ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Stress ned – det er tid for jul

Gjennom hele året har vi fått uendelig mange nyheter som gir plenty ­grunner til å bli både deprimert, oppgitt og fortvilet. Krig, elendighet, terrorisme, flyktninge­strøm, stormaktskonflikter, miljøkriser og amerikansk presidentvalg, er bare noen stikkord som gjør at du enkelte ganger ikke forstår ­hvordan det kan ende godt. På hjemmefronten er det mange i Norge som har hatt et ­vanskelig år med arbeidsledighet, samlivsbrudd, sykdom og ulykker.

En verden i endring

Blant oss halvgamle har jeg ved mange anledninger det siste året diskutert hvor fort alt går, og de store endringene som skjer i samfunnet vårt. Teknologien medfører dramatiske inngrep i den enkeltes hverdag. Min gamle arbeidsgiver for over 25 år siden, SR-Bank, forteller at snart skal roboten James erstatte 
40 medarbeidere. Den kan gjøre veldig mange funksjoner som dagens ­mennesker gjør i banken. Og blir ikke verken sykemeldt, gravid eller går til streik. Ikke krever den lønnsøkning heller. Og jobber 24 timer i døgnet. 
Stadig flere snakker om at Norge blir det første landet i verden hvor de fysiske pengene forsvinner, og alt blir elektronisk. Sannsynligvis er all kortbruk borte om bare få år. Ny teknologi utvikles i rasende tempo, og det er mobiltelefonen din som blir nøkkelen.

En pussig bekreftelse

Sist uke var vi en gjeng i Friskis & Svettis som var ute og hadde pizza på en av byens største pizzarestauranter. Når vi hver for oss etter måltidet skulle betale en 100 lapp i kassen, trakk jeg opp en tusenlapp og ville betale for meg med den. Det var ikke enkelt. De 4 personene bak skranken som alle var i tjueårene hadde aldri sett en tusenlapp før. Med vantro så de på meg og lurte på om det var en spøk og om jeg hadde monopolpenger? Til tross for iherdige forsøk, og bidrag fra mange av de 13 andre i følget, måtte jeg kaste inn håndkleet. Tusenlappen ble stukket i lommen og kortet ble brukt. En verden i endring.

En viktig tid

Det er når fortvilelsen over alt det som ikke er bra, blir stadig sterkere, at vi virkelig trenger å samle oss rundt kjente ritualer og tradisjoner. Julen er en slik tid, og kan feires av alle. Gjennom tusener av år har mennesker fra mange kulturer hatt forskjellige grunner til å møtes de siste dagene i desember hvert år. Svært mange har en religiøs forankring, og det er viktig. Andre har en helt ­annen tilnærming. Tradisjonen med å gi hverandre nøkterne gaver, å tilbringe tid sammen med venner og familie er kanskje viktigere enn noen gang før.

Finn fram julens magi

Det er nå tid for glede, entusiasme og takknemlighet for det livet vi faktisk har. Mye kunne sikkert vært bedre, men mye kunne også vært verre. Finn fram julepynten. Få tak i et juletre. Tenn noen lys. Husk tilbake på det magiske og spennende du opplevde som barn. Det er nå tid for å gjenskape en herlig tid med et annet fokus. Stress ned. Huset trenger ikke være gullende rent, og ikke tenk mer på julekortene du mente du skulle ha sendt ut. Ingen er perfekte. Kos deg med den maten du liker best. Vær sammen. Spill et spill. Finn frem ned­støvede puslebrett. Legg vekk telefonen og nettbrettet. Se Tre nøtter for Askepott og alle de andre tradisjonelle programmene vi elsker. Glem hverdagen for noen dager. Lykke til og nyt det.

God jul.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no