ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Fibromyalgi og kosthold

Tekst: Merethe KvamPublisert: 11.01.2017

Daglig inntak av frukt og grønnsaker, og et moderat inntak av fisk, kan være forbundet med bedre mental helse hos kvinner med fibromyalgi.

Fibromyalgi betegnes som et smertesyndrom (syndrom = en samling med symptomer og tegn). De fleste som får diagnosen, merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er tungt å leve med smertene. En slik psykososial byrde påvirker livskvaliteten.

Spekemat og søt drikke

I en studie som ble publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics i november 20161, har forfatterne sett på hvilke kostholdsvaner en gruppe på 486 kvinner med fibromyalgi hadde, og hvordan dette påvirket mental helse, depresjon og optimisme.

Studien varte fra november 2011 til januar 2013.

Forskerne fant at daglig - eller nesten daglig - inntak av frukt og grønnsaker, og et moderat inntak av fisk (to til fem porsjoner i uken), var forbundet med bedre mental helse og lavere nivå av depresjon. Daglig eller nesten daglig inntak av frukt, og et moderat inntak av melkeprodukter og fisk, var forbundet med høyere nivå av optimisme. Et daglig eller nesten daglig inntak av spekemat og søt drikke, var forbundet med høyere nivå av depresjon og lavere nivå av optimisme.

Behov for flere studier

Forfatterne konkluderer med at et daglig eller nesten daglig inntak av frukt og grønnsaker, samt et moderat inntak av fisk, kan være forbundet med bedre psykososial helse hos kvinner med fibromyalgi. Stort inntak av spekemat og søt drikke hadde omvendt effekt. Videre skriver de at det er behov for ytterligere studier på dette.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no