ANNONSE

KULTUR

håpløs kamp


April 1940 
– da krigen kom til Rogaland

Tekst: Berit Glittenberg


Publisert: 23.11.2016

– Militærhistorisk Forening Rogaland (MHRF) består av syv likesinnede lokalhistorikere, med spesiell interesse for lokal, militær historie. Vi har som formål å samle inn, bevare og presentere militærhistorie relatert til Rogaland, forklarer forfatterne.

Kildematerialet de har samlet inn har blitt til en serie med bøker: Glimt fra okkupasjonen.

– Serien tar for seg forskjellige militærhistoriske temaer relatert til Rogaland. Den første boken, Tyske vinger over Sola og Forus (2014), studerer det tyske Luftwaffes tilstedeværelse i regionen. Farlig kyst (2015) omhandler trefninger, senkninger og hendelser langs Rogalandskysten under krigen. Håpløs kamp tar for seg det tyske angrepet på Rogaland i april 1940 og de påfølgende kampene frem til kapitulasjonen 23. april. Som i de foregående bøkene er historiene rikt illustrert med unike bilder, samtidige kartskisser og meldinger, sier gjengen bak boka. Den har en solid innledning og et tankevekkende etterord.

Var det en håpløs kamp, eller kunne vi stått imot?

– Vi har funnet ny informasjon som gir oss ny innsikt i hva som skjedde i de skjebnesvangre dagene. Det gikk, utrolig nok, en hel uke fra tyskerne angrep 9. april, til den første trefningen på Bråstein 16. april. Håpløs kamp drøfter de forskjellige sidene ved krigshandlingene og går langt i å antyde at kampene teoretisk sett kunne fått et annet utfall. Krigen i Norge kunne tatt en annen retning dersom de mest sentrale offiserene hadde gjort hva de var beordret til. Via et solid register får leseren en spesiell nærhet til dramaet som utspant seg, forklares det.

Hvordan skiller boka seg ut blant andre i sjangeren?

– Ingen andre tilsvarende bøker har dekket invasjonen av Rogaland på samme detaljerte og veldokumenterte vis. Her dokumenteres femten spennende og dramatiske dager sett gjennom øynene til både tyske og norske deltagere. Her får tidligere ubeskrevne hendelser endelig se dagens lys, sier historikerne.

Hvilke forventninger har dere til lanseringen?

– Etter den fantastiske kritikken for de to foregående bøkene, er det klart at forventningene er høye og presset på oss forfattere formidabelt. Vi er sikre på at Håpløs kamp vil glede publikum, avslutter de.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no