ANNONSE

SAMFUNN

Bidra til et samfunns­nyttig og godt tiltak

Tekst: Berit Glittenberg


Publisert: 23.11.2016

Sammen løfter vi hverandre


Fontenehuset Stavanger ble opprettet i 1995 og er et klubbhus hvor medlemmer får mulighet til å bygge relasjoner og få en variert arbeidsdag. For deg som ikke har lest om tiltaket tidligere i Lokalavisa, er tilbudet og huset for folk som har hatt eller sliter med psykiske utfordringer. Det kan være flere grunner til dette, som for eksempel at en har opplevd noe vanskelig i livet, havnet ut av studie- eller arbeid for en kort eller lengre periode. Da kan det være godt å ha et felleskap som kan gi det støtte på veien mot lønnet arbeid eller utdanning.

– Medlemmene som kommer til oss jobber frivillig, sier Nina Galta, daglig leder, Fontenhuset Stavanger

– Det gir dem noe å stå opp for og gå til i hverdagen. Samtidig som de gjør noe nyttig og verdifullt i et sosialt fellesskap.

Overgangsarbeid

– Vår filosofi er at vi tror folk blir friskere av å jobbe. Fra 2012 har vi derfor hatt overgangsarbeid (OA) for våre medlemmer. Overgangsarbeid er Fontenehusets egen modell, hvor medlemmene kan prøve seg ut i en ordinær tarifflønnet deltidsjobb hos en ekstern arbeidsgiver.

– Til nå nylig har vi hatt IVAR IKS og InBusiness AS som arbeidsgivere, hvor våre medlemmer har jobbet to timer til dagen, mandag til fredag. På begge plasser har medlemmer fått en betalt jobb av bedriftene som kantineansvarlig. Jobbene rullerer etter 6 - 9 måneder, slik at alle medlemmer som vil og kan, får arbeidspraksis.

Mange blir gjennom OA inspirert til å studere videre eller søke arbeid, som vi også hjelper med i Fontenehuset Stavanger.

Leter etter nye arbeidsplasser!

– Av naturlige grunner har våre to avtaler med bedriftene opphørt, og vi er på jakt etter nye OA-plasser, forteller Galta.

For bedrifter betyr det at de kan bidra som støtte til medlemmer for å komme tilbake til arbeidslivet, samtidig som det gir selskapet en sosial ryggrad. I noen tilfeller fører det også til at medlemmer søker redusert uføre, og får videre en bedre hverdag etter arbeidspraksis.

Det vil si at når en inngår en slik avtale med Fontenehuset Stavanger bidrar bedriften til et samfunnsnyttig godt tiltak. Inkluderer gjør en god gjerning, som betyr så mye mer enn en aner for medlemmene.

Om medlemmer fra Fontenehuset i OA har sykefravær vil også bedriften ha en sikkerhet i at Fontenehuset uansett gjør jobben, og setter inn en vikar. De følger opp, er med på opplæring helt til medlemmene er trygge i jobben.

–Vil du/dere inkludere en plass i arbeidsfellesskapet hos dere, eller vite mer om hvordan dette fungerer, ta kontakt så tar vi en prat, sier Nina Galta, daglig ­leder, Fontenhuset Stavanger

– Ring meg på telefon til oss: 
51 53 53 93 eller send meg en mail på dagligleder@­fontenehuset.org, oppfordrer hun avslutnings­vis.

Erfaringer fra Overgangs­arbeid

Kristine er på overgangsarbeid (OA). Studentene på huset; Lisa og Fjoralba, har intervjuet henne om den jobben hun gjør og hva den betyr for henne.

​

Hva er OA for deg?

– OA er en mulighet for å komme ut i ordinært arbeid; fra å være uføretrygdet til å bli føre. Det er en ny start.

​

Hva er arbeidsoppgavene dine?

– Jeg handler mat på den lokale matbutikken, som kjøttpålegg, fiskepålegg, grønnsaker, tre brød, juice og melk. Deretter er det bort til I.V.A.R. for å gjøre klar til lunsj. Jeg kutter grønnsaker, legger frem pålegg, koker egg og dekker på bord. Når de er ferdige med å spise, rydder jeg av alt som ble satt frem og vasker bordene. Jeg lager også handlelister der jeg skriver hva jeg trenger å handle til neste dag. Det er veldig enkle og greie arbeidsoppgaver.

​

Trives du?

– Trives kjempe godt! Det er godt arbeidsmiljø og opplever at folk er veldig hyggelige og høflige. Hver gang de kommer opp til lunsj sier alle «Hei», «god dag» og spør om hvordan det står til. Når de er ferdige med å spise, takker alle for maten.

​

Har det hjulpet deg å ha OA?

– Absolutt! Veldig positive erfaringer jobbmessig. På grunn av OA fikk jeg tre andre jobber. Hadde ikke fått disse jobbene om det ikke hadde vært for at jeg hadde fått OA jobben.

​

Hvor lenge har du hatt OA?

– 4 måneder.

​

Hvordan syns du oppfølgingen av Fontenehuset er?

– Fantastisk. Veldig bra. De stepper inn for meg om jeg skulle trenge det om jeg f.eks. blir syk.

​

Har du en siste kommentar?

– OA har styrket min psykiske helse og fikk meg til å komme ut i arbeid igjen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no