ANNONSE

HUS & HAGE

Sett krydder på tilværelsen

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 11.01.2017

GIR URTETIPS: Ulike krydderplanter har ulike behov, forklarer Gerd Byermoen (til høyre) og Toril Gulbrandsen. Foto: Axel Sandberg 


Butikksalget av krydderplanter har tatt av de siste årene. Men hvordan får du de levende smakstilsetterne til å leve lengst mulig som kjøkkenplanter?

Pastaoppskriften foreslår fersk basilikum, så du hiver en basilikumsplante i handelvognen sammen med de andre matvarene. Retten blir en stor suksess og du tenker at den halve planten som er igjen skal få stå der og gi deg basilikumblader i lang tid fremover. Noen dager senere er den vindskeiv og pjuskete, selv om du både vannet den og plasserte den ved vinduet.

– Allerede når du skal ta med krydderplanten hjem fra butikken, må du være obs dersom den skal ha sjans til å overleve. De fleste krydderplanter, ikke minst basilikum, tåler ikke å bli utsatt for kulde. Du må derfor finne en måte å pakke den inn på, for eksempel i avispapir, selv om bilen står parkert rett utenfor, forklarer kommunikasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.

Vann riktig

Sammen med matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen gir hun tips og råd for å få krydderiene til å vare inne.

– Om vinteren kan det være vanskelig, men ikke umulig, å holde liv i urtene. Begynn med å ta av plasten rundt planten og sett den på en skål eller en romslig potte et lunt og lyst sted, råder Byermoen.

En feil mange gjør er å deretter vanne planten ovenfra, la vannet rennet igjennom og bli liggende i skålen eller potta. Det er faktisk det stikk motsatte av hva man skal gjøre.

– Man heller vann i skålen, så suger planten til seg vannet. Hvis den er tørst og det blir tomt i skålen, heller man på mer vann. Men etter 10 minutters tid fjerner man vannet som er igjen, forklarer Byermoen.

Dette kan man gjenta cirka annenhver dag.

– Fjern visne blader og stilker, legger Byermoen til.

Bør pottes om

På et eller annet tidspunkt holder det imidlertid ikke med vann. Skal du ha urter som varige kjøkkenplanter, trenger de blant annet gjødsel.

– I utgangspunktet er ikke slike krydderplanter ment å overleve lenge, så du behøver ikke føle deg som en mislykket gartner dersom du ikke får det til. Men skal du bedre oddsene, bør de pottes om. De fleste krydderurter kan deles opp i 4-5 «klumper» og plasseres i hver sin potte med jord, gjerne med sand i bunnen. Jeg bruker såkalt meitemarkkompost, som er veldig næringsrik. Slike planter behøver imidlertid ikke så veldig mye næring, forklarer ivrig gartner og seniorrådgiver Marit Grinaker Wright i Oikos Økologisk Norge.

Hun anbefaler også å bytte ut pæren i lampen som eventuelt henger over plantene med plantelys, som nå finnes i LED.

– Det holder nok ikke med lyset fra kjøkkenvinduet i disse mørkeste månedene, legger Grinaker Wright til.

Bruk fryseren

For dem som ikke har fullt så høye ambisjoner, finnes det andre måter å få urtene til å vare på. Du kan for eksempel tørke en rekke krydderplanter ved å plukke stilker og henge dem opp ned.

– Når de er ordentlige tørre, har du dem på glass, sier Gerd Byermoen.

En annen vri er å bruke fryseren.

– Et bra triks er å finhakke blader og strø dem oppi isterningsbrett. Hell olivenolje på i stedet for vann. Når du trenger urter, er det bare å bryte løs et par terninger og røre inn i retten du holder på med, foreslår Byermoen.

Og det er ikke bare urter i form av potteplanter du kan utvide levetiden til.

– Gressløk og dill, for eksempel, kan stå i vann. Bare ta et kjøkkenglass fylt med vann og plasser urtene oppi. Det vil gi betydelig lengre levetid enn å for eksempel plassere dem i kjøleskapet, forklarer Toril Gulbrandsen.

Gerd Byermoen mener at uansett metode, så er det gledelig at vi har omfavnet disse relativt nye tilskuddene i det norske kjøkken.

– Nordmenn har for alvor oppdaget hvilket smaksløft ferske krydder gir. Og ved å bruke noen stilker daglig i maten, og samtidig plassere saltbøssa lenger inn i skapet, blir også kostholdet på en enkel måte et hakk sunnere, sier Byermoen.

Slik ­trives ­urtene

Her er en liten oversikt over de vanligste krydderurtene og hvordan de bør behandles:


• Basilikum: Tåler ikke kulde eller trekk. Trenger mye lys og er vanskelig, men ikke umulig, å holde liv i over veldig lang tid.

• Timian: Kan i tillegg til å overleve i vinduskarmen, plantes ute om sommeren. Liker steinete grunn.

• Gressløk: En gammel traver som trives godt ute, kommer igjen år etter år. Kan klare seg en stund i potte inne, spesielt om du potter om til større potte.

• Persille: Er pen i vinduskarmen og forholdsvis lett å ta vare på. Trives også godt ute i norsk klima.

• Rosmarin: Bør ikke stå i direkte sollys, men gjerne lyst. Tåler ikke vinterkulde.

• Koriander: Som basilikum, ømfintlig for trekk og kulde.

• Estragon: Kan vokse både inne og ute, og egner seg godt til tørking.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no