ANNONSE

HUS & HAGE

Drømmen om en hvit jul

Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Hvit er uskyld og renhetens farge og den passer inn overalt. De fleste av julens blomster finnes også i hvitt og det er flott å kombinere hvite blomster med juledekor i gylne nyanser forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Juleblomster i hvite nyanser kler hverandre godt og kan derfor settes sammen i grupper uten å risikere fargekollisjoner. Samtidig kler de hvite blomstene julens mørkegrønne pynt fra gran eller andre vintergrønne vekster.

Den første juleblomsten

Begrepet juleblomster oppstod først ved slutten av 1800-tallet, og den første egentlige juleblomsten var julegleden (Begonia x cheimantha). Julegleden ble til i 1891 da en fransk gartner krysset to viltvoksende arter og fikk frem den lyserøde julegleden.

Andre gamle juleblomster er også den kjente og kjære alpefiolen, julekaktusen og løkblomstene som svibler og amaryllis.

Nye juleblomster

Julegleden var lenge den mest solgte juleblomsten i Norge tett fulgt av alpefiolen. Med høyere temperatur i stuen og tørrere luft, ble det vanskelig for disse plantene å klare seg. Behovet for nye juleblomster dukket opp, og siden midten av 1960-tallet har juleblomster som asalea og julestjerner blitt foredlet frem.

Tips til stell av julens blomster

• Asalea 

Asalea tilhører slekten Rhododendron og omfatter ca. 500 arter. Planten kommer opprinnelig fra Øst-Asia og kom til Europa i begynnelsen av 1800-tallet. I Norge produseres det rundt 1 million asalea. Pass på at planten er kompakt, har mørkegrønne blader og er full av blomster og knopper. Den må ikke tørke ut og skal ha rikelig med vann i blomstringstiden. Pass allikevel på at den ikke står i vann. Asalea kan gjerne plasseres på det kjøligste stedet i stua, den skal ikke ha det altfor varmt.


• Julestjerne – ikke bare rød

Norges mest populære potteplante og ingen annen blomst er så tett knyttet til julen som julestjernen. I Norge produseres det 5,5 millioner julestjerner. Julestjerne finnes også i hvitt og det er spennende med hvite og røde julestjerner sammen eller en kan bare bruke hvit julestjerne som et alternativ til de røde. 
Julestjernen trives på et varmt sted med mye lys, men ikke direkte sollys. Den tåler godt litt tørr luft som det gjerne er i stuene på denne tiden. Planten er sensitiv for lave temperaturer, og bør beskyttes mot kulde under transport. Som de fleste innendørs planter, gjelder det å ikke vanne for mye. Julestjernen bør tørke helt ut og må ikke stå i vann. Bruk gjerne temperert vann.


• Juleglede (Begonia x cheimantha) 

Julegleden bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader og jevn temperatur. Trekk bør derfor unngås. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Blomstene kan lett falle av ved for mørk plassering.


• Julekaktus 

Planten skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Etterhvert som blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.

• Orkidé – et elegant alternativ

Orkidé vokser nesten over alt i verden og det sies å være verdens største plantefamilie. Orkidé i hvit farge er meget elegant til jul. Orkidé bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Bladene bør dusjes regelmessing for å oppnå høy luftfuktighet som er et must for denne planten, men vanningen derimot bør en være forsiktig med. Ingen Orkidé liker å være våt på føttene! Gi gjødning annenhver uke.


• Trendy hvit julerose

Julerosen (Helleborus niger) er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør de plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat for den tåler å tørke opp mellom hver vanning. Julerosen skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren. 


• Amaryllis – blomstenes majestet

Ridderstjerne eller Amaryllis som den ofte kalles, er blitt en populær juleblomst. Grunnen er kanskje de enkle linjene og den majestetiske blomsten.
Tips til Amaryllis som snitt: 
– Sett blomstene i vann halvveis opp på stilken
– Bytt vann ofte
– Forsterk blomsten ved å sette en blomsterpinne inne i den hule stilken


• Duftranke – en annerledes juleblomst

Duftrankens opprinnelse er Madagaskar hvor den er en klatrende busk i skogen.
Dette en nøysom plante som kun skal gjødsles sparsomt i vekstperioden. Duftranke skal vannes moderat og vil ha godt av en lett uttørking mellom hver vanning. Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.


• St. Paulia

Denne blomsten finnes også i hvitt. St.Paulia bør stå i godt lys, men ikke i direkte sol. Planten kan til og med stå i et nordvendt vindu. Unngå å få kaldt vann på bladene for ellers kan bladene få grå/brune flekker. Hvis du skal vanne ovenifra så vann med kuldslått vann. Jorden bør ikke bli for våt da St. Paulia liker litt tørrere jord. Når bladene blir slappe, kan du gi planten litt vann. Hvis din Saintpaulia får masse blader men få blomster bør du fjerne de største bladene, da vil nye blomster snart dukke opp.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no