån, sier Grubstad.

– Vi har svært fordelaktige ­betalingsvilkår. Du trenger ikke betale noe forskudd, og den første betalingen skjer den dagen huset settes på muren. Resten betales ved overtakelse 7 uker etterpå. Det eneste som må betales før hus­leveransen, er de eventuelle ekstra­bestillinger som legges inn etter at kontrakten er under­skrevet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no