ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Nye lodd og nye gevinster

Svært mange av oss går inn i det nye året med intensjoner om personlige ­forbedringer. Røyken skal stumpes, vonde vaner skal vendes, fettet skal av og musklene på. Det er januar, og nyttårsforsettene er på plass. Du er ­giret, ­motivert og klar til å ta handling mot de målene du har satt deg for det ­kommende året. Endelig skal du gjøre den store forandringen som du så lenge har ønsket deg. Du er målbevisst til tusen, men for hvor lenge? Fungerer det egentlig med nyttårsforsetter?

Hva vil du forbedre?

Mange hevder at å ha forsetter ikke er noe vits i det hele tatt. At det er bort­kastet energi, og at en bare ender opp med å skuffe seg selv. Og at alt er ­sentrert om seg selv. Da glemmer de kanskje at det går an å ha andre mål enn de ­tradisjonelle som å trene mer, drikke og spise mindre, eller slutte å røyke? Du kan jo ha ­ambisjoner om å bruke tiden annerledes, bidra til samfunnet i større grad, ­besøke familie og venner oftere, eller bidra til integrering for flyktninger. ­Mulighetene er mange.

Ambisjonsnivået kan være moderat

Det er kanskje ikke alltid jeg høyt og tydelig utbasunerer mine ambisjoner i inngangen til det nye året, men jeg har alltid en tanke om at januar er en god måned for å gjøre endringer. Det er ingen hemmelighet at de aller fleste vil falle fra sine nyttårsforsetter allerede etter få uker og måneder inn i det nye året. Når nyttårsmotivasjonen forblir nyttårsmotivasjon og hverdagens vaner og rutiner sakte men sikkert tar over styringen igjen. So what? Jeg har lest undersøkelser som viser at 30–40 % av de som hadde målsettinger, faktisk etter 6 måneder var fornøyd med oppnåelsen av målet. Er ikke det bra?

Herlig å kunne se fram til noe

Det er en god start å erkjenne at ingen er perfekte, og at du kan være ok selv om du ønsker endringer. Vi mennesker har en fantastisk evne til faktisk å kunne endre våre vaner. Det er mulig å endre kursen noe, gjøre litt mer av det man har lyst til å gjøre, og litt mindre av det motsatte. Det er bra å ha håp om noe bedre, samtidig som det er viktig å være bevisste på at årets dager finnes i alle ­varianter. Også grå. Det er ikke skadelig å ikke nå alle sine mål. Vi takler det som kan oppleves som motgang. Det gjør oss sterke. Vi kan ikke være på topp hver eneste dag. 2017 blir et spesielt år for mange i Rogaland på flere måter. Mange går kanskje inn i året med målsetting om å få beholde jobben, eller faktisk få en jobb. Livet krever endringer hele tiden, og dette året vil kanskje innebære større endringer enn de fleste hadde sett for seg. Det er bra å ha forsetter, og god strategi å ha mål. Dersom en ikke skulle lykkes 100 %, er det viktig å huske på at det alltid blir et nytt år og en ny mulighet. Eller en ny mandag, eller en ny måned. Livet er fullt av muligheter og ting å se fram til. Sola har snudd, og det går mot lysere tider. Lykke til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no