ANNONSE

KULTUR

Ny barnebok fra bente!

Tekst: Berit Glittenberg


Publisert: 23.11.2016

Bente Østbø Maribu kommer ut med ny barnebok. Etter tre barnebøker med viktige budskap til de minste, var det nå på tide å lage en bok som bare skal være for kos, forteller Bente.

Dette er en Farg&les-bok. Her setter barna selv farge på historien og de sitter tilslutt igjen med en helt unik barnebok med sitt eget personlige preg. Bente håper det blir like gøy for barn å fargelegge boken, som hun har hatt med å lage den. «Det er vel ingen overraskelse at jeg har brukt mine to barn som inspirasjon også til denne boken. Det må sies at jeg har en 16 åring hjemme som synes det er alt annet enn kult at mor har laget julebok med hans navn…

Jeg har et lite håp om at han skal synes det er litt stas når han blir eldre og får sin egen familie», forteller den engasjerte barnebok­forfatteren. Boken kommer med over 70 sider og er i hardcover. Dette er altså ikke en fargeblokk, men en «ekte» barnebok.

Markus og Dina møter julenissen.

Boken heter «Markus og Dina møter julenissen». Dette er en veldig klassisk og søt julehistorie om Markus og Dina og om ting de liker å gjøre for å få julestemning. En natt våkner Markus og Dina av lyder fra stuen. Dette er jo selvfølgelig selveste julenissen. «De får bli med nissen hjem til Nordpolen, for det er faktisk der han bor», sier Bente med et smil. De får treffe både nissemor og alver. Dette er jo helt fantastisk, ja, nesten som en drøm. Eller er det en drøm?

For mye stress og mas.

Bente er en dame som helt tydelig elsker julehøytiden, så dette blir garantert ikke hennes siste julebok. Hun synes det er litt synd at tiden vi lever i er preget av for mye stress og mas. Dette synes hun er mest trist i desember måned. «Jeg synes det hadde vært fantastisk om alle kan bruke mindre tid til handling og stress, og heller fokusere på ro og stemning. Ta deg tid til å sende julekort. Helst til noen som forventer det minst, men trenger det mest. Ta deg tid til å gå på besøk. Inviter noen du vet sitter alene». Bente fortsetter med å fortelle at hun tenker ofte på mennesker som er ensomme. «Vi kjenner nok alle på en ensomhet en gang i blant, men det finnes mennesker som virkelig er alene...»

Den barnslige gleden.

Bente er så heldig at hun ennå ikke har mistet «barnet» i seg når det kommer til jul. Dette har hun visst fra sin morfar, Ragnar Husebø. «Ja, han var virkelig i fyr og flamme hvert år julepynten skulle opp, og helst litt deprimert 13.dag jul, når all pynten skulle ned igjen.» Han er den eneste voksenpersonen hun har opplevd som har klart å beholde den barnslige gleden med julen.

Hun kan fortelle om barndomsminner fra julen der morfaren tøyset og tullet med de små, og hun husker kroppen var ofte i konstant «alarmberedskap» når de var hos mormor og morfar i julen. – Vi visste jo aldri hva morfar fant på. Jeg husker også den gode roen og den fantastiske stemningen. Fra lysene tennes 1. desember er jeg i julestemning, og den varer helt til det blir et nytt år.» Bente synes det er viktig å holde på tradisjoner, men også å lage sine egne.» Noe som ga meg julestemning når barna var små, var å kle dem ut som førjulsnisser. Hvert år handlet jeg inn på romjulssalget og sparte gavene til desember året etter. Markus og Dina pakket inn, satte navnelapper på og gikk til naboer og familie med førjulsgaver. Det ble alltid en svær sekk med gaver. Dette kostet lite og gledet mye. Det er jo dem som forventer det minst, man kan glede mest. Det er jo faktisk det julen skal handle om», sier Bente bestemt.

Terapi i en vanskelig tid.

Forfatteren kan røpe at det var en elendig behandling på en arbeidsplass for snart åtte år siden som har resultert i fem barnebøker. Hun tenkte ganske raskt at hun ville sitte igjen med en barnebok i hånden som hun selv hadde forfattet og illustrert, som et resultat av denne behandlingen. «Ja, det har vært viktig for meg at det har kommet noe godt ut av dette. Jeg fikk et lass av sure sitroner og laget herlig søt limonade. Litt sånn føles det.» Hun sier at under sterkt press og urettferdig behandling kan det heldigvis blomstre frem flotte ting. «Dette er grunnen til at jeg skriver bøker for de minste om empati, forståelse, omsorg og inkludering. Empati må tydeligvis læres…

Det er som regel litt lys i andre enden av tunellen, det gjelder bare og ikke slutte å gå… «

Kommende utgivelser.

Neste år kommer Bente antageligvis ut med «Dinas drømmereise» som hun er ferdig med. Hun er i skrivende stund ferdig med skisser og tekst til sin 7. barnebok. Her er temaet angst. «Å være voksen med angst er vanskelig, å være et barn med angst må være forferdelig… « forteller Bente som helt tydelig snakker av egen erfaring. Boken om angst heter «En stor seier for Parus» og hennes ønske med historien er å gjøre det lettere for barn og snakke om vonde tanker. «Det er så lett å snakke om en brukket fot og sår på utsiden, og så vanskelig å snakke om tunge tanker og sår på innsiden. Vonde tanker mister sin makt om de blir delt. Dette vil jeg barn skal vite» forteller hun.

Bente vil gjerne avslutte med å ønske hennes lesere, familie, nye venner, gamle venner, kollegaer og de flotte elevene våre på Bergeland vgs. arbeidstrening, en herlig fredelig førjulstid, en god jul og alt godt for det nye året 2017.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no