ANNONSE

HUS & HAGE

Personlig julehus

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


Publisert: 21.12.2016

MIKS: Dag Hol blander fargerike stoffer, lys, religiøse figurer og tradisjonell julepynt. Også ellers i året har han et fargerikt hjem. 


Den som besøker kunstner Dag Hol i jula, må regne med å glitre hele veien hjem.

 

 

Det nærmer seg Dag Hols årlige julegløggfest, og verten finner fram en boks med glitter. Med rause kast strør han glinsende sølv- og gullstøv på gulvet og teppene som snart skal ta imot rundt 200 julestemte gjester.

– Dette er det morsomste. Men jeg ser at vi trenger litt mer, det er litt magert her og der, sier Hol og åpner enda en boks.

At de ørsmå glitterkornene er vanskelige å bli kvitt når jula er over, bryr han seg ikke så mye om.

– Det går ikke 100 prosent vekk. Her er det litt – det må være fra i fjor, bemerker han fra et upyntet hjørne.

 

Glitter og tro

Som mange andre setter Dag Hol av noen dager for å pynte til jul. Men det er ikke noe typisk julehjem du møter hos kunst­maleren. Huset bærer preg av Hols fascinasjon for gamle kulturer, og indisk kultur spesielt. Du finner ingen nisser, men skulp­turer, lys og tekstiler i sterke ­farger.

– En saudiarabisk ambassadør som var på besøk, sa det var morsomt å se hvordan nordmenn feirer jul. Men her er vel juletreet omtrent det eneste som er normalt, humrer Hol.

Ved vinduet har et lite, tett grantre fått plass. Greinene er pyntet med juletrelys, glitter, julekuler og flagg – norske flagg og andre lands flagg.

– Dette er min julestemning. Det blir en slags kunstperformance – det er noe jeg vil si. Det dreier seg om å finne igjen noe av den stemningen som forsvinner i samfunnet vårt, finne den indre skjønnheten og meditive roen, forteller Hol, som praktiserer acem-meditasjon og yoga hver dag.

Det er ingen motsetning mellom glitter og indre ro, påpeker kunstneren. Tenk bare på verdens kirker og moskeer.

 

Julehåpet

Du skal lete godt for å finne kors i Hols hus. Da er de buddhistiske og hinduistiske symbolene langt mer iøynefallende hos den katolske kunstneren.

– Jeg har sett nok kors og vil heller formidle noe annet. Men dypest sett handler religionene om det samme, sier han.

Jula er en hellig tid, og i kristen­dommen minnes og feires Jesu fødsel. Hol markerer også dette. En figur som forestiller jesus­barnet, har fått sitt eget lille podium på et bord.

– Barnet er frelseren. Det er et kristent symbol, men budskapet er universelt. Håpet for framtida ligger i barna, som trenger vern og utdanning. Det budskapet kan mange samles om, sier Hol.

 

Ruvende tårn

Hvert år lager kunstneren et pepper­kakebyggverk til jule­festen, og denne gangen har han bygget et meterhøyt tårn. Det er et pepperkakesjakktårn til ære for Magnus Carlsen, forteller Hol.

Tidligere har både Munch-museet og regjeringskvartalet blitt gjenskapt i pepperkakeform.

Pepperkakebygget er plassert på et lavt bord som ellers bugner av sjokolade og andre godsaker. Det såkalte sjokoladebordet er et fast juleinnslag, og et naturlig samlingspunkt for besøkende med sans for sukker.

Hol er nesten helt klar for jule­gjestene nå. Men noen knake­lyder fra sjakktårnet har vakt mild bekymring. Han har hørt lignende lyder før, i forbindelse med at et tidligere pepperkakeverk – en elefant – deiset i bakken.

– Elefanten gikk ikke bare i stykker, den ble pulverisert! Det er mulig jeg har vært litt slurvete med fundamentet, medgir Hol – og håper på det beste.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no