ANNONSE

REISE

Vidunderlige juleverden

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Marianne Wie


Publisert: 07.12.2016

FAMILIEFENOMEN: Winter Wonderland lokker millioner til Hyde Park i adventstida. Kjempemessa byr på over 100 «julete» aktiviteter og attraksjoner.


Etter å ha lagt igjen shoppingstresset i Oxford Street, fortsetter du ørlite lenger vest. London-julestemningen finner du i Winter Wonderland.

 

 

«A beautiful sight / We're happy tonight / Walking in a winter wonderland.»

Hyde Park tok ut fallhøyde da den døpte julemarkedet sitt på Londons indre vest. Det skal godt gjøres å blidgjøre folk som i 30-tallsvisa signert Bernard og Smith.

Skjønt, statistikken tyder på at den neonsterke kjempemessa lever opp til navnet. Siden 2007 har nesten 20 millioner mennesker vært på besøk, ifølge arrangørene. Bare i fjor var snaut tre millioner – tilsvarende en tredel av byens befolkning – innom.

Det er klart, noen har mer å feire enn andre når det stunder mot høytid.

– I dag har vi bryllupsdag – i morgen er bursdagen min, røper Kelly Murphy på vegne av seg selv og gubben James.

– Vi syntes det var verdt en liten ferie, istemmer han over ølkruset.

– Dette er første gang vi er akkurat her, og vi synes det er fantastisk. Vi har ingenting som ligner hjemme i Liverpool.

 

På glattisen

Vintervidunderet frister med over 100 aktiviteter og attrak­sjoner «for hele familien». En av de mest populære for de minste er skøyteringen som skinner under over 100.000 funklende lyspærer. Hvis du er ute før Barne-TV, skal du ikke se bort fra at du får et glimt av bestevennene ­Catherine og Molly (begge 7) under kyndig veiledning av sistnevntes passepike Nadja Gianferrari.

– Når vi kommer hit, har vi det så gøy. Etter dette skal vi på sirkuset, rapporterer ­Catherine, som blir svært interessert når hun lukter mulighetene for å havne på trykk så nær Nord­polen og julenissen.

– Hils ham og si vi har vært veldig snille i år, legger hun storøyd til før hun vakler Bambi-­style ut på glatta.

– Ikke fall på rumpa igjen nå, da, formaner Nadja før trioen blir borte i mengden.

 

Disko og barliv

Ved inngangen mot Marble Arch står digre, oransjekledde menn og insisterer på en titt i rygg­sekken din. Kjølig klissvått klima er det desto verre å sikre seg mot.

– Dette har alltid vært et utendørsfenomen, så gjestene våre vet hvordan de skal kle seg, bedyrer presseansvarlig Anna Hope. – Og ikke glem at vi har restauranter og barer i fleng hvis noen har behov for å komme seg ut av regnet.

Den som har dansefot, kan til og med svinge seg til toner og rytmer fra diskobandet i øst­hjørnet. Eventuelt går det an å varme seg på noen slurker hos det rumensk­ættede gløgg­utsalget.

– Dette er ingenting. Der jeg kommer fra, er det 30 minus i øyeblikket, humrer Mariana ­Negulescu idet hun skjenker opp.

Finsk melankoli

Karoliina Toropainen og Elli ­Natunen er også langveisfarende. De vet ikke helt hvordan de skal fordøye parkeventyret de snublet over på sin siste London-kveld.

– Det blir kanskje litt «amerikansk» og kommersielt, prøver Elli.

– Ja, jula er liksom ikke fullt så glad i Finland. Den er en smule mer melankolsk, bekrefter ­Karoliina.

Så skratter de to student­jentene høyt og forsvinner arm i arm i retning The Giant Wheel. I den vidunderlige juleverdenen er det gleden som rår.

«We'll frolic and play / The Eskimo way / Walking in a winter wonderland.»

Reisefakta
• Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen i sør. Ryanair er tidvis enda rimeligere over Stansted i nord.

• Overnatting: Kjeder som Travelodge og Comfort Inn reklamerer med gunstige juletilbud, tross stiv pundkurs. Noen av byens dyreste hoteller ligger ved Hyde Park; en mer overkommelig «­turistmaskin» er Central Park Hotel i Queensborough Terrace.

• Transport: Parken er lett å finne med T-banen, også kjent som «The Tube». Praktiske stasjoner er Marble Arch, Lancaster Gate, Queensway, Knightsbridge og Hyde Park Corner.

Hyde Park
• Dekker drøyt 2,5 kvadratkilometer vest i London sentrum

• Ble brukt som jaktområde av Henrik VIII på 1500-tallet

• Huset Verdensutstillingen i 1851

• Har arrangert Winter Wonderland siden 2007

• Åpningstid er 10-22, med gratis inngang (og betaling for ­aktivitetene)

• Mer informasjon på hydeparkwinterwonderland.com

• Andre aktuelle nettsider: visitlondon.com, londononline.co.uk, londonguiden.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no