ANNONSE

Du store verden

Kristus­statuen i Rio

Tekst: Rolf SchreinerPublisert: 07.12.2016

Foto: Klaus with K - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2374676


Kristusstatuen som er vendt mot byen Rio de Janeiro i Brasil, står på toppen av det 710 meter høye fjellet Corcovado, i nasjonalparken Tijuca, og kan ses fra alle distrikter omkring. Corcovado betyr «pukkelrygget» på portugisisk og hentyder til fjellets loddrette klippeformasjon av granittstein. En egen jernbane fører besøkende opp til statuen som ble reist i 1931 og er 39,6 meter høy medregnet sokkelen.

Kristusstatuen – kalt Cristo ­Redentor (Kristus Forløseren) – er Rios mest kjente byggverk og et ikon for byen og landet. Den er plassert i det sentrale Rio, like vest for byens sentrum omgitt av regnskog. I en verdensomspennende avstemning som ble avsluttet 6. juli 2007, ble statuen valgt til å være et av de moderne underverkene.

Byggematerialet er armert betong, belagt med kleberstein. Den 30 meter høye statuen står på en 9,6 meter høy sokkel og veier totalt 1145 tonn. Hodet er 3,7 meter høyt og veier 35,6 tonn. Hver hånd veier ni tonn. Avstanden mellom fingerspissene på høyre og venstre hånd er 30 meter. For å skape stabilitet er venstre arm 40 centimeter mindre enn høyre, og hodet heller 33 centimeter forover.

Gammel tanke

Idéen om en statue eller et monument på toppen av Corcovado ble diskutert fra 1850-tallet etter forslag fra presten Pedro Maria Boss. Han søkte den daværende prinsesse Isabella om en økonomisk finansiering til bygging av et stort, religiøst monument. Støtten blev imidlertid avslått i 1889 – da kirke og stat skilte lag i Brasil. Tanken ble lagt vekk – inntil erkebispestolen i Rio foreslo en Kristusstatue i 1921. Private donasjoner fra brasilianske ­katolikker sørget for finansiering av det store ­Kristus Forløseren-monument.

Statuen ble tegnet av den franske, polskfødte skulptøren Paul Landowski. Ingeniøren Heitor da Silva Costa ledet byggingen.

Bygget av svensk sement

Statuen er bygget av Skånska Cement – med sement fra Limhamn i Malmø. Blant svenske sjøfolk som anløper Rio, kalles den derfor for ”Limhamns-Jesus”. Hodet består av 50 store blokker av sement, og hver hånd består av 8 deler, som til sammen veier flere tonn. For å gjøre den værbestandig, er statuen besatt på yttersiden med titusener av mosaikkstumper i fedtstein/kleberstein. Stilen er art decó, som kjennetegnes ved sin enkelthet, sine rene linjer og ­geometriske former.

Innviet med lysshow i tett tåke

Den 12. oktober 1931 ble statuen inn­viet av erkebiskopen. Den italienske nobelprismottaker Guglielmo Marconi eksperimenterte med et spesielt lysshow i dagens anledning. Han ville undersøke om det kunne la seg gjøre å sende radiobølger fra Italia over Atlanteren og dermed tenne 16 reflektorer ved ­statuen. Det lyktes, men det var ikke mange som kunne se lysene, da det på innvielsesdagen hang en tett tåke omkring Kristusfiguren.

Nytt kapell

I oktober 2006, på statuens 75-årsdag, innviet kardinal Eusébio Oscar Scheid, erkebiskop av Rio, et kapell under statuen, viet til Brasils nasjonalhelgen Nossa Senhora Aparecida. Kapellet er åpent for dåp og vielse for katolikker.

I en periode i 2011 var statuen lukket for turister, fordi den skulle rengjøres i anledning 80-årsdagen.

Slik kommer man til topps

Fra toppen av Corcovado-fjellet er det en 360 graders panoramautsikt over Rio. Inntil nylig kunne man ta turen opp med en gammel tannhjulsbane – først gjennom regnskog, og deretter gjennom fjellet. En togtur på 3824 meter som tok 20 minutter.

I dag er det kommet nye tog som kan ta 600 passasjerer per time, dobbelt så mange som tidligere, og turen tar kun 13 minutter. For de som vil gå opp til toppen, finnes det over 50 stier oppover.

Neste gang: Julegranen i London


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no