ANNONSE

MAT & DRIKKE

Varmt 
i koppen

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan 

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix


Publisert: 07.12.2016

RYKENDE: Trine Sandberg varmer appelsingløggen opp mot 
kokepunktet før hun siler av krydderet. 


Den beste juledrikken lager du selv. Her er fem rykende varme av den alkoholfrie sorten.

Når en av Norges mest populære matbloggere baker pepperkaker med barn og barnebarn, lager hun alltid en stor porsjon varm appelsingløgg ved siden av.

– Den passer veldig godt til deigen, sier Trine Sandberg, som er aktuell med sin andre kokebok, Trines Mat 2.

Ingrediensene til gløggen står klare: Appelsinjuice, solbærsirup, vann, kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, ingefær, mandler og rosiner, og en skive appelsin til pynt. Drikken er enkel å lage. Sandberg starter med å helle vann og appelsinjuice i en kasserolle, og smaker deretter til med solbærsirup. Legger i det hele krydderet. Ingefæren høvler hun skiver av. Alt sammen får koke opp og deretter trekke i cirka en halvtime på svak varme.

– Da får krydderne gitt fra seg alle de gode duftene sine, sier hun.

Etterpå siler hun drikken gjennom et dørslag og heller på glass. Rosiner og hakkede mandler oppi etter ønske, en appelsin­skive til pynt.

– Det er noe spesielt med desember, med gløgg, pepperkaker og en stor bolle med klementiner på bordet, sier hun.

Hun er ikke i tvil om at hun foretrekker hjemmelaget gløgg fremfor kjøpt.

– Når du lager gløggen selv, så vet du hva den inneholder, og her er ingen kunstige tilsetningsstoffer og farge tilsatt. For meg er det viktig å vite hva jeg serverer barn og barnebarn – og så smaker det så mye bedre, sier hun.

Barnevennlig

Anita Stokke Blomvik driver bloggen kvardagsmat.no, og anbefaler en eplegløgg for både store og små.

– Mild og god på smak, men samtidig med julekrydder slik at julestemningen kommer. At den har lys farge, gjør at kidsa ikke er så skeptiske, og den blir dermed enda mer barnevennlig, sier hun.

Blomvik liker at den er både krydret, søt og syrlig på en gang.

– Og så er den lett å lage med ingredienser og krydder jeg likevel har i hus når jula nærmer seg, sier hun.

Eplegløggen lages ved at skiver av mandarin og eple – med skall – får trekke sammen med eplejuice og julekrydder.

Chaisirup og mandelmelk

Julie Ilona Balas, kokebokforfatter og kvinnen bak juliesmatblogg.no, trekker fram en av sine favorittdrikker, chai latte, som en god juledrikk.

– Krydderne jeg bruker i sirupen, er jo alle de klassiske julekrydderne. Det smaker rett og slett jul, sier hun.

Oppskriften henter hun fra koke­boken sin «Julies grønne kjøkken», som kom ut høsten 2015. For å kunne nyte ekte chai latte i julen, lager du simpelthen konsentrert chaisirup fra bunnen av, som du så blander i melk.

– Siden jeg ikke tåler vanlig melk, bruker jeg mandelmelk, så da blir det jo litt marsipanaktig smak også.

Hun lager en enkel mandelmelk ved å ha bløtlagte mandler, vann og en klype salt i en kraftig blender, for så å sile bort mandel­massen. Til chai latte fungerer også kumelk fint.

Balas påpeker at chaisirupen dessuten kan være en fin gave.

– Om du heller chaisirupen over på steriliserte glass eller flasker, holder den seg veldig godt, i hvert fall en måned eller to. Den trenger ikke oppbevares kaldt før glasset eller flasken er åpnet. Du kan enkelt sterilisere glass og flasker ved å ha dem i kokende vann i et par minutter eller i steke­ovn i 10 minutter ved 200 grader, tipser hun.

Lys eplegløgg

Ingredienser (4 personer)

1 liter eplejuice

1 eple

1 mandarin

1 ts nellikspiker

1 stjerneanis (+ 4 ekstra 
til pynt)

1 kanelstang (+ 4 ekstra 
til pynt)

1 klype salt

2,5 cm ingefærrot


Slik gjør du

Ha eplejuicen i en vid gryte og varm opp til det ryker. Vask eple og mandarin godt og del opp i skiver. Skrell ingefærrot og del i grove biter. Ha alt i gryta med eplejuice og la trekke på lav varme i 20-30 min. Server rykende varm med kanelstang og stjerneanis til pynt i hvert glass.

(Kilde: kvardagsmat.no)


Chai latte

Her er oppskriften på en konsentrert chaisirup, så kan du bruke den melken du vil.


Ingredienser

25 g frisk ingefær

2 kanelstenger

8 nellikspirer

10 kardemommekapsler

1 vaniljestang

2 stjerneanis

10 svarte pepperkorn

1 l vann

10 ss svart te

1 dl honning


Slik gjør du

1. Bland alle krydderne i en kjele og kok opp med 1 l vann. La det ­putre i 30 minutter under lokk.

2. Tilsett tebladene og trekk kjelen av platen. La det trekke i 10 minutter før du siler blandingen over i en ren flaske eller et oppbevaringsglass. 
Tilsett så honningen og rør eller rist godt. La blandingen avkjøles.

3. For å lage chai latte varmer du mandelmelk eller melk etter ­ønske og tilsetter 3– 4 ss chaikonsentrat. Topp med litt kanel eller nykvernet pepper. Den kan også drikkes kald.

(Kilde: Julie Ilona Balas: «Julies grønne kjøkken»)


Appelsingløgg 1

Ingredienser (til cirka 1 liter)

6 dl appelsinjuice (uten fruktkjøtt)

1,5 dl solbærsirup

2,5 dl vann

0,5 ts nellikspiker

1 kanelstang

1 stjerneanis

ca. 1/2 tommelstørrelse frisk ingefær, i skiverrosiner og mandler

1 appelsin i skiver


Slik gjør du

Varm opp vann og appelsinjuice til kokepunktet. Bruk appelsinjuice av god kvalitet. Tilsett krydderet og smak til med solbærsirup, til du får ønsket sødme og smak på gløggen din. Slå av varmen og la gløggen stå og trekke i cirka 30 minutter, slik at alle de gode smakene som sitter i krydderet, kommer fram. Varm deretter gløggen opp mot kokepunktet og sil av krydderet. Server gløggen med en appelsinskive, rosiner og hakkede mandler. 

Appelsingløgg 2

Ingredienser

saften av 4 appelsiner

1 appelsin i skiver

1/4 ts malt anis

1/2 ts revet frisk ingefær

1/2 ts hakket frisk koriander

12 hel nellik

1 hel kanel


Slik gjør du

Press saften fra appelsinene og 
ha den i en kjele. Om appelsinene ikke 
er så saftige, press flere appelsiner. 
Skjær en hel appelsin i skiver og tilsett. 
Deretter tilsettes alt krydderet. Kok opp, 
skru ned varmen og la gløggen 
trekke over svak varme i ca. 30 minutter. 


Varm 
sjokolade

Ingredienser (4 personer)

1 plate mørk kokesjokolade

0,5 dl vann

1 liter melk


Slik gjør du

Del opp kokesjokoladen i biter og ha den i en gryte sammen med vannet. Smelt sjokoladen i vannet på middels varme. Hell i melken og varm opp til det ryker, mens du rører hele tiden. Server med det samme, pynt gjerne med marshmallows. Vil du ha litt sting, kan du gjerne tilsette en halv (eller mer) rød chili sammen med melken og fiske den ut før servering. Vil du ha det ekstra søtt, kan du tilsette en splittet vaniljestang sammen med melken. Ta da ut vaniljestangen før servering.

(Kilde: kvardagsmat.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no