ANNONSE

REISE

Her smaker Istanbul best

Tekst: Mikael Persson


Publisert: 23.11.2016

URBANT: Alt fra mat til messing. Markedsgatene i Eminönu har det meste. (Foto: Jonas Gratzer)


Istanbul er både én by, to verdensdeler og tusen smaker. Fantastisk føde finnes overalt. Her er et utvalg favoritter.

Smaken av både Europa og Asia er tilgjengelig overalt i den tyrkiske metropolen: På gatemarkeder og basarer, i familieeide restauranter og butikker. Oppskriftene har ofte gått i arv fra generasjon til generasjon.

Krydderbasar med fortid

På 1660-tallet ble portene slått opp til den egyptiske krydderbasaren Misir Çarsisi i området Eminönu, på sørsiden av Det gylne horn. Tilbudet er delvis det samme i dag som den gang: safran, chili og henna fra Det fjerne østen og India. Men i folkemylderet dominerer turister og munnrappe selgere.

Vil du handle sammen med tyrkerne selv, kan du forlate selve basaren og spasere i retning sjøen. I strøket Kibleçesme ser tiden ut til å ha stått stille siden det gamle Konstantinopels dager. Her holder Hakan Alftan til. Han er fjerde generasjon karamellmaker og driver en liten butikk som åpnet i 1865. Blant store glass med karameller står bokføringspermene fra den lange historien.

Produksjonen foregår én trapp opp i enmannsfabrikken. Spesialiteten er «lokum», en håndlaget turkish delight. Variantene som smaksattes med pistasj eller hasselnøtter er spesielt populære. Det samme gjelder karamellene, «arkide sekeri», som lages etter samme oppskrift som i sultanens dager, og som blant annet inneholder ingefær, sesam og kanel.

Stopp også hos Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari, i krysset Hasircilar Caddesi– Tahmis Sokak. Butikken har solgt tyrkisk kaffe siden 1871. Like bortenfor finnes Elif Gida, som er gode på ost og oliven og gjerne vakuumpakker varene.

Frokost hele dagen

I den bratte bakken mellom Taksimtorget og Bosporos ligger bydelen Cihangir, med Istanbuls kuleste kafeer. En favoritt er Van Kahvalti Evi, rett nedenfor den grønne Firuz Aga-moskeen. Serveringsstedet er lite, men populært. Fire attraktive bord på fortauet, noen flere innendørs.

Frokost er tingen hele dagen. Selv etter lunsj. Foruten syrlige og salte oster omfatter buffeen drøyt et dusin fat: eggerøren «murtuga» og sesampenslede brød som minner om scones. Kremet yoghurtdipp med grønn chili, agurk og bladpersille. Pikant tomatrøre, «çemen», tilsatt valnøtter og spisskummen. Svarte og grønne oliven. Bøffelkremen «kaymak» og den tyrkiske grønnsaksomeletten «menemen». Til og med hjemmelaget nougatkrem.

Trenger du bare en kaffepause? På Firuzaga Camii Sokak 2 B finner du den mye omtalte kafeen Kronotrop, som sies å servere Istanbuls beste kaffe.

Ta båten til Kadiköy

Søtsyrlig kirsebærkebab, nyplukkede bjørnebær og fersk svartehavsansjos. Det er mange gode grunner til å ta båten til bydelen Kadiköy på Istanbuls asiatiske side.

Her finner du de livlige strøkene Mühürdar Caddesi og Güneşli Bahçe Sokak, der hele regnbuer av frukt falbys på markedene. Rikelig av finurlige matbutikker er et også her, pluss bakerier, kafeer, kneiper og restauranter.

Hos Ciya, www.ciya.com.tr , serveres det kirsebærkebab og andre delikatesser fra den varme Hatay-regionen. Test gjerne desserten «künefe», en mellomting av baklava og ostekake.

Baylan, www.baylangida.com , har også søtsaker, og har siden 1923 fôret Istanbuls befolkning med tunge sjokoladekaker og den luksuriøse iskremdesserten «kup griye» som nesten drukner i karamellsaus.

Søndagsmarked i Tarlabasi

Forretningsgaten Istiklal og den jålete bydelen Pera passerer vi raskt. I naboområdet Tarlabasi venter en helt annen verden. Pittoreske hus klynger seg sammen i de bratte bakkene, her og der står en bortglemt kirke. Vasken henger som fargerike flagg over bakgatene, og vi kunne like gjerne vært i Kabul.

For hundre år siden bodde greske og armenske håndverkere i området. I dag er mange av innbyggerne folk som har kommet flyttende fra Sørøst-Tyrkia, men også marginale grupper som flyktninger, transseksuelle og prostituerte.

Guidebøker peker ofte ut Tarlabasi som et strøk man bør unngå om kvelden og natten. De kunde like gjerne nevnt at man absolutt ikke bør gå glipp av bydelens søndagsmarked. Knallrøde tomater og tigerstripete meloner fra Sørøst-Tyrkia bys fram i gatene Kurdele Sokak og Serdar Ömer Pasa Caddesi, sammen med pistasjnøtter og brødkaker. Prisene på frukt, grønt og krydder er de laveste i byen.

Hos Çinaralti, med adressen Serdar Ömer Pasa Caddesi 91, serveres pizzaens lekre og sprø fetter, «lahmacun», med lammekjøttdeig, chili, løk og bladpersille. På søndager holdes også et kaotisk, men morsomt loppemarked ved kirken Evangelista Rum Ortodoks Kilesisi.

Kvinnenes marked

Matmarkedet Kadinlar Pazari, som på norsk betyr Kvinnenes marked, domineres av hete dufter fra Sørøst-Tyrkia der tyrkiske, kurdiske og arabiske smaker blandes. Mye er regionale spesialiteter. Fra småbutikker og håndkjerrer selges alt fra ferske tobakksblader fra Bitlis til ost fra Diyarbakir og Urfa, samt krydder, nøtter, honning og oliven i løsvekt.

Folkelivet er frodig ved Kvinnenes marked. I den tusen år gamle akvedukten Valen drikker eldre menn te. Barn spiller fotball på gatene. Bordene på de lokale kroene er fulle av trekullgrillede kebaber og pilaff med ris, kylling, mandler og pinjenøtter.

Lunsjen kan gjerne inntas på enkle Besir Bahçivan Sofrasi, Itfaiye Caddesi 31. I nabolaget ligger butikken Vefa Bozacisi, Katip Çelebi Caddesi 104/1, der man siden 1876 har servert favorittdrikken til sultanens livgarde, nemlig syrlig «boza» med kanel. Her selges også hjemmelaget limonade, is og granatepleeddik.

Reisefakta Istanbul

• Reise dit: Rutefly fra ­Skandinavia til Istanbul koster fra ca. kr 1500 til 3500 tur/retur. Turkish ­Airlines m.fl. lander på Istanbul Atatürk Airport på den ­europeiske siden. ­Norwegian lander på ­Sabiha Gökçen Inter­national Airport på Istanbuls ­asiatiske side. Fra begge går flyplassbusser og taxier mot sentrum.

• Bo, rimelig: Grand Hotel de Londres, www.londrahotel.net. Perfekt ­beliggenhet mellom Istiklalgaten, Taksim og Det gylne horn. Åpnet i 1892, ligner en filmkulisse. Enkle, pris­gunstige dobbeltrom fra 45 euro. Takservering med svimlende utsikt.

• Bo, mellomklasse: Vardar Palace, www.vardarhotel.com. Storslått bygning fra 1911. Gåavstand til Taksim og Cihangirs kafeer og utesteder. Dobbeltrom fra 110 euro.

• Bo, luksus: Tomtom Suites, www.tomtomsuites.com. Stemningsfullt fransiskaner­kloster forvandlet til boutiquehotell. Gang­avstand til Galata og Istiklal. Dobbeltrom fra drøyt 200 euro.

• Prisnivå: Istanbul er rimelig. En tre kilometers taxitur koster ca. 35 kr. På nabolags­kroer får du lunsj for 45– 75 kr. Middag koster ofte 90– 180 kr. En kopp kaffe 12-20 kr og 1,5 liter vann på flaske 3-6 kr.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no