ANNONSE

HUS & HAGE

– Rødt er typisk norsk


Rødt og blått – årets farger 2017

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no, 
Sveinung Bråthen/Fargerike, Nordsjö


Publisert: 21.12.2016

PASSION: Årets farge fra Fargerike representerer lidenskap og «passion». 
(Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike, Stylist: Christine Hærra)


– Det måtte bli rødt i år! Fargen representerer en dualisme som er typisk for oss nordmenn, sa Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, da hun tidligere i dag presenterte rødt som Årets farge 2017.

Henningsen mener at bildet av nordmenn som trauste flokkdyr bare er en halv sannhet. Vi er også livfulle og eventyrlystne.

– Rødt er en ekstrovert farge som representerer lidenskap og «passion», og det har vi masse av, sier hun.

Faghandelen følger en internasjonal tradisjon med å ta fram farger som representerer noe typisk for vår tid. Fargerike konsentrerer seg om det norske markedet og det som er typisk norsk.

Mange «Årets farger»

Tidligere i høst lanserte malingsprodusenten Norsjö, som tilhører det verdensomspennende konsernet Akzo Nobel, blått som årets farge.

– Vi har sett på internasjonal arkitektur, mote og design, og ser at blått er fargen som gjelder akkurat nå. Den finnes i vår hverdag, i himmelen over oss og i klærne vi har på oss, begrunnet Per Nimér, arkitekt og designsjef ved Akzo Nobel.

– Et godt valg, mener Stine Norli i faghandelkjeden Nordsjö Idé og Design. Hun er glad for en årets farge som er kommersiell interessant.

Valget av blått føyer seg inn i hovedtrenden blant årets farger, som i stor grad er dempede skyggefarger.

Stolte

– Vi er nok alene om rødt, sier Henningsen, som var godt klar over at de gikk sine egne veier da de valgte fargen.

– Vi ønsket at årets farge skal stå ut og markere noe spesielt. Farger er nært knyttet til identitet og følelser, derfor er det riktig å finne en farge som tar utgangspunkt i det norske. Vi er jo unektelig noe for oss selv her «på berget», sier hun, og mener det positivt.

Sammen med sitt team har hun tatt fram en allsidig palett med norske rødtoner, inspirert av blant annet den tradisjonelle fjellanorakken, et falmet flagg, bålet vi svir grillpølsene på og heftig røde lakksko.

– Fargen passer for alle. Det er mange nyanser å velge i og doseringen kan gjøres etter egen smak, sier hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no